Здравейте,
Приложил съм "скица" на апартамента.
Имам няколко питания относно газифицирането на моя апартамент насочени към спецовете от форума.
Апартамента е 85 м3, тухла с външна изолация и PVC дограма ет. 3 от четири етажна сграда. Вътрешна изолация не е правена. Ламиниран паркет в стаите. В бокса и коридора теракота. Усещането в апартамента е че е студен. Изложението е спалня - югоизток, хол и дневна - югозапад, детска - северозапад. Апартамента е след ремонт, като преди ремонта не е предвидено парно отопление, а такова с климатици. Затова тръбите на парното ще минават външно по стените. Само в детската ще се вади ламинирания паркет и тръбите на парното и БГВ то ще са по пода, както е показано на схемата.
Тръбите ще са Pex-Al-Pex скрити в специално изработени первази.
- Радиаторите ще са стоманени панелни COZКUNOZ на H600.
- Спалня - H600 x 1600 x 105 (МОЩНОСТ ∆T=60° 3552 W)
- Хол - H600 x 1800 x 105 (МОЩНОСТ ∆T=60° 3996 W)
- Всекидневна - H600 x 1600 x 105 (МОЩНОСТ ∆T=60° 3552 W)
- Детска - H600 x 1600 x 105 (МОЩНОСТ ∆T=60° 3552 W)
- Коридор - H600 x 600 x 105 (МОЩНОСТ ∆T=60° 1332 W) - мястото е ограничено
- В банята стоманена лира H1600 x 600 х 105 (МОЩНОСТ ∆T=60° 1080 W)
- Бокс - има ли нужда да се слага радиато мястото е ограничено?
Правилно ли са сметнати радиаторите? Има ли нужда някъде да са по големи? Котлето ще работи ли в кондензен режим при така сметнатите радиатори? Може ли да се направи по добра топология на тръбите от тази на схемата? Студената вода към банята, от бокса ли ще идва или ще трябва да се предвиди освен тръба за топлата вода и за студената, която да се прекара от банята към котлето? Модела котел на който съм се спрял добър ли е? Какъв диаметър трябва да бъде тръбата от котлето до радиатора в хола и продължението и до спалнята - еднакъв или различен диаметър? Питам и за двете тръби - топла и студена вода. Какъв диамертъ трябва да са останалите тръби при тази схема? Котела ще бъде двуконтурен кондензен BOSCH Condens 2500W, Модел: WBC 28-1 DСE 23 + CT100 wi-fi модул. Котела ще купя нов от Турция заради голямата разлика в цената от БГ, дължаща се на евтината TL . Ще имам ли проблем с пуска на котелаот страна на Овергаз, ако си платя на лицензирана фирма за монтаж и пуск?
* Сори за чертежа, но не ме бива много в тия работи.