Здравейте на всички,
Закупихме нов апартамент и въпросът с отопление/охлаждане стана належащ. От този форум се зарибих по идеята да сложа термопомпа (до преди да се зачета тук мислех, че единственият ми вариант са климатици).
Характеристиките на апартамента са следните:
Площ: 144 кв. м., площ само на помещенията без тераси и стени - 105 кв. м.
Изложение: изцяло южно, югозапад-юг-югоизток, среден етаж, отопляващи се съседи и отгоре и отдолу
Изолация: 8 см. вебер
Дограма: 4 камерна Trocal
Съвсем неангажиращо и непретенциозно изчислих топлозагуби по тази статия: https://tinyurl.com/ybr27e2g и стигнах до числото 8.446 кВ при -15 навън. Ето тук са ми изчисленията: https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
За сходни апартаменти съм чел във форума как техници прогнозират сходни на горната мощности.
Затова силно се зачудих, когато фирма ми отправи конкретна оферта, като подбраната термопомпа беше с мощност 14 кВ отопление и 16 кВ охлаждане. (Toshiba Estia). За жалост в офертата не ми пуснаха професионално изчислениние на топлозагуби, както се бяхме уж разбрали. Проблемът е, че подбраната термопомпа е скъпа и надвишава бюджета ми. (18.5 к. лв. ми поискаха за цялостната реализация). А понеже ми се струва неправилно подбрана, започвам да се съмнявам и в компетентността на техниците. Понеже съм лаик обаче, питам тук - не искам да си правя прибързани заключения от лично невежество. Не мога обаче и да се доверя сляпо, все пак е доста сериозно вложение.
Изпълнението съм решил да бъде само с конвектори, защото на пода вече е поставена замаска и цялостната операция ще се оскъпи непосилно много.
Същевременно чакам още една оферта от друга фирма, дано там нещата изглеждат по-добре. От другата фирма категорично не ми препоръчват моноблок, какъвто аз бях харесал в началото, защото "трябва допълнителен фреон, вдига се консумацията на ток и цялостната система не е толкова ефективна".
Бих се радвал на всякакви коментари и съвети, а най бих се радвал ако ми препоръчате техник в Пловдив, който разбира и ще ми свърши работа.
Благодаря предварително