аз съм в Америка и си купих лаптоп.някои може ли да ми каже каква е процедурата на на6то лети6те като се връ6там.колко пари горе-доло е митото и може ли да не пла6там а да им дам на митничарите пари на ръка.
аз съм в Америка и си купих лаптоп.някои може ли да ми каже каква е процедурата на на6то лети6те като се връ6там.колко пари горе-доло е митото и може ли да не пла6там а да им дам на митничарите пари на ръка.
Мисля, че ако мине като личен багаж имаш шанс да се разминеш без въобще да плащаш мито.
Мисля, че митото на стоки със стойност над 100$ се облагат с мито 5% от стойността им. По-лошото е ДДС-то 20% и ако са акцизни - съответния акциз.
Ако е само един, нямаш проблем.Нищо няма да плащаш.
Нищо няма да плаща, ако го носи като ръчен багаж на границата/летището. Ако му го пратят по куриер (DHL, TNT, UPS), дължи митни сборове 5% мито за стоки с произход извън ЕС и 20% ДДС, като 20% се начисляват в/у ст-та на стоката + митото. При положение, че получава стоката по куриер, трябва да има фактура, в която е посочена цената, в/у която се начисляват митните сборове. Но не е добра идея да получиш лаптоп с цена 100 $ напр.Първоначално публикувано от Vandal
Само да уточня, че няма значение дали лаптопът е в ръчния, или в "крачния" багаж . Митничарите ги срещаш чак на излизане, т.е. след като си си взел и крачния багаж.
Естествено - трябва да си луд да го пуснеш в крачния: (1) може с магия да е изчезнал от чантата ти и (2) ако случйно не изчезнал - то по-вероятно да не е вече ... " в добро здраве".
Виж сладък, положението е малко сюблимно. При влизане в страната си длъжен да декларираш всичко, което е на стойност над 100 американски. И обикновенно процедират така: спира те митничаря естествено след като си вземеш багажа и пита мило: "-Нещо за деклариране?" Обикновенно се казва: "-Не,разбира се". Ако го кажеш неубедително или/и носиш прекалено много багаж или/и...просто голям куфар, ти казват: "-Заповядайте на контрола ето там". Естествено виждат нотето и в този момент са в пълното право да ти го конфискуват...Защото нарушаваш закона. Има и по-лесен начин: казваш: "-Ей, браточка, нося с мен личния ми лаптоп, има ли някакви проблеми, трябва ли да го декларирам или да минавам ( естествено ще ти го видят и ако не е в оригиналния си кашон, което предполага автоматически, че лъжеш и искаш да го продадеш ) имаш шанс 80% да минеш без да попълваш декларация...Ако ще се връщаш с него обаче, декларирай го! Не ги говоря наизуст тия думи, всеки месец поне по 3 пъти го правя това. Минаването на граница имам предвид![]()
![]()
Па нема ли се намери некой да сложи една човка в опците на тоя форум да четем нормално CURIER, а не *цензура*иер![]()
Много баби, хилаво бебе...
Според мен, без да съм 100% категоричен:
Дори и да носиш лаптопа насам като ръчен багаж (което си е нормално), пак има вероятност да те спрат и да те питат за него. Ако кажеш, че не си го купил там, а си го носиш, ще ти искат митническата декларация, с която си излязъл и в която би трябвало да си го вписал при излизане от България (в категория "стоки с нетърговски характер, които ще бъдат реимпортирани при връщане" - мисля, че така се казваше). Така че си е малко рисковано...
Компютри,компоненти и тнт с ИЗЛК НА КОЛОНКИ И ГОВОРИТЕЛИ на подлежат на митнически сборове
Но подлежат на ДДС облагане в размер на 20 % от декларираната стойност по касова бележка,ако няма такава по таблици на митницата,които са супер преебаващи
Втория вариант е парички под масата на митничаря(обикновено 20% от дължимото)
И преди разни спецове да тръгнат да ме оборват:вкарвал съм не един път и не еднократно,и продължавам! :coolsmiley:
За да не съм голословен, ще цитирам митническата тарифа:
тарифен номер 9940 99 99 0:
Стоки с нетърговски характер, съдържащи се в багажа на пътниците или в пратките от физически лица за физически лица, когато собствената стойност на облаганите стоки не превишава 1500 евро или равностойността им в друга валута за всеки отделен пътник или за пратка, за които се прилага единна ставка на митата в размер на 5 %.
Отделно от това се начислява ДДС в/у стойността + митата.
Друг е въпросът, когато знаеш "начини" ставката рязко да се намали /включително има начини и ДДС да не се плаща или то да бъде 5-10%/. Това не означава, че законният път е без мита. Все едно някой да ме попита колко е глобата за превишена скорост и аз да отговоря, че няма такава - даваш 10 лв на полицая и си готов.
В случая става въпрос за стоки с търговски характер ман,и стойноста съответно е под и над 200Е/$ в зависимост от къде иде:отновно от или към физическо лице
@DPetrov, според мен грешиш. Погледни първия пост. Става дума за "Стоки с нетърговски характер, съдържащи се в багажа на пътниците..." - човекът ще внася личния си лаптоп. Затова и цитирам 99та глава от тарифата. Съвсем по друг начин стоят нещата, когато внасяш стоката с търговска цел. Тогава вече тарифния номер е друг, но и процедурите са други.
В конкретния случай човекът е длъжен да декларира лаптопа на изхода на "Пристигащи", да отиде на митницата, където в митническо бюро да му напишат митническа декларация за лаптопа по посочения по-нагоре тарифен номер, да си плати митните сборове (мито и ДДС), след което да се яви на втория етаж на митница Аерогара - "Обмитяване на физически лица" (или нещо подобно беше). Това е законовата процедура.
Другите процедури не смятам да коментирам...
Мито няма, има само 20% ДДС.
Няма значение къде го носиш, ако не си декларирал лаптоп със същия сериен номер на излизане и нямаш документ с печат на митничар си длъжен принципно да му платиш ДДСто.
Ако не го декларираш на влизане и те засекат има два варианта - или ти пишат акт за митническо нарушение и ти взимат лаптопа в полза на държавата (на митничаря) или плащаш там някой друг леВ и двамата сте доволни.
Аз лично бих те съветал, да си минеш като ни чул ни видял, ама не прекалявай с техниката. Недей се окичва с парати камери, лаптопи мп3 плеърчета, флашове и тн. че светваш като елха и само такива като тебе чакат :knuppel2: