Монофазна или трифазна термопомпа
Здравейте, мисля да слагам 16 кв термпопомпа въздух-вода в къща 190 кв.м в планински район за отопление с радиатори (системата е изградена на котле на пелети, само ще увелича глидерите на радиаторите). Имам монофазен ток с мощност 6 кв. Въпроса е дали трябва да си пусна трифазен ток, или ще имам проблеми с монофазния. За тази термопомпа става въпрос:
Panasonic Aquarea WHSDC16H6E5/WH-UD16HE5, 16 kW, отопление,охлаждане и БГВ
Отговор: Монофазна или трифазна термопомпа
За да сложиш трифазна помпа, първо ти трябва трифазна помпа, тази е монофазна.
6кв. инсталация ще е на предела, особено ако се включи нагревателя.
Тази не е подходяща за радиатори. Търси среднотемпературна.
Цитат:
Първоначално публикувано от
bobivg
Тази не е подходяща за радиатори. Търси среднотемпературна.
Дават я до 55 градуса, среднотемпературните над 60 ли са? Идеята ми е да удвоя глидерите на радиаторите, ще имам към 20 глидера в стая.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Rakeem
За да сложиш трифазна помпа, първо ти трябва трифазна помпа, тази е монофазна.
6кв. инсталация ще е на предела, особено ако се включи нагревателя.
Тази е монофазна, сега обмсилям дали да сложа тази или първо да прокарам трифазен ток, а трифазната е: Panasonic Aquarea WH-SDC16H6E8/WH-UD16HE8.
Но ако 6 кв ще е на предела значи си заслужава за трифазния ток.
Каква е тази среднотемпературна? По-точно се водят високотемпературни.
И гледай хубаво при какви условия ги дават тези градуси, за да не се окаже, че при -10 няма да можеш и 40гр. да стигнеш без да се включи нагревателят.
Цитат:
Rakeem
Каква е тази среднотемпературна? По-точно се водят високотемпературни.
И гледай хубаво при какви условия ги дават тези градуси, за да не се окаже, че при -10 няма да можеш и 40гр. да стигнеш без да се включи нагревателят.
E това не го пише, дават изходна температура на водата за отопление от 20 до 55 градуса. А има ли добри високотемпературни в този ценови диапазон, тоест за 16 кв до 13-14 k?
- - - - - - - - - -
Цитат:
stoil2
E това не го пише, дават изходна температура на водата за отопление от 20 до 55 градуса. А има ли добри високотемпературни в този ценови диапазон, тоест за 16 кв до 13-14 k?
Дават COP (A -7°C, W 55°C) | 1,82 |
В този сайт https://www.aircon.panasonic.eu/ME_sr/model/kit-wc16h6e5-wh-sdc16h6e5-wh-ud16he5/
Но това COP 1,82 какво значи като ел потребление не ми е ясно...
Цитат:
stoil2
Но това COP 1,82 какво значи като ел потребление не ми е ясно...
Това значи, че за да получиш 1,82 kWh топлинна енергия, трябва да изразходиш 1kWh електрическа енергия.
Цитат:
fbr
Това значи, че за да получиш 1,82 kWh топлинна енергия, трябва да изразходиш 1kWh електрическа енергия.
Тоест ин на -7 ще работи на фреон , а не на нагревател, но ще харчи повече ток.
Принципно техниците от Вимакс Клима ми казаха че само в началото като се включва потребява около 4 кв, а после не повече от 2. Иначе самия нагревател ако се включи потребява 3-4 кв.
С нагревател имаш COP = 1, т.е. един киловат топлинна енергия се получават от 1 киловат електрическа енергия.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
stoil2
Тоест ин на -7 ще работи на фреон , а не на нагревател, но ще харчи повече ток.
Тоест по-калпава машина едва ли може да се намери, а цената и е като на най-добрите:016:. Виж какво правят китайците на цени от 4600-7200лв - СОР>3 при -7*С https://forum.setcombg.com/attachmen...id=39000&stc=1
2 Прикачен файл(ове)
Може да погледнете Panasonic KIT-AXC16HE8, запазва 100% капацитет до -20. А 60 градуса на водата без помощ държи до -10 градуса. Toshiba Estia Powerful P1405 също е супер машина.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=38998&stc=1
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=38999&stc=1
Цитат:
Mega
Може да погледнете Panasonic KIT-AXC16HE8, запазва 100% капацитет до -20. А 60 градуса на водата без помощ държи до -10 градуса. Toshiba Estia Powerful P1405 също е супер машина.
Благодаря. На KIT-AXC16HE8 COP (A -7°C, W 55°C) го дават 1.86 (https://www.aircon.panasonic.eu/IE_e...e8-wh-ux16he8/), тоест почти като на WHSDC16H6E5 (1.82). А на Toshiba Estia Powerful P1405 не намирам COP-a при макс градуси но на -7, 35 на водата е 2.62, тоест пак почти като на WHSDC16H6E5 (2.57).
А как може да се изчисли колко КВ помпа трябва на база на глидерите, примерно ако ще имам 200 глидерa на 0.5 метра колко кв машина трябва при средно добра изолация?
Термопомпата не се избира според броя на глидерите, а според топлозагубите на жилището, а глидерите се избират възможно най-много, за да работи ТП в икономичен режим. Проста наука за умни хора!
Цитат:
Lazar
Термопомпата не се избира според броя на глидерите, а според топлозагубите на жилището, а глидерите се избират възможно най-много, за да работи ТП в икономичен режим. Проста наука за умни хора!
Някъде четох за пелетен котел че при 50-60 градуса на водата трябват 90-100 вата на глидер...не трябва ли и при термопомпа да е съобразена мощността на термпопомпата и с това?
Писаното "някъде" не е вярно, пелетния котел също се избира според топлозагубите, а не според глидерите, само че там броя на глидерите трябва да се сметне по-точно, не е добре да се преоразмерява.