Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 45 от общо 45

Обща култура - що е то?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: Обща култура - що е то?

Цитат Първоначално публикувано от emos
    Обща култура според мен е и да знаеш, че -273 е под -270!* :coolsmiley:
    ...
    Все факти, които в някакъв момент са полезни и практични. И ни помагат по-бързо да се справяме със ситуациите.
    Всички правим грешки.* Най-вече като не си преглеждаме мненията преди да ги засилим към форума.

Иначе пак да кажа - знаенето на даден полезен факт не е общо-културно за мен. Би следвало да имаме малко по-дълбоки познания и да си обясняваме нещата в тяхната цялост по дадена тема. В този смисъл "общата ми култура" в музикално отношение е... ъ-ъ-ъ... доста мижава.
    Честно казано не го обичам това понятие "обща култура". Горе-долу същото е като "компютърна грамотност". Не знам дали в други езици има подобно (изключвам руския - сигурно сме го copy-paste от там).

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Ей, ама вие направо един през друг, бе...
    Честно казано и аз не разбрах какво е "Обща култура".

Мисля, че това е доста разтегливо понятие за различните националности.
    Но лично според мен, под понятието "Обща култура", може да се дефинират онези общоприети истини, с които се "съобразява" обществото ни, като цяло. Например, че 2+2=4, или че Слънцето изгрява от Изток, или че Земята е повече кръгла, отколкото ръбеста, или че блондинките са руси, портокалите са оранжеви, а сливата на кака Сийка пак е станала за цепене... такива ми ти неща...

:coolsmiley:

4. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    ... Например, че 2+2=4...

... и че скапаният Excel греши когато смята 2+2*2! Като го смяташ с добрия стар калкулатор (а.к.а. ЕЛКА) си показва правилното 8, а тъпото творение на Сър Гейтс го издокарва на 6! Скапан, лош Микрософт!

5. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit

... и че скапаният Excel греши когато смята 2+2*2! Като го смяташ с добрия стар калкулатор (а.к.а. ЕЛКА) си показва правилното 8, а тъпото творение на Сър Гейтс го издокарва на 6! Скапан, лош Микрософт!

2+2*2 е ни повече, ни по-малко, а точно* 6

първо са операциите умножение и деление, а после събиране и изваждане

Ако искаш да получиш 8, задачката трябва да има следния вид:
    (2+2)*2 = 8

6. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

... и че скапаният Excel греши когато смята 2+2*2!

Е, то романи се изписаха за това... :coolsmiley:

P.S. Pimpirlit, пак бързаш, батка! Какво си се разбързал днес?! Никакъв секс довечера!!!
    На "някои" писти не ти трябва да си Шумахер... :coolsmiley:

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Тази тема е самата Обща култура...В 34 мнения са събрани физика, математика, астрономия, компютърни програми, откровени глупости и малко пълнеж. А като обобщиш всичко казано получаваш едно голямо завършено нищо :coolsmiley:

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Честно казано и аз не разбрах какво е "Обща култура".
    Мисля, че това е доста разтегливо понятие за различните националности.
    Но лично според мен, под понятието "Обща култура", може да се дефинират онези общоприети истини, с които се "съобразява" обществото ни, като цяло. Например, че 2+2=4, или че Слънцето изгрява от Изток, или че Земята е повече кръгла, отколкото ръбеста, или че блондинките са руси, портокалите са оранжеви, а сливата на кака Сийка пак е станала за цепене... такива ми ти неща...

:coolsmiley:
    @ Ivo,
    Това не мога да го приема. Общоизвестните истини са едно, общата култура - съвсем друго. Опитах се в първия си пост да дам нещо като дефиниция, но тя се удави в последващите постове с опити да се изреждат всеизвестни факти (като че ли във форума могат да се изброят всичките ). Тази тема наистина има някакъв смисъл само, ако се опитаме да видим кой какво разбира под това понятие. Другото е "чесане на езици".

10. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

И защо очакваш в компютърно ориентиран форум да намериш отговор на въпрос, който не е за форума? Тук в една от темите се питаше става ли климатик за бебешка стая. Отговор разбира се не се даде, но я върви в бгмама.ком, да видиш какво става... Ти и още някои от участниците показвате наистина широк кръг от познания и тълкувания, с чиято правота рядко се спори. Та на практика вие сте представителите на тези люде, дето покриват понятието "с добра обща култура".
    Мисля, че съм го казвал: мой приятел, ерудит и купонджия, е имал късмета да бъде една цяла вечер с втория в света по IQ. Препитава се от консултации за НАСА и пр. агенции. "Е по-скучен човек не съм и предполагал, че мога да срещна!" - това му бяха думите. За мен не подлежи на съмнение, че този образ знае много повече от нас. Но да има по-добра обща култура от вас - това не го вярвам! То не че не може да се сметне, че компанията му е била тъпа и безинтересна, но пък и да не можеш да намериш тема за разговор пак е обяснение на такава ситуация.
    Абе не, че казах нещо баш по темата, но поне не беше само цитиране на факти (както по-горе)!
    Айде,

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Кво се възмущавате само на тоя термометър в дир.бг. Някой пробва ли го при -400 градуса дали работи или не? Защо тогава да не може да ги отчете?

12. Тук е от
    Sep 2005

Идеята на limonka за понятието "обща култура" от първото й мнение по темата (вече го прочетох изцяло ) по-скоро бих определил като вид "енциклопедичност". Сбор от отделни, може би интересни факти, но несвързани. Това наистина е атрактивно в предавания от типа на "Стани богат" и "Минута е много". Впрочем руското "Что, где, когда?" и подобните му са на много по-високо ниво и са чудесен пример в това отношение.

13. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

Цитат Първоначално публикувано от emos
    както и че светлинната година е мярка за разстояние (а не за време, защото скоростта на светлината е константа) - тe за мен са част от общата култура.
    Което ми напомня за Star Wars Episode IV - сцената в бара, където Хан Соло казва на Оби-Уан че корабът му стигал до не помня точно къде за 12.5 парсека...*

Все едно да кажа че от София до Бургас колата ми стига за 430км* *

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Не мога да определя какво е обща култура, но това със сигурност е липса на такава.
    Рimpirlit не се сърди, но тези правила в елементарната алгебра се учат твърде рано, а ти явно си ги пропуснал и с подобни заключения ставаш смешен. Дори пред невръстната ми дъщеря.
    Разбира се, поднасям ти искрените си извинения, ако по математика още не сте стигнали до там дете.

Сър Гейтс нееднократно е доказал, че операционната му система и въобще продуктите на MS изискват определено ниво на интелигентност и очевидно нещо като "обща култура".

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@Malone, Eddie, това е стар анекдот, който се върти из нета поне от 5 години. Убеден съм, че pimpirlit знае много добре колко е 2+2*2

Ето ТУК може да го прочетете

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Мда, възможно е и да не съм го разбрал правилно, да не съм схванал шегата.
    Извинения в такъв случай.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    ...
    Разбира се, поднасям ти искрените си извинения, ако по математика още не сте стигнали до там дете.
    ...
    Много, ама наистина много* за това предположение!
    За съжаление (мое в случая), както писах в едно от мненията си по-горе, всички правим грешки. Хубавото е, че обогати "общата си култура" с един позабравен виц. И ме развесели*

По темата - не виждам какво още мога да кажа. С Lupus почти ни се покриват вижданията. Почти, защото смятам, че уменията са част от житейския опит, а културата, вкл. общата се формира от знания, възгледи, възпитание, интереси, наклонности и т.н. ирационални понятия. С другото съм напълно съгласен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. Отговори: 8
    Последно: 25-02-11, 12:11
  2. Отговори: 19
    Последно: 30-07-10, 12:00
  3. Отговори: 39
    Последно: 16-04-10, 16:37
  4. обща информация за видеоформати
    От Emoo1 във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 0
    Последно: 11-12-07, 13:22
  5. Интернет култура
    От mitsy във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 21-06-04, 00:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе