възмутен, потресен и отвратен съм от поредният опит за промиване на мозъци в тази ска.... оопс, прекрасна държава. иде реч за поредното гнусно посегателство върху най-податливите - децата. с какво ли? с безплатния филм за исус, погледнат през погледа на децата. през погледа на децата, живеещи в евангелския разказ. м? какви деца има в евангелието, питам аз на първо място. но да оставим това настрана.
иде реч за нещо далеч по-голямо и важно - посегателството върху податливия детски мозък! насилственото налагане на готови "решения" за въпроси, които децата дори не са си задали! къде е свободната воля? къде е уважението, което трябва да проявим към децата си, давайки им правото на собствен избор? или по-скоро отнемайки им го!
уважавам правото на всеки възрастен да вярва в каквото си е решил. да, знам, че е утопия родителите да не влияят на децата си по начин, по който решават те, че е правилен, но не е ли все пак призвание на всеки интелигентен човек да възпита способно да разсъждава дете?
ако ще да е християнсто, ако ще ислям, ако ще будизъм и т.н. - нека бъде собствен избор, а не КУПЕН. какво представляват тези безплатни прожекции по кина, читалища и клубове, ако не един опит евтино и пошло да бъде използвана бедността? на цената на един билет ли ще продадем свободата си на свободен избор? може би хиперболизирам проблема. да, може и така да е. със сигурност филмът няма да има този ефект, който се страхувам, че ще има, просто защото българинът е "имунизиран" срещу толкова елементарни внушения, но все пак се възмущавам.
сигурно и на мен ми е било повлияно от родителите ми като малък, но определено съм имал и имам свободата да започна да вярвам в каквото пожелая. а може би атеизмът е единствената "религия", която ти позволява безпроблемно да се обърнеш към други религии, ако почувстваш необходимост. не мислите ли, че е така?
p.s. в търсенето си попаднах и на някакви религиозни форуми, в които се прославяше тази богоугодна инициатива, която да върне някои, и да вкара малките деца в лоното на майката-църква. какво лицемерие! и същите тези хора биха хулили представителите на произволни други религии, че прокламират своите вярвания! мразя слепотата, мразя ограничеността, мразя насилието, насочено към съзнанието!