Колеги, напоследък съм ужасен от поведението, и най-вече небрежността на голямо количество мои клиенти (и на двете ми работни места). Та си мисля да вземем да сътворим някакви правила за елементарна компютърна хигиена която трябва да спазва всеки един клиент. Това може да бъде хартиен документ под който се подписва всеки юзър (примерно при подписване на договора за доставка на интернет) и при неспазването му, доставчика не носи отговорност за липсата или влошаването на услугата при крайния потребител.
1. Клиента е длъжен да има антивирусна програма, която да обновява своевременно, поне веднъж седмично. Доставчика може да инсталира такава на клиента, ако е безплатна (avg free edition напр), или при предоставена такава от клиента.
Това спокойно може да се прави при пускането на клиента - инсталацията на антивирус отнема не повече от 5-10 мин.
2. Споделянето на дисково пространство - файлове, директории или цели дискове е изцяло на отговорност на клиента (Пример - мои клиенти с 98-ца в една мрежа от около 300 компютъра бяха споделили на пълен достъп С
3. При инсталация доставчика показва на клиента как се правят настройките на мрежата имейл клиента и подобните. От там насетне клиента си ги прави сам (ако е преинсталирал напр)
4. Разходката до клиента с цел разрешаване на забранена мрежова карта се заплаща 10 лв (писнало ми е вече).
Добавяйте каквото се сетите... Смятам че може да се направят едни читави правила които да ги разпространяваме под GPL []