Проблемът с мързела си е мой, но като всеки проблем искам да си го решa.
Работя в голямо предприятие (около 300 човека сме), в което ВСЕКИ си има ПЦ и личен e-mail. Оказа се, че колегите тук не че не искат да ги ползват, ами май не знаят какви възможности предлагат e-mail клиентите (Outlook +/- Expres) за улесняване на работата. Става дума за безспорните ползи от правилното ползване на ” CC: ”, ”BCC: ”, ”Subject”, ”Out of Office assistant”, ”Read receipt”, ”Signature”, .... стига толкова. За share-ване на календари, за ”Аssign task” и за ”meeting requests” – по-нататък, пък и не всички са на Outlook.
Ето един пример (от практиката ми, но поразкрасен за по-голяма изразителност с добавки от други показателни примери):
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Исках 1 файл от колега преди около 3 седмици. Не си стои в стаята човека, та му го поисках по e-mail-a ( с request за read receipt). След 3 дни го срещам на кафе-машината – още не си бил отварял пощата!? След още няколко дни (когато файлът вече не ми трябваше – взех си го от друг колега, защото по липсата на read receipt реших, че първият е безнадежден случай и няма в близко бъдеще да си отвори пощата) той се свърза с мен (по телефона) и ми каза, че ще ми прати файла. Не възразих ...
Получих e-mail от него едва онзи ден.... За изминалите 2 седмици (от обаждането му) вече съм позабравил естествено за задачата, пък и файловете са не един, а няколко, и май нямат много общо нито един с друг, нито пък с темата на задачата. Чудя се аз какво да си ги правя тези файлове – няма нито смислен Subject (само имената на файловете), нито 2 реда инструкции. За пожелание за лек ден и прочие любезности и малки радости - да не говорим. Пращам RE веднага с плахата надежда да не си е затворил още пощата. Нищо. Тръгвам да го питам по телефона .. А сега де? Кой му беше номера? Няма signature. След дълго ровене в отдавна неактуализирания телефонен указател на фирмата намирам телефона. Звъня чак на следващия ден. Отпускар бил вече (само 2 седмици)...</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Та <span id='hl' style='background-color: yellow'>молбата ми е, ако някой има написани </span id='hl'>(по възможност на български, но и EN става) <span id='hl' style='background-color: yellow'>неписаните правила за вътрешно-фирмена комуникация (за добрите практики в е-кореспонденцията) – да ги публикува тук </span id='hl'>или да ми ги прати на e-mail-a (това само ако смята, че не бива да ги виждат много очи (фирмени тайни и др. подобни)).
Някой ще каже, че наличието на набор от правила не е решение на проблема, защото повечето хора няма да ги спазват. Да. Така е. Всеки (не) прави нещо, за да се чувства бунтар по свой си начин. Но все пак е добро начало за решението на проблема.
И друго - писането на правила хич не е лека задача. Ако примерно правилата на форума бяха цели 4 -5 страници (екрана де) и ако някой не ги цитираше ежедневно, едва ли щяха да бъдат четени изобщо ...
Стига съм писал, че и без това стана много дълго – няма да има желаещи да го започнат даже ...