Това е все едно да ползваш Мерцедес за багер! Термопомпата е за 50-55 гр макс. Радиаторите вървят с котел на твърдо или синьо гориво.
Това е все едно да ползваш Мерцедес за багер! Термопомпата е за 50-55 гр макс. Радиаторите вървят с котел на твърдо или синьо гориво.
milo65, и аз съм гледал много материали за термопомпи (с неугасваща надежда да топля еднофамилна къща хем комфортно, хем по-евтино) и е така. Т.н. "високотемпературни" термопомпи в момента не са избор. Наистина има единични предложения на пазара, които са кръстени така. Първо са на огромна цена. Дайкин Алтерма (двукаскадни, уж без допълнителен източник на енергия) за 11кв с бойлер излиза към 18-19 000лв. Второ, някои залагат на допълнителен източник - дали ток, дали друг котел и смисъла на цялото начинание изчезва. Разходите стават като с нормален котел и по-добре да се сложи само такъв. Класическото решение с термопомпа (вода-вода или въздух-вода), която топли наистина икономично, за съжаление е само нискотемпературно. Най-икономично и комфортно е с подово отопление с температура на водата до към 30-35гр. Ако не е подово тогава конвектори с макс 50гр. на водата, но икономията намалява в сравнение с подовото. Дълбоко се съмнявам тук да има потребител с "високотемпературна" термопомпа.
Този пост е редактиран от VanDan; 30-01-15 в 11:31.
Mili65, ако бях неподготвен ,нямаше да правя "активиран бетон " на къщата си с температура на водата 30гр+ термопомпа ZUBADAN 8kw с хидробокс ! Хайде със здраве и да те топлят радиаторите.
Този пост е редактиран от Miro1972; 31-01-15 в 00:05.
Каскадна машина до 80 градуса
HN1610H/HU161H - около 12000 лв
Но имам и много клиенти които се топлят доста успешно със средно температурни ТП + радиатори ... просто радиаторите трябва да са по-големи, но от друга страна аз не познавам проектант който като смята глидерите да не сложи коефицент 1,5 или повече така че обикновено 40-50 градуса темп. на водата е ОК
Топлят ме, да ти кажа, у вас колко беше, когато навън беше -17? В къщи беше +26. За удоволствието съм платил цена от 15.00 лв. на 24часа, за 210 кв. м. къща. Сподели и ти, ако решиш.
Подготви се добре, не съм сигурен дали мицубиши решиха напълно проблемите с пробиването на топлообмениците на самоделките при дефрост.
Няма никакъв проблем за нискотемпературно отопление с радиатори - просто трябват повече глидери - обратнопропорционално на температурата на водата.
Високотемпературна (двукомпресорна) термопомпа си струва в определени случаи, но според мен не е добра идея за битова употреба, тъй като енергийната й ефективност при минусови температури не е добра. Става, ако се замества ел. котел.
Щом 45-50 са ти достатъчни няма абсолютно никакъв смисъл да инвестираш пари в каскадна машина (двукомпресорна).
Ако се притесняваш и наистина искаш да имаш възможност за над 55 просто вземи машина с възможност да прави до 65 градуса.
Аз също имам доста клиенти, които се топлят с радиатори с термопомпи до 55 градуса и нямат оплаквания. В общи линии подходящ модел можеш да си избереш след като знаеш каква мощност ти трябва. Аз например за радиатори (най-вече при заместване на съществуващ топлоизточник) предлагам т-кап моделите на панасоник.
50-55гр. мисля, че и при мен ще стигнат за къщата ако топлят активно по-продължително време радиаторите. Газовият котел при включена модулация на дистанционното управление държеше към 55гр. на водата за 22-22.5гр. с по-продължителна работа. Сега с изключена модулация на 65-70гр., като загряват по-бързо и повече помещенията и съответно работи много по-малко като време и се включва по-рядко.
Иначе 55гр. не е ли малко на макс за повечето предлагани въздух-вода термопомпи, защото ще се налага да работи системата повече и по-често през зимата.
Все си мисля, че най-голямата ефективност е при 30-35 и добра до 40-45гр. Поне показателите на повечето машини фабрично ги дават само при тези два диапазона, а не при 50-55гр. Някои искат и трифазен ток или отделна захранваща линия с отделен предпазител, защото тока (особено пусковия) стига до 16А.
Не знам - с 10-12 000лв. минимум за термопомпа и останалото ще си плащам сметките за газ поне 5-6г. Дълъг период ще ми трябва да компенсирам от евентуалната икономия. Както и да се върти сметката е най-добра при ново строителство и нова нискотемпературна отоплителна система.
milo65, 210м2 къща била досега на въглища и 25гр., нещо не ми се вижда да стане много лесно с предлаганите термопомпи. За 55гр. (на ръба на машината) ще изисква доста по-мощни от най-малките модели, които ще са и на съответната солидна цена. И икономия в сметките мисля, че няма да имаш спрямо въглищата. Аз съм на газ и икономия в сметките ще се забелязва значително, но при теб не особено. Само хамалогията ще спестиш, което не е малко де. Ако нямаш проблем с парите може и да пробваш, но само след консултации с няколко фирми, за да не си дадеш парите на вятъра. Сумата не вярвам да падне под 10 000лв., а си мисля, че дори ще е много повече ако си с маркова машина, а не самоделка.
Този пост е редактиран от VanDan; 02-02-15 в 11:37.
Вярно е, при 55 градуса на водата нещата хич не са цветущи. Останал си с верни впечатления относно ефективностите на тези машини.
Каква мощност искаш да заложиш за твоя случай?
Според мен при теб конкретно може да се мисли в две насоки:
1)
Увеличаване на глидерите и работа с по-ниски температури на водата или подменяне на радиаторите с вентилаторни конвектори пак за работа с по-ниски температури на водата и възможност за охлаждане.
2)
Вземаш една евтина термопомпа, например моноблок Самсунг без хидравлика, защото вече я имаш и я ползваш до 0 или -5 да кажем в зависимост от мощността и желаната температура. При падане на външната температура под определени градуси, ТП автоматично спира и на нейно място се пали котела. Обратното при повишаване на външната температура. Също може да се мисли и за тандемна работа на ТП и котел при определени условия.
За един обект във Варна направихме вариант 2, описан по-горе.
Къща с наличен нафтов котел 35кВт. Сложихме една 16кВт моноблок Самсунг, която клиентът ползва до около -5. От -5 до -10 работят ТП и котел заедно, а от -10 надолу работи само котела.
Мога разбира се аз самия в моята къща съм с модел:
HN1616/HU121 - 12kW хладилна мощност до 55 градуса и тази зима в 200кв.м. къща не съм падал под 24 градуса в общите помещения и 22 в спалните, послената сметка за януари беше 450 лева от които ~ 130 - 140лв са стандартните битови разходи и около 70 лв е добавката за промишлен ток ( още чакам акт 16 ).. при мен всичко е на подово, колегата ми който до преди 3 години беше на камина с водна риза и радиатори сега е с:
HN1639/HU123 ( тррифазна) - 12kW хладилна мощност до 55 градуса с радиатори и къща 280кв.м сега си пуска камината само за романтика , ако ми зпратиш маил на лични ще ти изпратя и каталози
Вариант 1 е по-добър, но иска повече пари, ремонт и внася шум. Вариант 2 отдавна го мисля. Газовият котел да се включва само при нужда, а термопомпата да работи само при условията, когато има повече ефективност. Предполагам, че ще трябва някакво управление ако искам да е автоматично. Само захранването малко ме притеснява как ще стане. Че с тези високи токове... Чувал съм, че на трифазен било за предпочитане.
Автоматично управление може да се постигне и с контролера на повечето термопомпи в случай, че искаш в конкретен момент да спре едното и да тръгне другото. Допълнителен контролер ще трябва за тандемната работа, но изобщо не е толкова скъпо.
При лошо захранване е много добра идея (направо задължителна) да се сложи защита в таблото, за да не пука платката (и компресора в по-лошия, но рядък случай). Трифазният е за предпочитане от гледна точка на това, че една мощна термопомпа е със сериозна консумация и така тя се разпределя. Когато е монофазна, ако ти е лошо захранването може да има падане на напрежението заради висок пусков ток и тн и тн все неприятни истории.
Също готиното при трифазните термопомпи е, че може да се захранват от генератор. Те и монофазните могат, ама трудно като става дума за голяма мощност.