Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 29 от общо 29

знаете ли колко е митото за лаптоп

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2002

Re: знаете ли колко е митото за лаптоп

Да обобщя -по благоприятно тарифно третиране може да поиска човека ,ако му го обмитят въобще (в което се съмнявам) - тарифен номер - 847130000 - 0 % мито за стоки с всякакъв произход.Плаща 20 % ДДС и си заминава. Нема никви 5% и т.н. - 12 години се занимавам с това. + Това един лаптоп и то от САЩ хич не прилича на търговска далаверка (отишъл човека до САЩ да прави куфарна търговия с лаптоп и то едни). Нема да се плашиш - обявяваш го , и ако ти направят проблем се обръщаш към началника на Митница Аерогара София (г-н Нешев) който със сигурност ще те изслуша и ако са незаконни действията на служителите - няма да ги пожали.
    Айде действай :Super:

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Имам следният въпрос. Ако се прибирам от някъде в България, но по принцип не живея тук, как биха процедирали на митницата? Т.е. внасям лаптоп като личен багаж и след това си го изнасям. Ще ме накарат ли да платя ДДС и ще ми го върнат ли на излизане?

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

По принцип трябва да го декларираш. После на излизане, ако не го покажеш (оставил си го тук), трябва да му платиш митните сборове.

5. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Не съм наясно нито с митническите тарифи, нито със съответните закони и декларации, затова само си теоретизирам.
    Това означава ли, че мога да отложа за някакво неопределено и неясно бъдеще плащанията по всеки внос на вещи, които могат да определени като лични (неопаковани, единични бройки, с ясно индивидуално предназначение)? И всъщност митниците имат ли възможност да ми намерят входящата декларация при излизане или това е моя грижа? А ако имам двойно гражданство и си пътувам насам-натам и отвреме-навреме си оставям лични вещи в България и по-късно си ги взимам? Става сложничко.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Информация за пътниците, преминаващи през територията на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, основни правила и разпоредби

Има варианти, при които е възможно да оставиш временно нещо тук без да плащаш. Например "Временен внос" (трябва да предоставиш стоката на човек/фирма в страната, когато излизаш). При него митницата определя в какъв срок си длъжен да изнесеш или обмитиш стоката, но в много случаи си длъжен да внесеш депозит в размер на % от митните сборове като обезпечение. Депозита се връща след закриване на режима.

Това за временния внос е много грубо обяснено - има подробности около всеки отделен случай. В много случаи могат и ще ти откажат временен внос.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Цитат Първоначално публикувано от Avis
    И всъщност митниците имат ли възможност да ми намерят входящата декларация при излизане или това е моя грижа?
    Изцяло си е твоя грижа. Митничаря ти слага печат-заверка на декларираното при излизане / влизане и при преминаване в обратната посока трябва да си покажеш декларацията. Ама бил си я загубил - проблема си е твой. В митницата копие НЕ СЕ СЪХРАНЯВА.

Говоря за лична митническа декларация, за търговска - не знам как стоят нещата.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Леле, мале, ко става тук....митнически тарифи и номера се разгъщат, 1500 евро, 200 евро...9940....а въпроса беше:

"аз съм в Америка и си купих лаптоп.някои може ли да ми каже каква е процедурата на на6то лети6те като се връ6там.колко пари горе-доло е митото и може ли да не пла6там а да им дам на митничарите пари на ръка."

Прцедурата е проста:
    1. Ще се връщаш с лаптопа обратно в САЩ - декларираш на излизане от САЩ, декларираш при влизане в БГ, показваш при излизане от БГ, показваш при влизане в САЩ, не плащаш нищо.
    2. Искаш да го продадеш и си бил турист - попълваш искане за връщане на таксите и налозите при излизане "Tax Return Department", не съм сигурен за САЩ, но на Хиитроу ти трябват 45 мин и сумата ти се изплащат веднага ( при определени условия ), влизаш в БГ, декларираш за нос с търговска цел, плащаш си мито+митническа обработка+ДДС. Получаваш танто за кукуригу и пак дефакто не плащаш нищо в повече.

Ако си бил турист и при излизането не си декларирал че имаш лаптоп, или си имал, но си забравил да го декларираш, приема се че не си имал. А след като се връщаш с такъв това означава само едно - придобил си го там и дължиш всички налози при внос. Я прочетете внимателно какво пише на гърба на митническата декларация.....2 стека цигари, 1 бутилка концентрат...лични вещи и т.н. Иначе митото ти е 5% и то не е страшно, но като върху сбора прибавиш и 20%...почват да ти се гънат краката :-)))

10. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    Нищо няма да плаща, ако го носи като ръчен багаж на границата/летището.
    Мисла че няма значение какъв е багажа-ръчен и т.н.Плаща се по техна тарифа , като трябва да си носиш и фактурата дет си го купил.
    има за нови и за втора употреба +ддс.
    мой съвет е плати си и си ти издават документ и после няма да имаш никави проблеми при други влизания и излизания.Или ако не ти е належащо , не го носи..

От една позната чух че си декларирала нова видео камера и какво тез митничарите изчислявали - платила 200 евро.Ако ги нямаш в момента ,стоката ти остава на митницата-докато не донесеш парите.

опс не видях че темата е стара

11. godgy
    Guest

Ако може още един въпрос към всички!!!!Знаете ли как точно стоят нещата ако си порачам лаптоп-а от web site още при самата покупка ли се отчита ДДС и мита или като пристигне тука.Някои да е пазарувал от Ebay да даде малко инфо пристигат ли нещата и дали си зацлужава.

ПС:Те маи станаха 2 въпроса ама.........

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

ДДС и мито се плащат, когато стоката е тук, на митницата.

13. clmn
    Guest

Някой знае ли какво се случва ако пробваш да пренесеш Desktop PC, а не лаптоп.

По принцип може да се побере по размери на ръчен багаж.. е малко по-тежичко е, ама ако не се мери...

Та.. какво става, може ли да се обяви за лична вещ, която ще се ползва навън.. и после ще бъде върната (върнато - PCто). Задължителна ли е митническа декларация и плаща ли се нещо?

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Всеки път като вкара някой лаптоп , моя човек прави точно по примера на @Kayso , даже понякога се осира и все пак минава , както каза @Pat " С подходяща почерпка "

16. Тук е от
    May 2004

пичове,аз вече се прибрах и нямах никъкъв проблем с лаптопа.просто си минаваш от страната за тези който нямат нищо за деклариране и готово.Че имаше малко риск имаше но иначе митото си е доста,аз поне нямах никакви проблеми,носех лаптоп,два цифрови апарата и 12парфиума.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Еее, сега спокойно можеш да си отвориш сергията на женския пазар, да не забравиш да сложиш табелка "Парфиуми - екстра качество"

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ... ?
    От nikola.gk във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 12
    Последно: 19-10-07, 16:35
  2. ЗНАЕТЕ ли ....?!??
    От mxkolev във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 2
    Последно: 14-03-05, 15:26
  3. знаете ли че..?
    От Zaphod B във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 7
    Последно: 27-11-04, 23:39
  4. Знаете ли .....
    От mxkolev във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 3
    Последно: 18-03-04, 11:02
  5. знаете ли ?
    От tineti във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 08-04-03, 16:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе