Здравейте а всички.
От доста време чета SATCOMBG форума и до момента съм намерил доста решения на проблеми благодарение на него. Благодаря на всички който добросъвестно се опитват да помогнат със съвети и мнения
Сега ми се налага да отворя собствена тема за да избегна пускането на 5-6 въпроса в различни теми.
Преди седмица закупих къща във Варна (местност Кочмар), която е на акт 14 с вдигнат покрив и положена външна замазка. Поради една или друга причина (по-точно една причина-финансова), досегашните собственици не могат да я довършат и решават да я продадат. Мястото е супер-ток, вода, канал, газифициране и прочие. През март смятам да започна довършителните работи и целта ми е до лятото на 2017 да я довърша и да се нанесем.
Много изчетох, но колкото повече чета-толкова повече се отчайвам. Проблемите не са толкова от техниката или марките а предимно от фирми, монтажници и несериозно отношение.
Та директно към въпросите които ме вълнуват. Опитвам се да планирам правилно довършителните работи които за жалост няма да мога да направя наведнъж а в продължение на година и половина.
1. ОТОПЛЕНИЕ: за момента изборът ми е термо помпа (видът ще се доуточнява), подово навсякъде, охлаждане чрез термопомпата, слънчеви колектори, бойлер поне 300 литра, в допълнение за подпомагане на ТП и слънчевите колектори през зимата мисля да сложа и една не много мощна камина на пелети (то къща без камина-къща ли е?).
Ще съм благодарен на работещите във Варна. Виждам че има хора който разбират(AC_From_Hell, Lazar, Геосолар и други), но не знам кои работи във Варна. Говоря за проектиране на подовото, изпълнение и въобще всичко от началото до края.
малко подробности за къщата - разгъната площ: 240м2, застроена:100м2, отопляема площ: не повече от 180м2. Първата плоча е с изолация фибран, под нея няма маза и основите са запълнени с пръст.
Моля за координати и за лична среща за доуточняване на подробностите .
2, ИЗОЛАЦИЯ: Външна. Бях се спрял на каменна вата 10 см, но нещо взех да размислям за стиропор от най качествения -15 см???? За в бъдеще планирам и така наречения сайдинг върху изолацията.
3, ДОГРАМА: Епа тук се видях в чудо докато четях форума-то не бяха ментета, то не бяха калпави монтажници или некоректно гаранционно обслужване. В апартамента си преди 12 години го облякох с Rahau от известна Варненска фирма която е още на пазара и в интерес на истината съм доста доволен, както от дограмата така и от обслужването. Сега обаче мисля да се спра на нещо малко по качествено-може би Саламандър или ............?
На края искам да уточня, че не търся най-евтиното, но не съм и богат за да давам излишни пари за марка например. Търся максимален комфорт и нямам никакви намерения да смятам кое за колко години би си възвърнало инвестицията.
Също така имам желание ако мога да прекарам повечето неща през програмата за енергийна ефективност (20% възвращаемост са си доста сериозна цифра на сума от 30000-40000 лева).
Благодаря на всички които ще се отзоват.
Весели Коледни празници на всички.