Обмислям някакви варианти при много ниски температури, но реално не знам до колко градуса може да падне външното тяло, защото ако при -15, външното е способно да изстуди помещението до -10, това не е малка разлика.
Lazar с пелети няма кой да се занимава, това са по над 3 тона на сезон, газта на бутилки е мислена, но зареждането ще е много сложно, защото трябва да се поставят на 200метра от улицата, а с бутилки от газостанцията не го виждам.
И аз мисля, че ще е по добре да се търси алтернатива с комресиран газ.
Слагаш бутилките до улицата, да са на удобно място за доставчика, а от тях пускаш газова тръба до котела. С цистерна е още по-добре и по-евтино
Тези ниски температури са най много две три седмици в годината, така че си остави печката на дърва и я ползвай да помага, когато термопомпата почва да издъхва.Ако имаш трифазен ток може да си вземеш и по мощна помпа.Наскоро ми попаднаха на няколко пъти реклами на вентилатори за радиатори.Тялото им е около метър и се поставят или долу или отгоре на радиатора.Доколкото видях вътре има поставени няколко вентилатора като тези за охлаждане на компютри.Някой ако е ползвал може да каже дали има ефект
Този пост е редактиран от VLADO 66; 21-01-21 в 11:20.
Нямам опция да разположа нищо подобно в близост до улицата и пред къщата, варианта беше обратното с тръба до улицата, но сега говорих с фирма, която изгражда подобни инсталации, оказа се, че бутилките са неразривно свързани с размер метър на метър на два, поставят се с кран и в моя случай трябва да звъня на боко да му искам хеликоптера. Цената за 130кубика е към 11000лв. само за бутилките, отделно се изгражда бетонова площадка и отопление на системата или в крайна сметка с котела и всичко останало възлиза на над 20 000лв.
Термопомпите са около 12к., та няма никакъв начин да избия 8к., особено след като ще трябва да топля и бутилките.
Мощните ТП повечето май са на трифазен ток. И това трябва да го мислиш ако ще се насочиш към подобно решение. И наистина трудно ще стане с обикновени радиатори. Предлагат се вентилаторни конвектори за такива случаи. Това са си радиатори с принудителна вентилация от вентилатори (турбина). Те имат по-висока мощност за определен размер и температура на водата от обикновените радиатори. Но пък шумят и имат нужда от ел.захранване.
Мислил съм ги и аз варианти с ТП за еднофамилна къща, но разбрах, че ТП са си най-добре за подово отопление. Другите решения са в една или друга степен технологични "извращения" все още.
Този пост е редактиран от VanDan; 21-01-21 в 13:48.
https://pestimenergia.bg/product/167...ator-94cm.html
За това ли говориш?
- - - - - - - - - -
Газови бутилки като за газов котлон ли имаш предвид?
Слага се колектор за 2, 3 или 4 бутилки в паралел, съответно и нужната арматура. Като свършат бутилките, зареждаш резервните и се обаждаш на доставчика да замени празните. Бутилките са на депозит, останалата част е към 500лв. Още по-евтин е газът в цистерна (без акциз), но не винаги е възможно
И колко време може да се изкара с подобна инсталация?
Тези на снимката, предполагам, са към 50л, тоест общо 200л., не знам дали го смятам правилно, но това са някъде към 40кубични метра, при среден разход 7 кубика на ден, има няма една седмица.
Ами зависи от топлозагубите, но къща 150-160м2 изкарва 10-15 дни в зависимост от външната температура. Двама такива клиенти имам. Е, доста по-скъпо, отколкото с газ от мрежата, но поне със сигурност ще е топло. С термопомпа и радиатори може да е още по-скъпо, но и със сигурност - по-студено.
Този пост е редактиран от Lazar; 21-01-21 в 23:22.
Колко излиза цената за kWh по тази схема (грубо) и при около 90% КПД на котела?
По каталог котелът харчи 1,9кг/час при отдадена мощност 25кВт, което излиза 0,076кг/кВтч. Вече зависи на каква цена договориш газа с доставчика. Ако е да речем 2лв/кг (в бутилки), то се получава грубо 15ст/кВтч. Виждам цени и по 1,80кг, което ще направи цената на киловатчас 13,5ст, но не съм се договарял лично с доставчик. Ако е в цистерни е без акциз и е доста по-евтино.
1кг. газ е към 1,8л., тоест една бутилка от 50л е около 25кг., тъй като не се пълни догоре, което ще рече, че няма да стигне и за ден.
Не виждам къде ще му излезе края, дори и да се сложат повече, става голяма хамалогия и ангажимент, за цената да не говорим.
Ще го мисля с термопомпа, пуснал съм запитване към 'специалистите' и ще видим какво ще кажат.
В крайна сметка ако не се получат нещата, ще сложа климатици, пък инсталацията ще остане за по-светли бъднини, когато и нас в провинцията ни огрее газа.