да сложа ли газова уредба на колата ??
Тъй като не съм карал кола с газова уредба досега и нещата които чета са много противоречиви вие какво бихте ме посъветвали - да сложа ли газова на колата или не си заслужава ??
Колата ми е Seat Ibiza 96 г. hatch back 1390 кубика (уж) пълна инжекция ( поне така каза майстора) и самата уредба струва 500 лева. изминавам между 1000 и 1300 км на месец.
Благодара Ви !
Re: да сложа ли газова уредба на колата ??
не защото:
1.малко караш
2.ибисата и без тва няма багажник
3.тоя 1,4 мотор и без това е предал богу дух, ти искаш още повече да го скопиш
4.караш подвижна бомба смърдяща на чесън :grin:
направи си сметка за парите.
колко плащаш сега за бензин?
колко ще плащаш за газ при разход с 20-30% повече?
за колко време ще избиеш газовата?
включи към това и възможните проблемите от това, че не караш на бензин (изгаряне на бензинова помпа например)
и накрая прецени има ли смисъл.
С тия [страшни] цени на бензина и аз започвам да искам да си слагам газ. При всички положения от тая (ценова) гледна точка си струва.
Обаче имам чувството че слагането на газ в България си е малко като лотария - може да си страшно доволен, а може и през ден да висиш при майстори газаджии. Най-важното според мен е слагането на правилната газова уредба от точните хора.
Иначе има страшно много материал за газовите уредби из форумите и из интернета въобще, ако се поразровиш ще може да си изградиш някаква по-ясна представа.
Лично аз съм се насочил гъм газов инжекцион, ама там цените са четирицифрени и нямам финансовата възможност, обидно е да превърнеш модерния, компютърно управляван инжекцион в примитивен газов карбуратор.
Абе въпроса е много сложен, както казах това си е жива лотария... :coolsmiley:
Преди 2 години и аз се чудих като теб
Въртях малко километри в София и си мислех че е опасно и мирише(много съм грешал)
Сега, ако си купувам друга кола първото нещо което ще направя е да сложа газова.
препоръчвам ти задължително да си сложиш и тогава (ако може и до тоалетната ще ходиш с колата)
както и да го погледнеш газта е по два пъти евтина
Цитат:
Първоначално публикувано от obshtinska_mishka
Тъй като не съм карал кола с газова уредба досега и нещата които чета са много противоречиви вие какво бихте ме посъветвали - да сложа ли газова на колата или не си заслужава ??
Колата ми е Seat Ibiza 96 г. hatch back 1390 кубика (уж) пълна инжекция ( поне така каза майстора) и самата уредба струва 500 лева. изминавам между 1000 и 1300 км на месец.
Благодара Ви !
Сложи си и няма да съжаляваш. Аз карам само на газ и съм толкова доволен, че никой и нищо няма да ме откаже от газта. Колата става по-безшумна и с по-олавни движения, все едно танцува. За икономическия ефект няма да говоря, той е очеваден.
Карам Лада 21011 (1300), стара колкото самия мен. Двигателят е на около 210 000 км без основен ремонт (т.е. смятай - гълта като "Голяма Уста иска да яде!"). На месец изминавам горе-долу колкото и ти - 1 000 км (+/- 100-200).
Не съм сложил газова уредба поради следните причини (не са кой знае колко, но за мен са основателни):
- малко или много, мощността на колата пада - смятай, че щом на магистрала Хемус, в дългия стръмен участък непосредствено след Ботевград в посока София, изпреварвам западни автомобили с газови уредби (личи им по отвора за зареждане отзад), значи до някаква степен това за падането на мощността е вярно. Една от основните причини за това мога да обясня по косвен път: ДВГ-тата са правени да работят с бензин (или дизел), не с газ; а двете горива имат все пак някакви разлики в свойствата и КПД-то (при газта то е по-ниско, което респективно ще ти повиши разхода като количество гориво на 100 км), като от друга страна износването на двигателя вероятно ще се ускори.
- зимно време се налага да палиш и да загряваш колата на бензин (освен ако колата ти не стои на закрито, в гараж), а имайки предвид, че авансът при центровката за работа с газ е различен от това за бензина, двигателят ти няма да работи ефективно докато не превключиш обратно на газ. Разбира се, това означава и че ще трябва да зареждаш и бензин, макар и доста по-рядко от сега.
- втора бомба в багажника не ми трябва.
- бутилката ще заеме част от и без това неголемия багажник, а ако си вземеш по-малка бутилка - ще се налага по-често да зареждаш.
- няма никаква гаранция, че с цената на газта няма да се започне да се спекулира (ако вече не се и прави това де).
Разбира се, горните съображения могат да търпят и критики - аз просто споделих личните си наблюдения (имам доста познати, които движат на газ).
Аз пък съм "ЗА" газовата уредба (и аз карам на газ малка кола) по следните причини:
1) Багажника беше малък и без друго
2) Мощността си остана все така малка
3) Виждал съм изгорял автомобил в пожар с обгоряла но пълна газова бутилка в багажника ;)
4) 1000 км на месец при 10/100 разход са 100 литра при ~1 лв разлика в цената на горивото е 100 лв на месец икономия = 500 лв (за газовата) за 5 месеца :)
В обобщение - който има пари в изобилие нека кара на бензин, който не - на газ :coolsmiley:
аз карам на метан от 1 година опел астра ,със бутилка от 45 кг минавам от 105 до 125 км градско зависи от карането .1 зареждане ми струва лятото 5.5лв а зимата 6.5 лв,колата е моно инжекция със 2 бубини е, уредбата ми струва 950 лв нова със аванс процесора заедно, минавам 1500 до 2000 км само градско ,като сложа и бензина на които паля оше 1 лв става 6.50 лв лято и 7.50 лв зима средно.помпата на бензина работи постояно не се спира дори като си работи на метан ,върти бензина в кръг дане се прецака от стоене помпата, аз съм доволен от газовото :)
Fiat Tipo 1.6 ie [моно инжекция]
4 500 километра на месец.
Ще започна с това, че съм бил много наивен, като съм слушал разни противници на газта и приказки от рода на "мирише", "малък багажник", "бомба", "деликатна поддръжка", "газта е смърт за италианските моноинжекции" и т. н.
Повече от година съм вече на пропан-бутан и съм безкрайно доволен.
1. Не мирише
2. Не усещам разлика в мощността при моите кубици и конски сили
3. По-евтино
Ако бях си сложил газ още когато си купих колата, вече икономията щеше да ми е изплатила и уредбата и колата.
Бих си сложил без да се замисля метанова уредба, тъй като пропан-бутановата вече ми е изплатена, но по дестинацията ми няма метан станции, иначе не бих се замислил.
Единствената ми грижа е на 20 000 километра срещу 10 лева да ми прочистят системата от мазнотиите, които се натрупват в изпарителя. И да ми сменят, ако има нещо втвърдено по гумените части. Вносителите/дистрибуторите ни на пропан.бутан са просто перфектни мошеници.
Пето поред возило сменям и винаги на газ.На две от колите купувах аз газовата уредба и разбрах,че парите дадени накуп се прежалват и забравят,а после си свиркаш и юркаш насам-натам.
Слагай смело - няма да съжаляваш.
Имах Векрта А 2000cc 115hp цели 5 години и бях на газ! Харчеше ми като за световно... ама аз под 3500rpm не падах. Зимата винаги я палех на газ...но колата беше в гараж. Баща ми отиваше с бутилка от 60л, която побира към 52л от София до ВТ и се връщаше. Горе прочетох, че пада мощността на колите с газова уредба. За това има газов инжекцион. Малко повече ще се изхвърлиш, но ще ти харчи колкото на бензин и ще върви толкова. Докато при обикновенните газови разхода се покачва с 2-3 литра. Да не забравяме обаче, че на газ колата няма ограничител :) демек си я цедках до 7000 оборота редовно. Баща ми ходи до нея до Гърция и я върна с половин бутилка газ от там! Еми колата вървеше повече от колкото на бензин! Имах чувството, че бях сложил 100 октана V-Power Racing... на втора гумите се късаха... докато при нашата газ... само за икономично-разумно каране! Но и аз съм човек и аз си я настъпвах... сега събирам пари за нещо по-новичко от рода на 1.4 Ibiza като твоята само, че 2001. Ще я взема 100% на бензин защото ще я галя с палеца и не очаквам повече от 7-8 градско! Ако пък си я вкарам със заводски газов инжекцион... няма да има равна...
Та и моя съвет е да си сложиш газ. Ще си позатваряш леко притока от газовата :) ама ще изкачваш баирите на първа :) ама кво ти пука. Важното е , че ще е супер икономична!
За метановите уредби знам, че са много тежки и бързо отиват задните амортисьори. Печелиш едно, сменяш друго. Но със сигурност спестените пари ти позволяват да сменяш по-често амортисьори.
А газта ме съмнява и да я дигнат да стигне цената на бензина, който сигурно ще цъфне още на горе идните години.
Много точно го е казал Ско! Газовата бутилка няма как да избухне сама (освен в нашите фантазии,защото така ни е втълпено). Тя би избухнала ако автомобилът се запали и тя остане насред огъня - от разширението. Но какво ще стане в такъв случай с резервоара за бензин - същото! По важно е да се избере хубава марка и модел газова уредба. Аз съм с Renzo Landi - четири години карам Опела само на газ,като за това време не успях да го запаля на газ само тази зима при -15-20. Вече две лета правя преход Варна - Троян точно за ... 20 лв.
:offtopic:
Цитат:
Първоначално публикувано от obshtinska_mishka
Тъй като не съм карал кола
obshtinska_mishka
Аз пък до сега си мислех че жена стои зад ника ти бре :coolsmiley: :yahoo:
Ей, да не вземеш да се обидиш :Drinks:
:offtopic:
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
Vandal, не четеш редовно,въпроса беше повдигнат и изяснен отдавна :Drinks:
Май съм го пропуснал тоя момент.
Или съм бил... :dock:
Vandal, не четеш редовно,въпроса беше повдигнат и изяснен отдавна :Drinks:
Странна работа - толкова плюсове има и толкова малко минуси. Защо все още се произвеждат бензинови и дизелови двигатели?
Видях, че са започнали производство на автобуси с метанова система. Вероятно има (доколкото видях от постовете ви) автомобили на пропан-бутан и други, на метан. Но нещо много са малко и са екзотика, а не правило.
Това определено ме притеснява. Че толкова ли са тъпи тези производители на коли??
Аз още нямам кола (карам служебна ) и се замислям силно каква да си взема.
То ако помислиш - по-евтино ще ми седне с такси да се возя, ама друго си е удобството.
200 км на месец е доста оптимистично да минавам, по-скоро ще са 100.
Тези дни ме зарибяваха с някакви китайски малки (1,1) автомобили за 7500 лв - новички, на бензин.
Дали това не е решението?