Ето - седя си пред компютъра и пак си гледам високите сметки за парното и тока.
Да започнем с тока - от началото на пролетта сметките ми започнаха да растат с всеки месец, макар че в начина ми на живот нищо не се е променило. От ~30-40лв до ~80-90лв. в момента. Опитах се да се оплача в Електроразпределение, но се оказа, че понеже Велико Търново се води към Електроразпределение Горна Оряховица, трябва да ходя до там да се жалвам. И ако отида - какво? Нищо - мога да ги съдя. За надписаните сметки миналата година - какво? - пак мога да ги съдя. Но едва ли мога да ги осъдя.
Гледам сметките за парното - точно 2 пъти по-високи от миналата година. Имам парно, само защото и да нямам пак си плащам - за тръбите дето минавали през дома. Имало закон за това, само че аз не съм го виждал. Ако има излиза, че минаваме към държавен рекет - нищо ново.
Сложили са ми лихви за просрочените сметки, само че пак не знам на какво основание. В бележката е цитиран само един член от Наказателно Процесуалния Кодекс - чл.237 буква "к":
И какво значи това? Пълна мъгла. Ако искаш можеш да ги съдиш...Дял трети.
ПРОИЗВОДСТВО ПО ИЗДАВАНЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ
Глава двадесет и втора.
ПОДЛЕЖАЩИ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ АКТОВЕ
Чл. 237. (Доп. - ДВ, бр. 70 от 1998 г.) Подлежат на принудително изпълнение:
к) (предишна б. "ж" - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г., предишна б. "з" - ДВ, бр. 105 от 2002 г., предишна б. "и" - ДВ, бр. 84 от 2003 г.) други документи, въз основа на които законът допуска да се издава изпълнителен лист;
И какво излиза - в нашата мила татковина всеки те "такова" пък ти ако искаш можеш да съдиш наред.
Нека някой ако е по-запознат с начините за търсене на права в такива случаи да драсне 1-2 реда с общи насоки, иначе ще обикалям институции докато ми се проясни.