Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 45

Отопление на къща с Дайкин

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2012
    Мнения
    12
    #1

    Отопление на къща с Дайкин

    Здравейте,
    В момента решавам уравнението отопление на къща и съм се ориентирал към климатици Дайкин. Надявам се да получа съвети относно подходящите модели, както и дали да заложа на сплит, мулти сплит системи или някаква комбинация от двете. Интересува ме и кои фирми са с добра репутация за покупка и монтаж на Дайкин.

    Къщата е в Княжево, на слънчево място. Дограмата е нова, дървен стъклопакет 4 сезона. Предвидил съм външна изолация с Неопор 8 или 10 см (по-скоро 10).
    Предвиждам също така и дренаж около къщата.
    Зидарията е с тухли единици, около 30 см, постройката е солидна (70-те години).

    Разпределение:

    Сутерен, който от едната страна е близо 1 м над земята. Няма да се отоплява.
    1 етаж - хол 35 кв. м (9 х 3,80), от който през арка се преминава в трапезария с кухня около 25 кв. м. Височината е 2,70 м.
    В хола ще има камина на дърва, но по-скоро с декоративни функции.
    2 етаж - 3 спални по около 16 кв. м., всички с по 2 външни стени.
    Изолацията на таваните ще бъде с вата 30 см.

  2.  
     
  3. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    676
    #2

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Ако имаш възможност си прави термопомпа!

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2012
    Мнения
    12
    #3

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Обмислях и този вариант, но цената е поне 2 пъти по-висока и не мисля, че е добра инвестиция. Офертата за Терма V на на LG излиза около 22 000 лева всичко, с конвектори Кариер и БГВ. Алтермата на Дайкин със сигурност ще излезе с няколко хиляди отгоре. С обикновени климатици и термопомпен бойлер вероятно парите ще бъдат наполовина.
    За термопомпа вода-вода районът не е подходящ, а към вкопаните серпентини имам известни резерви.

  5. Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    284
    #4

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Най-добре локално парно и климатици за преходните сезони.Отоплението с климатици на къща е приключение с неизвестни последици.

  6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #5

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    По-мое мнение е най-добре да се ориентираш към някоя от следните марки: Мицубиши хеви, тошиба, фуджицу/фуджи/дженерал и някой от моделите на шарп.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    92
    #6

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Justify, би ли ни осветлил нас невежите защо да не купуват Дайкин- с три съм вече и продължавам да им търся кусурите вече 3-та година ама безуспешно. Благодаря предварително

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #7

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    1.Не благодари на мен, а на писалите в раздела за дайкин.Явно "слабо" търсиш.Там подробно е описано.Ако не ти се чете друг въпрос.

    2.Не виждам подходящ климатик дайкин за хол-трапезария 35 квадрата=~100кубика в къща в Княжево с тухли единички(от старите тухли) без изолация(засега-предвиждала се 10 см неопор).
    От посочените от мен марки има подходящи както като мощност така и като цена.За парите които ще похарчи за дайкин за тези 35 квадрата има доста по -добри модели от другите марки които да си закупи.

    3.По принцип при големи топлозагуби дайкин имат проблем с чест ненужен дефрост.При тошиба няма такъв проблем и при другите посочени марки също няма ненужен дефрост, но дори и да има той е за 2 минути за разлика на дайкина който е поне 5 минути и 30 секунди(за справка моята подова 50-ка).

    4. rony67 добре е че си признаваш че си

    Цитат Първоначално публикувано от rony67
    Justify, би ли ни осветлил нас невежите защо да не купуват Дайкин
    Благодаря предварително
    за рзлика от теб galinr е наясно:
    Най-добре локално парно и климатици за преходните сезони.Отоплението с климатици на къща е приключение с неизвестни последици.
    ... бих добавил : особено когато не са правилно подбрани по марка,модел и мощност ...

    5.Поради иронично-саркастичното обръщение към мен няма нито да отговарям нито да споря .


  10. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    676
    #8

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Хм признавам че не съм запознат от към цените на термопомпите, но все съм си мислил, че за едно-двуфамилна къща излиза около 15 000лв. Сега на колега му сглабят за двуетажна малка къща и по негови сметки ще удари около 15 000лв.

    А за локалното парно ето при мен как са нещата. 7х за парното и сега почнах по една клима на година и като се оборудвам ще достигна сумата за една термопомпа! Дървата и въглищата поскъпнаха и ако имах навсякъде клими щеше да ми е по-евтино.

    Има и нещо много важно - комфорта от локалното парно зимата за мене е незаменим!

  11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #9

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    За мен незаменим е комфорта от подовото отопление както и икономията от термопомпа когато двете са комбинирани става ... По мое мнение ето тези мини чилъри дайкин за момента са без аналог .Доскоро имаха и доста прилични цени доста по-добри от другите двама предствавители на дайкин за България, но сега са махнали цените...

    Ако имаш възможност(техническа и финансова) слагай от тях.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2012
    Мнения
    12
    #10

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    justify, можеш ли да дадеш ориентировъчна цена на тези чилъри, ако имаш някакъв спомен. Като ми остане време ще се свържа и с фирмата, за да попитам. При нас подово отопление сигурно ще бъде проблем, защото настилките, поне на 1 етаж ще бъдат дюшеме.

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #11

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Започваха от 3500 лева най-малките(4 -5 киловата номинал) в режим отопление и тези от по 7.5 до 13 киловата се "движеха" с цена от 6900лв до 11 000 лева.

    Чилър/термопомпа без значение дали е въздух-вода или вода-вода няма смисъл да купуваш, ако не може технически да се изпълни с подово отопление.Просто няма да те топли достатъчно зимата, ще "ръчкаш" ти или ти нагоре понеже на теб или нея ще ви е хладно и резултата ще е високи сметки за ток.

    Цените преполагам вече са променени нагоре-винаги става така търговеца пуска уреди на атрактивна цена и в зависимост от търсенето впоследствие заличава цената и пише "обадете се за да получите цена" или "пишете на е-майл за цена".Мен това вече страхотно ме дразни особено когато става въпрос за климатици.Хайде термопомпите и чилърите имат и допълнително работа и тръби и индивидуален проект, но за климатици да се бъзикаш така с клиенти ... Първата такава фирма бяха Булклима, след тях и Темпекс "подхванаха" тези лисичи номера с обаждането за цена...Ами ако не са способни да си поддържат актуални цените в сайтовете, защо изобщо са търговци.Страхотно тъпи са и дразнещи ...търговци предлагащи стоки без ясна цена -сами по себе си това е некоректно отношение към потенциалните им клиенти...

    Радиатори и конвектори не са достатъчно ефективни като топлообмен в сравнение с подовото 1.поради това че са с по-малка площ от пода 2. поради това че подовото топли най-студената и уязвимата част от студа зимата -краката и от пода топлия въздух стига сам до тавана чрез естествена конвекция.


    Ако не може да се изпълни с мини чилър с подово се ориентирай към климатици-не за друго а защото имам впечатление от колежка която с термопомпа вода-вода и реализирано отопление радиатори+конвектори не успяха да се стоплят тази зима и пускаха и допълнително ел.уреди ...а термопомпата заедно с всички салтанати и монтаж и излезна към 25 000лв...

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #12

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    на нова къща едни нови японци ще и ходят най-добре, като фръкне коп-а над 5.5 няма защо да се притесняваш от сметките за ток догодина, или следващата, или следващата, или следващата...

    а да : и недей да слагаш дайкини, освен ако не можеш да си позволиш моделите над е над 2, 2.5 хилки.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2012
    Мнения
    12
    #13

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    а да : и недей да слагаш дайкини, освен ако не можеш да си позволиш моделите над е над 2, 2.5 хилки.
    Точно в това е работата. Бих искал някой с опит да ме посъветва кои модели ще бъдат подходящи за описаните помещения. Бих разгледал и други марки, разбира се, нямам навика да играя "кон с капаци" ако има съответните аргументи.

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    554
    #14

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    Моето мнение се различава бая от мнението на единични ползватели като Джъсти например.
    На Рони 67 хола е по-голям от 35м2 ,и 50ката си работи безупречно. И той е без изолация. А 8 или 10 см си е БАЯ ИЗОЛАЦИЯ !!! . Това,че двама души плюят неоснователно ,не е причина да оставяме без внимание останалите 99,99% от имащите Дайкин.

    Форинър - ако искаш добри клими с добра цена,за хола - подова 50ка Дайкин,35ца за трапезарията и 25ци в спалнитеПо цени на ВНОСИТЕЛ - около 9 700 лв...С 6 монтажа цената идва на 10 800...предполагам с някаква отстъпка ще паднат под 10 000.

  18. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #15

    Re:Отопление на къща с Дайкин

    ... Само дето подовата 50-ка на Daikin е всичко друго, но не и на добра цена. За 25-цата и 35-цата съм съгласен. Аз гласувам за Нокрия + малките подови. Обаче подовите машини си искат простора и не навсякъде може да са полезни.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отопление на еднофамилна къща - въпроси
    От reiner във форум Други начини за отопление
    Отговори: 146
    Последно: 08-02-16, 09:21
  2. Отопление на етаж от къща
    От rony67 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-12, 21:38
  3. Газово отопление за малка къща ...
    От ocean133 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 31-01-11, 11:30
  4. Препоръка за отопление за 2-ри етаж къща
    От div0t0 във форум Отопление
    Отговори: 12
    Последно: 23-04-10, 12:25
  5. Моля дайте съвет за отопление на къща
    От vladko33 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 05-11-09, 09:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе