Търсят се мнения, съвети и дори конкретни оферти за отопление на
еднофамилна къща, която в момента е в процес на строеж.
Къщата е на два етажа, като предимно ще се обитава първият, вторият е подпокривен и ще е спорадично обитаем.
На първия етаж има спалня с дрешник, килер, димакинско помощение, тоалетна с баня и едно голямо помощение обединяващо хол, трапезария и кухня, както и коридор.
Квадратурата къщата е 208кв.м. (РЗП), а на първия етаж е 130кв.м.(застроена площ).
Помещението хол, трапезария и кухня е с изложения изток/юг/запад, като на изток и юг са предвидени повече прозорци, а на запад само един.
Спалнята е север/изток.
Търси се добър комфорт на приемлива цена. Нека поясня, защото и двете неща са субективни без детайли
Комфорт - да е топло в помещенията, които се обитават ( спалня, хол, кухня, трапезария, толаетна, баня, коридор ) с минимални усилия от собствениците.
Приемлива цена - първоначалната инвестиция да не е толкова висока, че за "избиването" и да са нужни десетилетия,
дори при последващи ниски разходи, които така или иначе са търсени
Проекта в част ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ показва следното
- Годишен разход на потребна енергия по типове енергийни източници:
Отопление: Електроенергия: 12 170,83 kWh
Охлаждане: Електроенергия: 4 593,53 kWh
Гореща вода: Електроенергия: 214,09 kWh
На база детайлите, които съм споделил, дали бихте могли да препоръчате конкретни варианти за отопление и охлаждане. Охлаждането е под въпрос дали ще е необходимо, като се има предвид
че горният етаж би трявало да действа като топлинен буфер, ако мога така да се изразя, а той няма да е обитаем обикновено.
От прочетеното из форума съм се ориентирал основно към няколко варианта:
- термомпома въздух вода с подово отопление и/или радиатори
- пелетен котел с подово или/и радиатори
- климатици в различни конфигурации
Моля споделете на база на опита ви какво мислите конкретно за всеки от тях.
Доколото съм чел има хора, които се занимават професионално с това и ще се радвам да ми дадат кокретни параметри дори с цени при съветите си, може и на лични, но вярвам че в темата ще са
полезени за повече хора.
Ако съм пропуснал нещо, което е важно - питайте и ще отговарям.
Накратко за моите размисли по горните варианти:
- термомпома въздух вода с подово отопление и/или радиатори - струва ми се най-удачния вариант, като комфорт. Това което тук ме притеснява е цената за първоначална инвестиция, ппредложения?
- пелетен котел с подово или/и радиатори - тук се надявам, че цената би била по добра отколкото на горния вариант, но пък има хамалогията от зареждане и почистване на инсталацията, отново ще се радвам на цени.
- климатици в различни конфигурации - дали ефективността би била добра и комфорта на топлене
Всяко обосновано мнение е добре дошло,
Благодаря ви!