Със 1 цол е направена инсталията до касетите от където се разделят радиаторите.Дано да оправдае очакванията и да не се налага да я продавам.
Преглед за печат
Със 1 цол е направена инсталията до касетите от където се разделят радиаторите.Дано да оправдае очакванията и да не се налага да я продавам.
Крановете са полипролилен? При него размерите са на Ф.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=34741&stc=1
Забравили сте да сложите една здрава лопата до машината, с тези ниски стойки.
Ами не съм се замислял за кранове те, какво имаш в предвид, че въпреки, че са 1 цол вътрешно рязко намалят диаметъра си ли? А за лопата не съм се замислял, но ако се налага ще играе. Бетона е към 12-15 см и опорите са към 10 см.
- - - - - - - - - -
Остават на завед почти под терасите, а и е на южна страна, надявам се да не се налага често.
Исках да разбера с какъв размер тръби сте тръгнали от термопомпата. Ти казваш, че е 1", така се бележат металните тръби, а виждам, че крановете са полипропилен значи и тръбите сигурно са такива.
Полипропиленовите тръби се бележат с Фи и дебелина на стената, те са по-дебелостенни и това трябва да се съобразява. Или иначе казано 1" тръба се равнява приблизително на полипропиленова тръба Ф40х5.6 тъй като е важен вътрешния диаметър на тръбата.
С полипропилен, предполагам, че вътрешния отвор е ф25, не съм го мерил.Вие с какви тръби ги изграждате, качете малко снимки на инсталации та да може хората като мен да гледат за напред.
Ами ето един монтаж от предната зима - къща на 2 етажа по 8 линии и един таван с https://forum.setcombg.com/attachmen...id=34754&stc=13 линии подово, обща отопляема площ 170м2. Снимал съм на по-ранен етап, преди да е подвързан бойлера - 300л с двойно навита серпентина с площ 3м2. Има буфер 50л и помпа 32/80 след него, тръбите са ППР ф40, кранове, филтри, холендри 1 1/4" - всичко как си требе за лесно обслужване. Бойлера го подвързахме после с ф32, трипътния вентил е вграден във вътрешното тяло на ТП Кристал 19кВт. За първия охладителен сезон на клиента не му стигнаха силите за конвектори (съвсем нормално за новодомец) и ни помоли да му пуснем охлаждане през подовото. Е, не е както с конвектори, но е по-добре от нищо.
ПП Не знам защо снимката се завъртя при качването и не мога да я изправя, за което се извинявам.
Пръснал си се като Провадийска околия!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Да, някъде ситуацията позволява нормално да разположиш компонентите и да има място и за разходки дори, но някъде е толкова сбито всичко, че дори и няма откъде да се снима, за да се покаже:)
Ами ето, ако върви в тази посока темата, следващия на когото се наложи ще е наясно с диаметър на тръба, кранове и др. Тези полипропиленови кранове са по-качествени ли? Кажете марки и цени да се знае. Тези моите са 17 лв. Бр., но за марка не мога да кажа. Имаше и от 8 лв. за протокола. Сега разбрах каква ти е идеята с крановете.Трябвами още 4 крана. 2 на буфера и 2 на вътрешното тяло. Поздравления за инсталацията. Качвайте още снимки, ако имате и темата ще стане полезна за много хора.
Проблема на тези кранове които си ползвал не е в качеството, а в устройството им. Конструкцията им е такава, че създават много съпротивление имат си друго предназначение. За тази цел се ползват сферични кранове и по възможност с пълно пропускане.
Моето мнение е, че така или иначе системата е готова и тепърва да добавяш кранове (още съпротивления) няма смисъл.
Тази ТП може ли да отчита какъв дебит вода минава през нея? В крайна сметка това е най-важно да осигуриш необходимия дебит.
Ами гледал съм възможните грешки, които може да даде термопомпата и имаше такава за дебит, би следвало да го измерва. Крановете в касетите са ми сферични, дефакто остават 2 крана, които са от този тип и ако е необходимо ще ги сменя.
В машината има или flowswitch (по-вероятното) или дебитомер. Не знам какво е в твоята машина. Ако е първото не може да видиш какъв е дебита. Разгледай менюто на контролера и какво може да отчита.
Прикачен файл 34856
Прикачен файл 34857
Прикачен файл 34858
Прикачен файл 34859
Прикачен файл 34860
Прикачен файл 34861
Прикачен файл 34862
Прикачен файл 34863
Прикачен файл 34864
Прикачен файл 34865
Прикачен файл 34866
Прикачен файл 34867
Прикачен файл 34868
Прикачен файл 34869
Прикачен файл 34870
Прикачен файл 34871
- - - - - - - - - -
Малко снимки на монтажи от моя майстор.
От снимките бих предположил, че е бивш хладилен техник с опит в промишлени хладилни инсталации, преквалифицирал се за работа с ВОИ. Смята себе си за добър заварчик/спойчик на мед, но аз не бих определил монтажите за перфектни. Друго, което бих предположил е, че той отговаря само за монтажите издава обекта без течове и повече не се връща там. Иначе не бих обяснил упоритостта да не слага никаква изолация на тръбите в котелното. Още след първата седмица от охладителния сезон, всичко това ще плува в конденз и би трябвало да му светне лампата и да спре с тая практика. Без лоши чувства, просто се опитах да вляза в ролята на психоанализатор. :)