Здравейте.
Имам една идея, но не знам дали е приложима и най-важното - дали има смисъл и дали ще се върнат парите от инвестицията.
Имам изграден кладенец в двора, който не ползвам. Водата е на дълбочина около 17 метра. Разстоянието до къщата по въздух е към е около 7-8 метра. Идеята ми е да си направя термопомпа, ама без термопомпа В смисъл само да изпомпвам вода от кладенеца, която да циркулира из къщата и да имам радиатори във всички стаи, след което водата да се връща обратно в кладенеца. Лятото мога така да смъквам някой друг градус, а зимата ще топля къщата колкото може. Ако докарам до +10 градуса без никакво друго отопление, пак е нещо. Та става въпрос за подпомагащо отопление в общи линии, а не за основно.
Нищо не разбирам от такива неща и просто ми беше интересно дали може да се направи такава система. Ето примерна помпа (не знам дали с такава може...):
http://el-instrumenti.bg/%D0%BF%D0%B...BD%D1%82%D0%B8
Ако приемем че консумира 1kW/h, а топли цялата къща от 200 кв.м. до +10 градуса, според мен би било доста ефективно и парите ще се избият. Убягва ли ми нещо? Възможна ли е тази инсталация и има ли смисъл според вас?
Не съм тръгнал сега да правя каквото и да било. Просто съм в много ранен стадии на довършителни работи и ремонти и е добре от сега да се помисли за такива мащабни и грубиянски изпълнения. Засега имам изградена камина с въздуховоди, която работи добре и съм доволен, но искам да има и нещо автоматизирано, че да имам и алтернатива.
Благодаря!
p.s.
Лошото е, че тази система май ще може да се използва само като режим против замръзване А не за постоянно. Защото в един даден момент ще почне да отнема топлина от помещенията, вместо да отдава...