Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    855
    #1

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Съвсем сериозен съм в питането си []



    Реших да се ориентирам преди да започна каквото и да било. Наясно съм, че ще има хора, които ще кажат 'не се занимавай', но бих искал тези хора да се аргументират.

    Моля, ако имате наблюдения или опит върху тези неща - то скицирайте ми с думи нещата, през който трябва да мина докато стана годен за търговец.



    За първоначалните разходи съм наясно - става дума за регистрация на фирма, намиране и обзавеждане на офис. Но оттам насетне какво следва ?



    Ще се / и се []/ намирам във Варна. За начало не разполагам с много капитал - около 3.500-4000лв. Според вас до къде ще ми стигнат тези пари ?

  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #2

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    съжалявам, но точно доникъде. ще свършат доста преди да си си заредил "склада". а ако ще поръчваш на бройка от някой друг, чак след като си взел поръчката, тогава ще си една от десетките фирми, които се подвизават в мазета и апартаменти, с 10 продадени компа месечно и точно безсмислено съществуване.



    само наема на помещение в центъра е около 1500-2000 евро месечно, и точно по тази причина дори и няколкото големи във варна не са там. за разлика от един започващ, те обаче могат да си позволят тях да ги търсят, а не те да си търсят клиенти.



    зареждането с минимални наличности може да изглежда така (нека имаш тези 3.5к = $2500 без никакви други предварителни разходи):

    5 дъна * $60 = $300

    15 cpu * $100 = $1500

    10x256 ram * $40 = $400

    10 hdd (40;80;120) * $100 = $1000

    10 monitors * $100............... = $1000

    ........ и парите отдавна свършиха. а има още милиони неща.



    просто в този бизнес ако искаш да си някой, трябват много пари, ако искаш просто да кажеш, че се занимаваш - тогава си никой. ces't la vie

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    855
    #3

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    разбира се че не мога да си позволя да зареждам в такива количества. Поне не в началото.

    В момента даже ВАЛИ нямат на склад в офиса си такова количество, май само D&G имат ...



    В интерес на истината коя фирма във Варна разполага с такива неща на склад ? Найстина не съм срещал такава - всички в които съм ходил са били от-днес-за-утре-от-София, без Д&G но там пък и откъм цените им си личи това, по-скоро личеше, вече се нормализираха...



    И не искам в никакъв случай, ама в никакъв, да съм на центъра или на някакво по примамливо място, по-скоро идеята ми е да съм като локален за някой район компютърджия. Просто до тук ми стигат финансите []

    На 20 съм и не мога да си позволя заем или ипотека на апартамент, така че това е с което разполагам []



    Освен продажба на компютри, идеята ми е да предлагам и програмиране, уебдизайн и дизайн, като за това от край време си имам екип, с който работим по различни проекти, и до сега нито един клиент не е изпищял, освен тези 'ама как си нямате офис' []

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #4

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Е що, какъв му е проблема да работи като дистрибутор по поръчки с договори към вносители и към сервиз?

    Ама ще е повече търчане, да разгледаш на коя фирма какви са условията, стоките, гаранциите, времето за доставка....

    Все пак ще е добре да сложиш един комп в офиса за красота и един за работа наистина. Но да поддържаш части на склад.... Грешка.

    И според мен не ти трябва голямо помещение за начало - 20-25 квадрата за да видиш кака ще тръгне(не вярвам да ти смъкнат кожата) и усилена реклама по интернет където е възможно.

    Ще ти трябва и офис оборудване, работен компютър с принтер и телефонна линия и интернет - тея неща мисля ще са задължителни.

    Табела ще ти трябва, както и малко "оборотен" капитал за да доплащаш поръчените вече доставки. Като за малка фирма те в началото едв ли ще са големи.

    Не вярвам да имаш кой знае какви консумативи.

    Смятай го, мисля че можеш да се събереш в тея пари ама със зор - ще си купиш кофти комп за офиса, един принтер с по евтини консумативи и ще шитнеш един линукс като за без пари...

    Във всеки случай повече пари винаги е по - добре. Но проучи въпроса с възможността да се свържеш с доставчиците и да дадеш скорострелни поръчки. Клиентът ти плаща капаро 50% и си готов....

    Така виждам аз нещата. Точни сметки не мога да ти направя.



    Тук има много хора, дето се занимават с това, не знам те какво ще кажат, но според мен по - скоро се поразтърчи и сам си направи бизнес плана. 100 човека 200 варианта могат да ти изкарат. Иди и провери как е в действителност за теб.

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    855
    #5

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Аз и в момента проверявам, но реших да се допитам и до хората тук, защото както си писал, знам че има десетки хора в този бранш []



    И според мен държането на стока в такива количества от начало е едно безумие, но пък щом FearMe го е казал - то предполагам има наблюдение и споделя мнение.



    Инак за компютър, принтер, офис оборудване и т.н. не ги броя в тези пари, тъй като нещата са налични []


  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #6

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Еми в такъв случай нямаш проблеми. Вътре може да наредиш налични и само мишки и клавиатури - колкото за красота - да грабнеш окото. Само не се изхвърлай с голямо помещение. Предполагам ти е ясно - говориш за едно, максимум две работни места. Ако има възможност да е малко и с телефон - екстра...

    Пробвай - има шанс да стане. Повечето фирми от такъв тип не поддържат склад.

    Успех



    ПП. Касовия апарат и регистрацията му забравих.

    Провери си и патентен данък.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    285
    #7

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Не искам да те разубуждавам, но си трябват повечко пари. Само да допълня FearMe - 10 компа са доста мечтана бройка за много фирми. Повечето не успяват да сглобат ипо 3.

  10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #8

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    аз гледам и от страната на продавача, и от страната на купувача. количествата, които съм споменал не са в никакъв случай големи.



    ситуация: влиза клиент в 16:00 и иска един прост, обикновен, елементарен 80g hdd. тук не говорим за high-end продукт, не говорим за супер скъпо нещо, а за най-ежедневен хард. обикновено поръчките към софия се заявяват 14:00-16:00. което означава, че си изпуснал днешната, утре ше го заявиш, вдругиден ще го получиш. клиентът ще чака 3 дена за нещо, което е "престъпно" да не му бъде продадено веднага. или си иска 256 ram. и за нея ли ще трябва да чака 2-3 дена.



    не може да нямаш някакви наличности. просто няма как. ще си спестиш откъм мониторите - ще сложиш само 1. ще спестиш от по-качествените дъна и по-скъпите процесори. но просто няма как да го направиш с 0 капитал. познавам се и работя с няколко фирми ( не от типа "елате след седмица, защото днес го нямаме" ) и всичките имат доста неща на склад. затова и твърдя, че без наличности не може. не на всичко, но поне на най-оборотните неща. ако мен някой ми каже, че трябва да чакам 3 дена за 256 ram, 40gb hdd или cd-rw просто повече няма да стъпя там



    иначе ми е приятно да видя инициативни хора и дано успееш, но помни едно нещо - по-добре да си реалист, отколкото разорен оптимист. успех.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #9

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Няма такова престъпление.

    Всички фирми, които поддържат склад с компютърни компоненти най вероятно са започнали без да поддържат склад. Такива дето нямат склад, знам много. Верно, че в София, но и тук има фирми с отлагане на доставката.

    Защото поне първоначално трябва да се установи пазара, да се види къде какво и колко се купува и тогава да се ивестира в стока, кято директно да се продава. Не може да се купи на око и после да се продава. Никой не е казал, че примерно в неговия квартал IBM мониторите са най - вървежни, или че фирмата, която ще обслужва, ще е с 80 ГБ дискове. А пари да рискува той няма.

    Много по - малък риск е това да дойде клиент и да се откаже, че му е бавно, отколкото това да купиш нещо и нищо да не продадеш. Още повече, че като дойде клиента и го подхванеш внимателно, убедително, видиш му се приятен, той и капаро ще даде.

    Абсурдно е стартиращо микропредприятие в който и да е бранш да се хвърля на наличен асортимент; нещо повече, специално в този то и специфична ниша няма как да изнамери - ще продава каквото всички продават. Неговата разбота е да си "заработи" клиенти, а не да ги лапне с 20 разглобени компютъра. Рекламата и да ги наречем - личните продажби са му от много по - съществено значение от наличния асортимент. Наличност се играе с повече пари и вдига цената на стоката.

    Значи, тук според мен става въпрос за това дали и как да се направи бизнес с малко пари. Аз казвам как виждам най - краткия път. Това, което казвате вие за склада според мен с никаква сигурност не увеличава шансовете му да продаде повече компютри, а увеличава със сигурност разходите му.

    То е може би най - добре и най - на печалба да стане директен вносител, но човекът явно няма ресурс за това.

    Инак, Разкатан, човеко, ако търсенето на определени компоненти толкова много се качи, или пък си сигурен, че ще продаваш много от нещо - какъв ти е проблема? Отдели си склад и си говори за консигнация. Сигурно ще има такива, дето да се навиват - най малкото по - голяма заявка и по - малки транспортни разходи.

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    855
    #10

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    FearMe,

    от Варна съм както знаеш / бира тайм [:D]/,

    от около 98 година купувам компютри, по поне 2 на 3 месеца - за приятели, за познати, за познати на познати, за себе си и за най-различни офиси... пазарувал съм мога да твърдя едно поне 70% от всички фирми във Варна - признавам си, има и такива фирми за които не съм чувал лично аз, то май и никой не е де - последната случка - преди месец купувам ПЦ за 1400лв от D&G - даже те ми отложиха взимането му с 24 часа - за какво наличие си говорим тук ? найстина не разбирам - цитирай ми фирма, с удоволствие ще пазарувам от нея занапред, стига да не пазарувам от себе си де []



    D3BEP, директен вносител не мога да стана на нищо - та аз нямам пари и за първоначалното зареждане []



    Ако трътнат нещата мисля че на 2рия месец ще имам финансовата възможност, ако ще и заем малък да изтегля, да понакупя части - 1-2 дъна, 1-2 процесора, 4-5 стика рам... но в началото няма начин, и не знам кой е тръгнал така ... освен D&G, но при тях нещата са малко по-иначе както знаете []



    FearMe, найстина те моля да ми цитираш такива фирми - с удоволствие ще понаобиколя да вида какво имат и как точно работят []

  13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    42
    #11

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Pa3KaTaH ако беше от Бургас щях да ти покажа как могат (и трябва) да се държат наличности поне на най-оборотните компоненти. При нас никога не оставаме без хард от най често купуваните, процесори на AMD (поне 3 модела) и един поне INTEL-ски, така за цвят. Отделно видеокарти, дъна и други дреболии. Запомни че пълните витрини продават и останалата стока, а като са ти празни витрините дори и на другия ден да можеш да докараш нещата никой няма да ти влезе в магазина.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    294
    #12

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Понеже се занимавам с бизнес планиране и същевременно познавам голяма част от фирмите продаващи във Варна ще ти дам следния съвет - това го обяснявам на всички начинаещи:



    Откакто е измислено разсроченото плащане не виждам какъв е проблемът с някакво зареждане на някакви наличности. Познавам поне три фирми във варна които ще ти дадат стока на разсрочено плащане даже и с опция за връщане в разумен срок. Вярно ще пазаруваш с по-малка отстъпка отколкото ако пазаруваш от София. но пък пестиш от куриерски услуги и не рискуваш собствен капитал.



    Относно офиса във Варна - Имам офис на ъгъъла на ул. Одесос и Хан Аспарух - 35 кв.м. - 180 лв. - от това по в центъра здраве му кажи. Ако не търсиш голяма витрина - смятанм че не ти е нужна - можеш да намериш подобна цена.



    Относно клиентите - ако подходиш правилно към тях - за цял нов комп почти всички са готови да чакат до утре. Ако не искат - в Метро.

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    855
    #13

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    G-Point, значи фирмите във Варна найстина ми се правят на цапнати... поне повечето ... как един не е казал до сега `а, ама ние сме имали хард и видео и дъно, няма нужда да чакаш` []



    1-2 хард, по 1 процесор за всеки търсен сокет, по възможност от най-оборотните, едно дъно за всеки сокет, 2 банки 256 рам, 1-2 видеокарта от най нисък и среден клас, това мисля като за начало е добре []

    някак си 10 монитора, 10 харда и т.н. не ги виждам - ДАНО се случи да имам нужда да държа на склад по поне толкова де []



    minkov, преди месец се свързах с една агенция за имоти - интересувах се от 30 до 80 квадрата, по възможност с витрина, на добра улица - най-евтиното беше 80лв, най скъпото 350лв, но то беше 2 стай, парно, климатик и т.н.

    Би ли ме насочил към Варненска фирма, предлагаща закупуване на изплащане, с опция за връщане ?



    По принцип както писах и по-горе нямам възможността да взема `на заем`, на лизинг или както може, но ако е с опция за връщане, разбира се след преоценка на нещата, то супер ! []




  17. Senior Member Аватара на breiii
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    1,150
    #14

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    Осигуровки

    Ток

    Вода

    Тел.

    Мобилен тел.

    Заплати

    Такси и данъци

    Наем

    Счетоводство

    Реклама

    Транспорт (градски, междуградски, рекламации)

    Охрана

    Интернет



    Това са част от ежемесчните ти разходи, а докато започнеш да имаш сериозни приходи ще минат няколко месеца....



    Касов апарат

    Регистрация на фирма

    Озаконяване на обект

    ХЕИ, пожарна



    Само първия месец ще ти стопи спестяванията..



    По мое мнение:

    Или намираш повече пари, или започваш като препродавач на някоя по-голяма фирма, или си намираш съдружник...


  18. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    855
    #15

    Как да започна в 'компютърния' бизнес ? :)

    breiii, ПИСАЛ съм че са ми ЯСНИ тези разходи и че НЕ ВЛИЗАТ в тези пари []

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Sony ще продаде компютърния си бизнес?
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 5
    Последно: 06-02-14, 21:34
  2. Hewlett-Packard се отказва от компютърния си бизнес
    От FearMe във форум Коментирай новина
    Отговори: 8
    Последно: 26-08-11, 13:11
  3. Започна да бучи при изпомпване
    От dvamaiunaci във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 21-10-09, 15:04
  4. Надпреварата за 4-ти GSM-оператор вече започна... ;-)
    От IvO™ във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 3
    Последно: 27-06-07, 13:45
  5. Big Brother 3 започна...
    От BerkStock във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 40
    Последно: 25-09-06, 22:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе