Резултати от 1 до 2 от общо 2

Избор на газов котел за отопление с радиатори/водни конвектори и БГВ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    1
    #1

    Question Избор на газов котел за отопление с радиатори/водни конвектори и БГВ

    Здравейте,
    Изчетох доста из форумите и сайтовете за газовото отопление, но все още ми е трудно да се ориентирам в някои детайли (не съм инженер по топлотехника все пак). Ще съм много благодарен да получа компетентен съвет по темата.

    Накратко:
    Имам да отоплявам 55 кв.м (30 - дневна, 20 - спалня и 5 - баня) или 150 куб.м. (Н=2.75). Нова сграда, качествено строителство, виско клас дограми и стъклопакети, среден етаж, среден апартамент, източно изложение. Вече са прокарани тръбите и е излята замазката - не мисля за вариант подово. В ОВК проекта на сградата за апартамента е изчислена необходима отоплителна мощност 3.3 КВ (не разбирам - доверил съм се, че са толкова). Начертани са радиатори от 1.8 КВ в дневната, 1.1 КВ в спалнята и 0.5 КВ в банята. По проект са предвидени газов котел и неуточнен вид бойлер и жокерите ми свършват до тук.
    След всичко, което изчетох до момента, съм се насочил към комбинация от едноконтурен котел с възможно най-ниска минимална мощност (примерно Victrix 12 KW) и обемен бойлер с една серпентина (примерно тези на Eldom - заради комбинацията от неръждаем водосъдържател и резервно ел-подгряване). Пред френските прозорци (10 см пп) в дневната мисля да сложа вграден подов воден конвектор Koraflex на Korado, а в спалнята воден конвектор тип пейка Koraline на същата фирма (там също прозорците са много ниски - 35 см пп).

    Основните ми питанки са в следните направления:

    1. Ако тези 3.3 КВ, които ги смятат в ОВК проекта се отнасят до някакъв среден по отношение на температурите за отоплителния сезон ден - това означава ли, че наесен и напролет, когато навън е по-топло (5 до 15 градуса) - реално 3-4 месеца наред нуждите за отопляване на жилището ще са доста под тези 3.3 КВ (примерно 1.5 - 2)

    2. В този ред на мисли има ли смисъл наистина да гоня котел с възможно най-ниската минимална мощност (това са всичко 2-3 модела), за да работи той ефективно - или мога да избирам от тези, за които тази стойност е между 3-4 КВ (в който диапазон има доста повече модели, включително с вграден бойлер).

    3. За толкова малка и проста система има ли смисъл да се монтират термоглави, специални терморегулатори, външни температурни сонди и т.н. и ако да - кои от тях?

    4. Тъй като подовия конвектор не е най-ефикасния вариант по отношение на топлоотдаване и в някакъв % ще грее и съседите от долния етаж - има ли смисъл да го смятам с по-висока мощност от тази дадена за радиатор.

    Благодаря предварително на всеки, който би се отзовал да сподели мнение и опит.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2018
    Мнения
    16
    #2

    Отговор: Избор на газов котел за отопление с радиатори/водни конвектори и БГВ

    Привет,

    Жалко, че няма отговори в темата, и аз съм пред същата дилема.

    Поздрави,



    Sent from my iPhone using Tapatalk

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Въпроси за газов котел, радиатори и тръби
    От good man във форум Други начини за отопление
    Отговори: 7
    Последно: 24-02-21, 18:15
  2. Помощ за избор на газов котел за отопление
    От v_iliev във форум Отопление
    Отговори: 12
    Последно: 10-12-15, 16:55
  3. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  4. Водни вентилаторни конвектори?
    От koko-bg във форум Отопление
    Отговори: 5
    Последно: 20-09-12, 13:52
  5. Отговори: 4
    Последно: 14-02-12, 21:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе