Отговор: Термопомпа за подово
Всеки си има право на мнение моето обаче е, че сплит системата е за предпочитане освен в случаите, когато няма никаква възможност за монтаж на вътрешното тяло.
Това, че тока в днешно време не бил спирал за дълго време особено в Бистрица не е аргумент. Машината може да излезе в авариен режим по много други причини и пак да не работи. Монтажа на разделен тип система е почти аналогичен на монтаж на климатик и не е ужасно сложно нещо.
Истината е, че ако попаднеш на фирма или човек, който не монтират климатици от десет кладенеца вода ще ти носят само и само да сложат моноблок.
Пиша, понеже знам каква е масовата практика, а мога да гарантирам само за себе си. Дано питащия да попадне на съвестен монтажник, който вакуумира.
Ако приемем, че теч е малко вероятен проблем тогава коя система бихте препоръчали Viking72 и Lazar? Има ли друга съществена разлика?
Питам, защото като погледна някое клипче в тубата на някоя термпомпа била тя моноблок или не има към вътрешонто тяло още около 1500 неща свързани :D и не ми е ясно има ли някъде описано какви са тези работи, различни ли са при моноблока и сплита?
Иначе по темата- един глас за сплит система- външно/вътрешно с фреонова връзка.
Цитат:
Първоначално публикувано от
jivko94
Ако приемем, че теч е малко вероятен проблем тогава коя система бихте препоръчали Viking72 и Lazar? Има ли друга съществена разлика?
Питам, защото като погледна някое клипче в тубата на някоя термпомпа била тя моноблок или не има към вътрешонто тяло още около 1500 неща свързани :D и не ми е ясно има ли някъде описано какви са тези работи, различни ли са при моноблока и сплита?
Видът на термопомпата (моноблок или сплит) е последният признак по който трябва да се избира. По-важни признация са технически характеристики, цена, сервиз, като не на последно място (дори бих казал че са много важни) са хидравлична схема и управление
Благодаря за уточненията Lazar. В София имаш ли информация към кой магазин/сервиз да се обърна за които тук във форума имате информация, че са коректни. И тази хидравлична схема и управление може ли мъъничко да уточниш какво представляват :confused: А и може би последно-буферния съд трябва ли да го има и ако да - каква роля играе? Не виждам логика да топлиш огромен бойлер който после да върти водата :confused:
Буферния съд е задължителен за къща с термопомпа. Той играе ролята на акумулатор, докато машината е заета да прави БГВ, както и по време на дефрост. Представи си на -10 градуса, машината прави дефрост 10-15 минути. През това време няма отопление.
Mega благодаря за отговора. Да сега има повече логика като се сетя, че забравих за дефроста :). А за БГВ как мислиш има ли смисъл от панел, ако термопомпата я топли или не, защото мярнах противоречиви мнения? Лично моето е, че може би има поне лятото и преходните сезони, когато не работи ТП да има вода в по-слънчевите дни а не да се пуска само заради нея?
Панела е топла вода без пари 6-8 месеца в годината. С термопомпа ще имаш пак топла вода на ниска цена, но не без пари. При мен в по-топлите месеци прави за БГВ към 25 лева, вкъщи сме като жаби. Термопомпа + панели оскъпява инвестицията. Всичко е въпрос пари. От друга страна комфорта и кефа нямат цена.
Мега, ти с какъв бойлер си?
Цитат:
Lazar
Мега, ти с какъв бойлер си?
Стара термопомпа от Ерато (китайче), едно време само това имаше. Не е мръднала от 2006-та. Външното е идея по-шумно. Лятото грее от 10-12 градуса до 65 за под час време. Като цяло му се налага да грее стандарно от над 25 градуса. Зимата ограничавам само до 45 градуса, защото нагоре се мъчи. Бойлера е 150 литра. Смея да кажа, че спрямо БГ бойлерите е в космоса. Държи водата топла над 4-5 дни. За сравнение имам за резерва на Елдом (високия клас), там всичко заминава за 12 часа.
Ако ТП е на охлаждане лятото , топлата вода не е ли “безплатна” от нея?
Не. Ванко правеше такива изпълнения:)
Цитат:
Mega
Стара термопомпа от Ерато (китайче), едно време само това имаше. Не е мръднала от 2006-та. Външното е идея по-шумно. Лятото грее от 10-12 градуса до 65 за под час време. Като цяло му се налага да грее стандарно от над 25 градуса. Зимата ограничавам само до 45 градуса, защото нагоре се мъчи. Бойлера е 150 литра. Смея да кажа, че спрямо БГ бойлерите е в космоса. Държи водата топла над 4-5 дни. За сравнение имам за резерва на Елдом (високия клас), там всичко заминава за 12 часа.
Да, те бяха хубави и евтини изпълнения, мисля че още ги предлагат. Но си е специализиран термопомпен бойлер. Обаче ако трябва да се оборудва термопомпа за подгряване на бойлер идва доста по-скъпо и може да се окаже, че солара е по-изгодно решение (ако има възможност разбира се)
Солара е незаменим за БГВ, но не е ефективен цяла година. Ако правиш термопомпа за къщата имаш и БГВ, освен ако не орежеш бойлера. Правили сме къща с термопомпа и със солари, но там парите нямаха значение. За капак сложиха и backup с газово котле. Стана идеално.