Здравейте,
преди време при строителството на апартамента, имах възможност и положих тръби за водно подово, което не е ползвано до сега поради монтирани климатици Daikin. Имаме 2 г. дете и разбираме, че трудно ще бъде избегнато лазене, лежане, игра по пода.. Затова се замислям да подкарам и подовото с една термопомпа вода/въздух. Четох основно по скандинавските страни как реализират такива начинания. За да изясня за себе си и евентуално взема решение ми трябва по-подробна информация за такава реализация. Към момента си го представям така:
Термопомпата топли вода, която чрез серпентина топлоотдава в бойлер. От там има топла и студена връзка към таблото на подовото. Таблото се реализира с четирипътен термо-вентил между топло/студено/източник на топла вода и обратно към бойлера, за дебита се грижи помпа. Всеки кръг на подовото има хидро-динамичен вентил за регулиране на налягането в зависимост от дължината/съпротивлението му. Управлението на температурата в стаите (ако се ползва само това за отопление) става с електрически вентили на кръговете, контролирани от управление. Може да не съм дал точното название на някой елемент.. Така погледнато всичко изисква една солидна инвестиция за да се подкара подовото. Ако някой вече е минал по този път и може да сподели, би ми било много интересно, особено ако има някакви алтернативи, които влияят върху понижаването на разходите. Възможно ли е да се избегне бойлера за топла вода, например термопомпата да подава топла вода директно към таблото? Виждал съм такива схеми, като при тях се изисква управление, което контролира работата на термо-помпата (различно от това на самата термопомпа), в зависимост от нуждата за топла вода. Евентуално мога ли да ползвам само термовинтила за регулиране на температурата в системата - предимства и недостатъци?..