Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 45

Обща култура - що е то?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Re: Obshta kultura : shto e to?

Всъщност какъв е смисълът на тази тема - да се натрупа едно безкрайно количество от никому ненужни факти или да се избистри понятието "обща култура"?
    Така както е тръгнала, най-много да стигне в кофата

@Edin_Lud

2.  

3. Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от Ско
    Всъщност какъв е смисълът на тази тема - да се натрупа едно безкрайно количество от никому ненужни факти или да се избистри понятието "обща култура"?
    Така както е тръгнала, най-много да стигне в кофата
    По скоро се интересувах какво разбират потребителите на форума под обща култура. :coolsmiley:. Но ако смятате че темата е за кофата нямам нищо против.

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Ами преди малко гледах "Красавицата и отличникът". Едната крас.авица не знаеше колко градуса има правия ъгъл. Мисля, че това е пример за нещо, което всеки би трябвало да знае "от обща култура".

А иначе няма категорична граница между познанията "от обща култура" и по-задълбочените. Зависи от човека, от съответната област и т.н...

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Slero
    .......
    А иначе няма категорична граница между познанията "от обща култура" и по-задълбочените. Зависи от човека, от съответната област и т.н...
    И ето тук възниква един от многото въпроси: Общата култура само повърхностни знания ли са?
    И още нещо - уменията (които не представляват част от професията) могат ли да се причислят към общата култура?

6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    13. Десняците живеят, средно, девет години повече от левичарите. (Ако си еднакво добър и с двете, трябва ли да разполовиш разликата?)
    Хайде да ти помогна да си я разшириш още малко пустата му ОК!
    "ambidextresness" е терминът, на английски.
    Ха сега го повтори няколко пъти бързо и изразително

7. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от limonka
    Поразрових се още малко и пак във wikipedia :

Ако условно разделим Слънчевата система на „горна“ и „долна“ част, от които съответно са видими земният Северен или Южен полюс, и следим движението на Земята по нейната орбита „отгоре“, то движението на Земята и всички останали планети, както и въртенето на всички планети включително Слънцето но без Венера, е по посока обратна на часовниковата стрелка.
    Не се заяждам, но и това няма много общо с истината. Или не мога да разбера какво имаш предвид.
    BTW, не мисля, че препратката, която си цитирала заслужава по-голямо доверие от стотиците сайтове, които изкарва

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: Обща култура - що е то?

@pimpirlit,
    limonka зададе един много смислен въпрос, а вие се заехте да и наливате знания и да мерите вашите. Ами то си има раздел за тая работа дето да си ги мерим ( интелектите и знанията ) - в "Логически задачи".

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    @pimpirlit,
    limonka зададе един много смислен въпрос, а вие се заехте да и наливате знания и да мерите вашите. Ами то си има раздел за тая работа дето да си ги мерим ( интелектите и знанията ) - в "Логически задачи".
    Прав си, че се поотплеснах и покорно приемам другарската ти забележка.*

По темата - аз мисля, че обща култура означава да знаеш факти и събития, които не са пряко свързани с професионалната ти квалификация/реализация. В този смисъл всичко е ОК, но... информацията преди всичко трябва да е вярна. Дори да не е съвсем точна. Иначе се получават смешни ситуации - вицове по темата дал Господ.* Последното в този смисъл, което ми хареса е описанието на стаен електронен термометър в един уважаван on-line магазин - мерел температури от -500 до +700 градуса по Целзий! То и в наскоро даваният по телевизията "Хрониките на Ридик" температурите успяваха някак си да паднат до -300 градуса...

Добавено: Термометърът е и говорящ, отгоре на всичко! Можете да се сдобиете с това чудо на техническата мислЪ на http://get.bg/catalog/product_info.p...oducts_id=9359

11. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    ...един уважаван on-line магазин - мерел температури от -500 до +700 градуса по Целзий! ...
    Буахаха, кажи кой, да ги скъсам от бъзици...

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@Slero, Вече си мери нормално...от -50 до +70
    В случая по-скоро иде реч за техническа грешка при писане на описанието, отколкото за неграмотност. Не ми се вярва някой да е мислел, че стаен термометър мери до 700 градуса.

По въпроса за общата култура...Напълно съм съгласен с pimpirlit за:
    обща култура означава да знаеш факти и събития, които не са пряко свързани с професионалната ти квалификация/реализация
    @limonka, така започна темата, че нямаше начин да не бъде оспамена

13. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Според мен явно са написали "градусите" като "нули": -500 - +700

P.S. Току-що влязох и в предложеният от pimpirlit линк. Явно някой чете "Сетком", защото грешката вече е поправена. Може би не им е работил "суперскрипта".

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Според мен явно са написали "градусите" като "нули": -500 - +700

P.S. Току-що влязох и в предложеният от pimpirlit линк. Явно някой чете "Сетком", защото грешката вече е поправена. Може би не им е работил "суперскрипта".
    И какво като го сменят, чичко Google помни като слон.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Не беше технически проблем. Нито правописна грешка, а недоглеждане. Но си беше смешно. И наистина беше оправена мълниеносно. Адмирации, за което.
    Колкото до "Хрониките на Ридик" - вероятно в оригинала градусите са по Фаренхайт (нали е амерички), но на нашият преводач не му е хрумнало да уточни. Или по-доброто решение - някой с обща култура да превърне градусите в Целзиеви (използваните по нашите земи).

И пак по темата - за мен обща култура не е просто да знаеш нещо любопитно (или не чак толкова). Ако пак ползвам тези "температурни парадокси" за пример - знанието за това, че има някаква си температура, наречена Абсолютна нула и, че тя е малко над -2700C (-273,150C) не е израз на обща култура. Според мен трябва да се знае и поне малко защо е така и защо не може да има по-ниска температура. Най-общо, без завързани физични термини.

Идеята на limonka за понятието "обща култура" от първото й мнение по темата (вече го прочетох изцяло ) по-скоро бих определил като вид "енциклопедичност". Сбор от отделни, може би интересни факти, но несвързани. Това наистина е атрактивно в предавания от типа на "Стани богат" и "Минута е много". Впрочем руското "Что, где, когда?" и подобните му са на много по-високо ниво и са чудесен пример в това отношение.

17. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Обща култура според мен е и да знаеш, че -273 е под -270! :coolsmiley:
    А това, че има такова нещо, като абсолютна нула (и че тя е определена ), както и че светлинната година е мярка за разстояние (а не за време, защото скоростта на светлината е константа) - тe за мен са част от общата култура.
    Както и:
    - факта, че с достатъчно приближение за практическа всекидневна употреба 1l вода тежи 1kg и се вмества в куб 10х10х10cm (103=1000cm3;
    - с нарастване на надморската височина атмосферното налягане спада с 1mm живачен стълб на всеки 11m височина. Това е и причината да ни заглъхват ушите при бързо спускане/слизане (дори и с асансьор). И да се налага да преглъщаме, за изравним налягането вътре и извън носоглътката. А това води и до "познанието", че ако сме до ниско прелитащи самолети, е добре да се стои с отворена уста;
    - скоростта на звука не е константа и е приблизително 340m/s - т.е. за 3s изминава ~1km. И това, а не факта, че очите се намират преди ушите, е причина първо да видим мълнията, а после да чуем гръмотевицата;
    - 1 секунда е приблизително равна на времето, необходимо за произнасянето (дори и на ум) на "двадесет и едно"
    Все факти, които в някакъв момент са полезни и практични. И ни помагат по-бързо да се справяме със ситуациите.

18. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003

Нищо не е поправено :coolsmiley:

http://flowers.market.dir.bg/xoffer....935&shop_id=57

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 8
    Последно: 25-02-11, 12:11
  2. Отговори: 19
    Последно: 30-07-10, 12:00
  3. Отговори: 39
    Последно: 16-04-10, 16:37
  4. обща информация за видеоформати
    От Emoo1 във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 0
    Последно: 11-12-07, 13:22
  5. Интернет култура
    От mitsy във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 21-06-04, 00:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе