Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 29

знаете ли колко е митото за лаптоп

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    May 2004

знаете ли колко е митото за лаптоп

аз съм в Америка и си купих лаптоп.някои може ли да ми каже каква е процедурата на на6то лети6те като се връ6там.колко пари горе-доло е митото и може ли да не пла6там а да им дам на митничарите пари на ръка.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Re: знаете ли колко е митото за лаптоп

Мисля, че ако мине като личен багаж имаш шанс да се разминеш без въобще да плащаш мито.

4. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Мисля, че митото на стоки със стойност над 100$ се облагат с мито 5% от стойността им. По-лошото е ДДС-то 20% и ако са акцизни - съответния акциз.

5. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Ако е само един, нямаш проблем.Нищо няма да плащаш.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Vandal
    Ако е само един, нямаш проблем.Нищо няма да плащаш.
    Нищо няма да плаща, ако го носи като ръчен багаж на границата/летището. Ако му го пратят по куриер (DHL, TNT, UPS), дължи митни сборове 5% мито за стоки с произход извън ЕС и 20% ДДС, като 20% се начисляват в/у ст-та на стоката + митото. При положение, че получава стоката по куриер, трябва да има фактура, в която е посочена цената, в/у която се начисляват митните сборове. Но не е добра идея да получиш лаптоп с цена 100 $ напр.

7. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Само да уточня, че няма значение дали лаптопът е в ръчния, или в "крачния" багаж . Митничарите ги срещаш чак на излизане, т.е. след като си си взел и крачния багаж.

Естествено - трябва да си луд да го пуснеш в крачния: (1) може с магия да е изчезнал от чантата ти и (2) ако случйно не изчезнал - то по-вероятно да не е вече ... " в добро здраве".

8.  

9. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Виж сладък, положението е малко сюблимно. При влизане в страната си длъжен да декларираш всичко, което е на стойност над 100 американски. И обикновенно процедират така: спира те митничаря естествено след като си вземеш багажа и пита мило: "-Нещо за деклариране?" Обикновенно се казва: "-Не,разбира се". Ако го кажеш неубедително или/и носиш прекалено много багаж или/и...просто голям куфар, ти казват: "-Заповядайте на контрола ето там". Естествено виждат нотето и в този момент са в пълното право да ти го конфискуват...Защото нарушаваш закона. Има и по-лесен начин: казваш: "-Ей, браточка, нося с мен личния ми лаптоп, има ли някакви проблеми, трябва ли да го декларирам или да минавам ( естествено ще ти го видят и ако не е в оригиналния си кашон, което предполага автоматически, че лъжеш и искаш да го продадеш ) имаш шанс 80% да минеш без да попълваш декларация...Ако ще се връщаш с него обаче, декларирай го! Не ги говоря наизуст тия думи, всеки месец поне по 3 пъти го правя това. Минаването на граница имам предвид

10. Gadget
    Guest

Па нема ли се намери некой да сложи една човка в опците на тоя форум да четем нормално CURIER, а не *цензура*иер

Много баби, хилаво бебе...

11. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Декларирай го не се плаща нищо за лаптопа

12. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Според мен, без да съм 100% категоричен:

Дори и да носиш лаптопа насам като ръчен багаж (което си е нормално), пак има вероятност да те спрат и да те питат за него. Ако кажеш, че не си го купил там, а си го носиш, ще ти искат митническата декларация, с която си излязъл и в която би трябвало да си го вписал при излизане от България (в категория "стоки с нетърговски характер, които ще бъдат реимпортирани при връщане" - мисля, че така се казваше). Така че си е малко рисковано...

13. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001

Компютри,компоненти и тнт с ИЗЛК НА КОЛОНКИ И ГОВОРИТЕЛИ на подлежат на митнически сборове
    Но подлежат на ДДС облагане в размер на 20 % от декларираната стойност по касова бележка,ако няма такава по таблици на митницата,които са супер преебаващи
    Втория вариант е парички под масата на митничаря(обикновено 20% от дължимото)
    И преди разни спецове да тръгнат да ме оборват:вкарвал съм не един път и не еднократно,и продължавам! :coolsmiley:

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

За да не съм голословен, ще цитирам митническата тарифа:

тарифен номер 9940 99 99 0:
    Стоки с нетърговски характер, съдържащи се в багажа на пътниците или в пратките от физически лица за физически лица, когато собствената стойност на облаганите стоки не превишава 1500 евро или равностойността им в друга валута за всеки отделен пътник или за пратка, за които се прилага единна ставка на митата в размер на 5 %.

Отделно от това се начислява ДДС в/у стойността + митата.

Друг е въпросът, когато знаеш "начини" ставката рязко да се намали /включително има начини и ДДС да не се плаща или то да бъде 5-10%/. Това не означава, че законният път е без мита. Все едно някой да ме попита колко е глобата за превишена скорост и аз да отговоря, че няма такава - даваш 10 лв на полицая и си готов.

16. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001

В случая става въпрос за стоки с търговски характер ман,и стойноста съответно е под и над 200Е/$ в зависимост от къде иде:отновно от или към физическо лице

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@DPetrov, според мен грешиш. Погледни първия пост. Става дума за "Стоки с нетърговски характер, съдържащи се в багажа на пътниците..." - човекът ще внася личния си лаптоп. Затова и цитирам 99та глава от тарифата. Съвсем по друг начин стоят нещата, когато внасяш стоката с търговска цел. Тогава вече тарифния номер е друг, но и процедурите са други.
    В конкретния случай човекът е длъжен да декларира лаптопа на изхода на "Пристигащи", да отиде на митницата, където в митническо бюро да му напишат митническа декларация за лаптопа по посочения по-нагоре тарифен номер, да си плати митните сборове (мито и ДДС), след което да се яви на втория етаж на митница Аерогара - "Обмитяване на физически лица" (или нещо подобно беше). Това е законовата процедура.

Другите процедури не смятам да коментирам...

18. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002

Мито няма, има само 20% ДДС.
    Няма значение къде го носиш, ако не си декларирал лаптоп със същия сериен номер на излизане и нямаш документ с печат на митничар си длъжен принципно да му платиш ДДСто.
    Ако не го декларираш на влизане и те засекат има два варианта - или ти пишат акт за митническо нарушение и ти взимат лаптопа в полза на държавата (на митничаря) или плащаш там някой друг леВ и двамата сте доволни.
    Аз лично бих те съветал, да си минеш като ни чул ни видял, ама не прекалявай с техниката. Недей се окичва с парати камери, лаптопи мп3 плеърчета, флашове и тн. че светваш като елха и само такива като тебе чакат :knuppel2:

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ... ?
    От nikola.gk във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 12
    Последно: 19-10-07, 16:35
  2. ЗНАЕТЕ ли ....?!??
    От mxkolev във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 2
    Последно: 14-03-05, 15:26
  3. знаете ли че..?
    От Zaphod B във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 7
    Последно: 27-11-04, 23:39
  4. Знаете ли .....
    От mxkolev във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 3
    Последно: 18-03-04, 11:02
  5. знаете ли ?
    От tineti във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 08-04-03, 16:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе