Ти си от коректните и сме говорили с теб. Уважавам мнението ти. Цената си е цена. Така е и спор няма. Но няма друго освен цената. И това сме обсъждали. Поне при мен. 8-ма година почвам на газ и освен да си плащам сметките друго не ме е вълнувало. Преди това бях 7г. на твърдо гориво. За декември ми беше сметката за газ (топло и БГВ) - 228лв. За януари очаквам около 300-350лв. Когато беше яката цена наистина стигах 400-430лв. в най-студените месеци.
И за термопомпа правих доста проучвания, но там е почти на 80-90% задължително да е подово, защото са най-ефективни при температура на водата 30-35гр.. Високо температурните (50-55гр.) термопомпи са рядкост. А и цената за мощните е по 15-16 000лв. само на помпата. И изискват трифазен ток. Бе не е лесна работа отоплението. Който му харесва на клими е наистина с приемливо съчетание на сметки при тази цена на тока. Аз докато може да си плащам сметките оставам на газ. Жената един път ме е похвалила в живота, че съм бил направил нещо както трябва за къщата - парното на газ.
Имаше колеги с много добри отзиви за пелетни котли- автоматизация като на газ, с уж по-ниски сметки. Но по-високи от въглища и дърва.
Моят ток се движи от 45 до 55лв. месечно, като се топля и БГВ на газ. Така че винаги съм се чудел на онези с 60-80лв. с 3 климатика.