Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 37
Like Tree21Одобрявам

Отопление на къща (~200 кв.м./три етажа) с твърдо гориво.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я

Отговор: Отопление на къща (~200 кв.м./три етажа) с твърдо гориво.

Всяко отопление "изсушава" въздуха.

2.  

3. Banned
    Тук е от
    Feb 2010

Не е точно така.
    Климатикът за разлика от парното, "духа".

4. Senior Member Аватара на KI_YOOU
    Тук е от
    Nov 2014
    Живее в
    Русе

Пък и ще включваш само там където имаш нужда, някои машини разполагат и с Wi-Fi. Какво е вътрешното разположение на къщата? Могат да останат пари и за камина ако го правиш поетапно.

пп Парното и то изсушава.
    http://www.domigradina.com/да-се-пре...-у-дома/

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я

Stanislav Rangelov, зарежи дървата и въглищата. По-добре проучи пелетните камини за директно отоппление или за направа на локално парно. Там мръсотията е много по-малка и имаш доста по-високо КПД. Също така може да регулираш температурата и подаването на гориво.

6. Тук е от
    May 2016

Определено Благодаря за споделените мнения.

Климатиците са планирани именно за преходни сезони и лятото, но не съм им голям фен. Като цяло хем изсушават въздуха, хем ако не сменяш редовно филтрите въртят бацили във въздуха хем отоплението с тях на три етажна къща вероятно ще е излезе значително по-скъпо от твърдо гориво.

От опита на познати намирането на качествени пелети и съхраняването на големи количества е проблематично. Поради структурата им са естествен влагоабсорбатор а това разбира се влияе негативно. Колкото до по-малкото отпадъци, да именно в това е основният им плюс. Въпреки това не ги виждам като надежден способ или по-скоро им "нямам доверие".

Идеята с отделно парно на всеки етаж (камини в водни ризи) я отхвърлих още в зародиш или поне като основен източник на топлина. За сметка на това ми е влязла муха да инсталирам две камини - на първия етаж и на втория които да са без водни ризи - предимно за уют или когато не е необходимо да се използва котел (т.е. температурите не са много низки)

Това видео (от темата линкната на предната страница) ми бе доста интересно: https://www.youtube.com/watch?v=8FsQZgHOfDw

Дали някой има опит/наблюдения над котли Бош? Или като цяло над сполучливи марки и модели?

7. Banned
    Тук е от
    Feb 2010

Мнение за пиролизен бойлер Бош от първа ръка: Bosch Solid 5000

- - - - - - - - - -

Котел, сори.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Цитат Първоначално публикувано от Stanislav Rangelov Виж публикацията
    Здравейте,

Моля за съвет, относно отопление на къща. Идеята е да има котел на твърдо гориво в мазето*,като да се използват дърва или въглища.Също така, държа да отбележа, че къщата се планира да е разделена на две зони –самостоятелен първи етаж и втори и трети с отделен вход. Поради това е желателно да може, на пример, първият етаж да не се отоплява, когато няма необходимост от това.
    Къщата ще е с външна топлоизолация (засега се спирам на фибран), като външните стени са тухла( приблизително 40 см.).

Отделно проучвам въпроса за слънчеви колектори, и доколкото мога да преценя отзивите са предимно позитивни.

Обмисля се иинсталирането на камини (една на първияетаж и една на втория) които да са безводна риза – предимно за уют, а не заотопление. Разбирасе, да са изцялофункциониращи.

Бихте ли казалиняколко думи за горните идеи? Евентуалнода ме посъветвате качествени котликоито да проуча? Цената разбира се е отзначение, но не планирам икономия засметка на качество.

П.С. Ако непредставлява трудност, напишете и някоядума относно самата система и радиатори.За сега планирам медни тръби иалуминиеви/стоманени радиатори. Доколкореално е да използвам нещо различно отвода за системата? Практично ли е да еизцяло затворена и с някакъв вид антифризи доколко това има ефект на КПД?

*Помещението емалко над два метра високо.

Благодаря предварително,
    Стан
    1. Има ли газ там където си? Щото, ако има газ, не разбирам за какъв дявол ти е това твърдо гориво?
    2. Щом ще правиш изолация - по добре не се спирай на фибран/ това е XPS/, по добре спри се на качествен EPS - примерно графитен, перфориран, на Баумит с тегло около и над 20кг/м3.
    3. Идеята за медни тръби е много добра, но ако все пак има някакъв бюджет, то според мен е по добре, първо да се помисли за хубав и качествен котел и след това за материала на тръбите. Може и само главната разводка от котела до колекторите на отделните етажи да е медна, а връзките на отделните радиатори до колекторите да е с обикновени тръби.
    4. Според мен, по добрия вариант за домашно отопление са панелните радиатори, а не алуминиевите. Отделно от това панелните са и по евтини.
    5. Идеата за антифризите я остави - безмислена е, още повече че е много изискваща относно материалите които използваш и качеството на изпълнение на всички връзки. За автомобилните антифризи изобщо забрави, те въобще не стават за такива инсталации.
    George Petkov одобрява това.

10. Тук е от
    May 2016

Газ има на съседната улица (вероятно около 150-200 метра). Прокарването ѝ би било доста солено, а освен това имам няколко близки, живеещи в къщи, които след един два сезона се отказаха от газта поради високите разходи.

Колкото до радиатори - единственото условие при тях е да са естетически задоволителни за собственика. Иначе разлики (освен цената) просто няма.*

*да има ограничения: при системи с повече от 6-7 атмосфери не могат да се използват панелни тъй като те обичайно имат максимална търпимост до 5-6 атмосфери. Всичко останало е просто маркетинг.

Бюджета за котел, тръби, работа и радиатори е желателно да се смести в 10 хиляди.

Благодаря за споделените съвети

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

*да има ограничения: при системи с повече от 6-7 атмосфери не могат да се използват панелни тъй като те обичайно имат максимална търпимост до 5-6 атмосфери.
    Какви са тези системи с 5-6-7 бара налягане?

12. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Живее в
    Варна

Определено Благодаря за споделените мнения.

Климатиците са планирани именно за преходни сезони и лятото, но не съм им голям фен. Като цяло хем изсушават въздуха, хем ако не сменяш редовно филтрите въртят бацили във въздуха хем отоплението с тях на три етажна къща вероятно ще е излезе значително по-скъпо от твърдо гориво.

От опита на познати намирането на качествени пелети и съхраняването на големи количества е проблематично. Поради структурата им са естествен влагоабсорбатор а това разбира се влияе негативно. Колкото до по-малкото отпадъци, да именно в това е основният им плюс. Въпреки това не ги виждам като надежден способ или по-скоро им "нямам доверие".

Идеята с отделно парно на всеки етаж (камини в водни ризи) я отхвърлих още в зародиш или поне като основен източник на топлина. За сметка на това ми е влязла муха да инсталирам две камини - на първия етаж и на втория които да са без водни ризи - предимно за уют или когато не е необходимо да се използва котел (т.е. температурите не са много низки)

Това видео (от темата линкната на предната страница) ми бе доста интересно: https://www.youtube.com/watch?v=8FsQZgHOfDw

Дали някой има опит/наблюдения над котли Бош? Или като цяло над сполучливи марки и модели?

Здравей, колега

Като човек живеещ в къща имащ климатици, парно и камина първо искам да те попитам няколко неща ?

1. Колко пари мислиш струва изграждането на една читава камина ?
    2. Да, намирането на пелети наистина може да е проблематично. Но защо си мислиш, че съхраняването и намирането на дървата е абсолютно безпроблемно и на тях не им трябва място ?
    3. Какви са тези кошмарни сметки за газ на твоите познати, за които споменаваш ? За къща ли са за апартамент ли са ? Квадратура, изолация, вид на инсталацията ? Ако нямаме тези данни информацията е тип " един човек ми каза". Във форума има много изписано за неправилно проектирани инсталации и как поради това сметките стават наистина големи.
    4. Камината също изсушава въздуха и то даже много повече от климатика, разликата е, че не го върти. В хола си имам и климатик и камина. Познай кое ползвам за отопление след като сложих климатика ?
    5. Защо мислиш, че климатика/термопомпата е проектиран за преходни сезони ?

Много от новите климатици пречистват/обезпаразитяват и обезмирисяват въздуха доста добре. Имайки предвид, че България е една от страните с най-запрашен въздух, аз по-скоро бих заложил на климатика ако живея на главна улица например. Разбира се тези екстри ги няма в климатик за 800 лв , но съвсем не са запазени и за най-скъпите модели. За справка можеш да погледнеш климатиците на Самсунг.

Ето и един самоцитат от друг форум
    Имам камина в хола 26 кв. м. и три години горях дърва в нея. Първо се спука камъка над камината а след него и плочата на камерата. Въпреки, че спазвах всички предписания да не горя нищо друго освен дърва в нея я ремонтираха с много уговорки, но издържа кратко. Накрая я съборихме и дойдоха хора, които уж разбират и сложихме Deville-ска камера. Камъка е здрав, но плочата пак се спука. За една зима изгарям около 12 кубика дърва като тук правя уточнението, че все пак съм къща но с изолация. Вярно, че топлината която отдава затопля малко и другите помещения, но въобще не може да става въпрос да се стоплят изцяло (ако има въздуховоди сигурно е друго). Мъкненето на дърва от мазата до втория етаж и последващото им чистене също не е никак приятно. А ако искам да ми е топло постоянно то трябва някой да стои цял ден в нас и да го играе огняр. Също така къщата ми се напълни с всякакви бръмбари заради дървата. Единственото предимство за което се сещам е, че докато я ползвах ми топлеше стълбището понеже комина минава от там. В крайна сметка ни писна и сложихме един климатик Fujitsu Nocria 14 и съм много доволен и тази зима за сега един път не съм палил камината и нямам и намерение ! Ако трябва да сравнявам парите за изграждане на камина са доста повече от климатика. По спомен първата излезе около 3к втората над 4к понеже deville били голямата работа. Аз лично не намирам някаква кой знае каква разлика. Климатика струваше 2к и топли повече от доволно. По отношение на разходите климатика до сега повече от 75 лв на месец не е изразходил. За дървата - първо трябва да имаш къде да ги държиш да съхнат. Аз лично половината си маза не можех да я ползвам защото беше пълна с дърва. Второ кубиците никога не са толкова за колкото ти ги продават. До колкото си спомням последно купувах дърва за 70 лв нацепени и нарязани. Към разходихте обаче е правилно и да се сложат и средствата за измазване след всяка зима понеже колкото и да се стараеш винаги тавана става черен. Познат топли къща около 350 квадрата с прословутия пиролизен котел на дърва. Каза ми, че за една зима му трябвали 50 кубика дърва и това му бил голям проблем защото нямал къде да ги слага. Аз не мога да си представя каква занимавка е да носиш и подреждаш толкова дърва. Не виждам как ако ходиш на работа всеки ден можеш да поддържаш постоянна температура освен ако нямаш някакъв бункер или огняр. Не ми се мисли пък какво би станало ако имаш парно на дърва и тока ти спре. Като знам как куцо кьораво и сакато стана майстор и какви инсталации правят. Преди 3 години тока в квартала спря и засякох поне двама да си хвърлят полуизгасналите дърва и въглища понеже аварийното захранване на системата им не сработило както трябва и се наложило да гасят принудително. Мога само да гадая каква кочина ще е в тях след подобна интервенция. А ако стане докато спиш и не можеш да го следиш ?
    Този пост е редактиран от MAKAPOB; 10-07-16 в 19:12.
    Miro1972 и George Petkov харесват това.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Предимството на тази горелка е че гори всякакво качество пелети.Лазар може да обясни по-добре, защото я има.
    https://youtu.be/JUbhPYCnCR4

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

С намаленията на цените от последната година на природния газ, най-високата ми месечна сметка за газ последната зима бе 225лв. Това е за еднофамилна къща + пристройка в Плевен, където всяка зима имаме поне 10-на дни между -15 -20гр. Имам 10 външни стени, макар и с изолация. Къщата се топли цялата като преобладава 22.5гр. и през нощта 21.5гр. В сметката влиза и топла вода БГВ. Сега отново намалиха цената. Дано се запази по-дълготрайно тази тенденция. Иначе няма спор, че преди 2-3г. цената беше висока и сметките убийствени.
    podredko одобрява това.

16. Member Аватара на mkukas
    Тук е от
    Dec 2013
    Живее в
    София

+1 за термопомпа! За мен вече е късно и сега ще гледам да изолирам. Имам и инсталация с газов котел и една камара клими.
    Ако можеш сложи и панели отгоре. Лошото е, че ще бъде над 10 бона. За газта съм скептик, имам и я ползвам само за топла вода и за печката и то рядко.
    Щом си решил обаче да правиш парно на въглища и на дърва - сметни си цена на тон въглища, кубик дърва итн. Давам ти година, макс 2 и ще кълнеш това нещо. С пелетите не съм запознат и не давам мнение. Парите са си твои и направи това, което сметнеш за добре. Поздрави
    Този пост е редактиран от mkukas; 25-01-17 в 18:36.

17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Човекът ти говори за обща инсталация на триетажна къща. Бих казал, че при по-голяма инсталация разходите стават общо по-малки. Имам колеги с локално парно с общ котел на целия вход в панелен блок. Бяха си наели огняр, не се занимават с хамалогия и им излизаше най-много по 100-130лв. на месец, когато всички апартаменти участваха. Но се намериха хитреци да се откажат и да минат на 1-2 климатика, защото другите с парното яко им помагаха. Но така сметките взеха да не излизат и накрая всички спряха парното. И сега всички се оплакват какво било при парното и какво е сега в студа с климите и кофите с топла вода за поливане.
    Единственият недостатък на природния газ са само сметките спрямо другите видове. Всичко друго е само плюс. Всичко!!! Комфорт, чистота, тишина, автоматизация, липса на проблеми в студовете, топло е навсякъде (включително бани, тоалетни, коридори). Жената стои много в спалнята, аз в хола и една от мазите (обитаеми са и компа ми е там), дъщерята в детската, ядем в кухнята, баща ми е в пристройката, яде в една от мазите (дублират горните стаи с теракот и дървена ламперия с изолация под нея), имаме баня и тоалетна в къщата, той има баня и тоалетна в пристройката. Хайде да видим колко климатици ми трябват, къде ще се съберат, как ще се справят в еднофамилна къща, как ще е положението с отоплението на санитарните помещения, в които без отопление има опасност да замръзнат тръбите.
    Хубаво седите в 1-2 стаи, хубаво не искате (не можете) да си позволите отопление на газ, но не отричайте превъзходството му по другите показатели. По-скоро превъзходството на парното по принцип. Конкретен пример - закарах дъщерята до квартирата и в Пловдив за изпит и останах да я взема на другия ден. Като съм си свикнал в къщи на парното и там ми беше неприятно. Уж прехвален японски К2У, уж на 25гр., а усещането много по-неприятно от 22.5гр. на парното в къщи. Духа, шуми, дефроства, по едно време на главата ми стана леко задушно, а краката ми замръзнали. В къщи съм по тънки памучни чорапи, а тук се бях обул превантивно с термо.
    Направи си добре инсталацията и слагай какъвто искаш по вид гориво котел. Винаги можеш да го смениш с друг вид после. Аз първо бях на котел твърдо гориво самоделка. После го смених с марков Дакон на твърдо гориво. И 2008г. сложих газов котел без да махам Дакона (успоредно) ако имам проблем с газовия да пусна веднага на твърдото гориво.
    Най-добре е ако можеш да направиш подово отопление, но изисква много работа.
    Този пост е редактиран от VanDan; 26-01-17 в 11:45.

18. Member Аватара на mkukas
    Тук е от
    Dec 2013
    Живее в
    София

Виж не искам да споря с теб, всеки си носи глава на раменете. Когато стоплиш еднофамилна къща /камо ли според заданието 200 кв./с 225 лв, направо идвай у нас и дори при двойно по-голяма сметка аз ще поема разходите, но ако е отгоре ще плащаш ти. Моля те! Нека сме коректни. Да не говорим за още една сюрия фактори, освен цената, не ми се влиза в други теми.
    Имам ги и двете и сравнявам. Да - приятно е централното парно, локалното .... при сегашните цени е малко по-добре, но цената си е цифра. Да, при климите основен проблем е броя - няма спор. Щото при газа доставките не са примерно....
    В този форум /не е насочено персонално/, една сюрия народ се хвали как едва ли не топли една стая с 5 лв. без значение от източника. То стана като автофорумите!
    Ми не си хваля моето, пак казвам имам и инсталация напълно функционираща на природен газ и климатици. Ако се обитава цялата къща - 8 стаи то бих мислил за термопомпа. Всяко решение е специфично и в зависимост от нуждите, които често се менят.
    Ето казвам и цената за отопление на 4ри стаи, без съседи, печка, пералня, телевизори и тн- мисля ще е около 340-350 лв./чакам проклетата фактура, но по засичането на инкасатора ще е там някъде/ и съм доволен, че ми бе топло. Толкоз от мен. Хубав ден на всички
    Този пост е редактиран от mkukas; 26-01-17 в 11:52.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Избор на котел на твърдо гориво
    От freakobg във форум Отопление
    Отговори: 105
    Последно: 15-12-24, 12:02
  2. Котел на твърдо гориво
    От Sergey Savelev във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 13-10-15, 16:26
  3. Продавам котел на твърдо гориво 50 кв.
    От taurus75 във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 17-07-12, 13:06
  4. Продавам котел на твърдо гориво
    От ivaylo_y във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 29-06-12, 15:20
  5. Котел на твърдо гориво
    От gorles във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 04-09-11, 20:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе