Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 45

Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #1

    Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    Предстои ми ходене и връщане до Карлсруе.

    През Сърбия? (чувам разни ужасии за сръбските катаджии)

    През Румъния?

    През Австрия има разни варианти за пресичане...

    Ще съм благодарен за всякакви практически препоръки, и не само за маршрута, напр. за преспиване, цени, кой каквото се сети от опита си...

    Предварително благодаря на отзовалите се!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #2

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    Значи маршрута е: Калотина-Белград-Загреб-Марибор-Грац-Залцбург-Мюнхен. Отклонението за Залцбург е преди Грац, на няколко км. Пътувал съм го няколко пъти този маршрут и за мен няма по-добър. В Сърбия и Хърватска има солени пътни такси - над 30-40 евро в едната посока.

    Ако ще нощуваш в колата си по пътя - до Марибор има 2 големи OMV-та и от 2-те страни на магистралата, по това ще познаеш мястото. Защо ти го препоръчвам - защото е на към 820 км от София и по принцип до там ще си капнал от шофиране. И защото само там знам да има душ кабина срещу 2,50 Евро на бензиностанцията. Там спокойно можеш да спиш в колата, никой няма да те закачи, спират доста българи, често има нощуващи в колите. Огромен паркинг и за тирове. Препоръчвам зареждане на гориво там, както и в централна Австрия - най ниски цени.

    Избягвай всякакви пазарувания, зареждане с гориво и т.н в Сърбия! Зареждане - най рано в Хърватска. Ако искаш мотел - в Хърватска край магистралите (преди споменатото OMV) има тук-там мотели за по 40-45 евро двойна стая. В Австрия си взимаш винетка на влизане, има и такса за преминаване на едни тунели - 8 евро. Толкова с пътните такси, нататък няма.

    По принцип при ранно тръгване от София - 5-6 сутринта, при много здраво каране може да се стигне до средата на Австрия преди полунощ. Ако ще нощуваш при OMV-то - от София до там имаш около 12 часа път при умерено каране. От там като тръгнеш на другата сутрин - следобяда си в Мюнхен. Цени на хотели - даже извън населени места, в техните Gasthaus няма двойни стаи под 55-60 евро. Внимание със скоростта в Сърбия - единствено там има КАТаджии, но са като нашите - 5-10 евро спасяват нещата. Не е толкова страшно с катаджиите - просто гледай знаците. Ако пише 70, карай с толкова, а не с 80 км/ч. На магистралите там също има кат, но по рядко. За по-сигурно - лепни се зад някой, който кара с твоята скорост и това е. И внимавай с пешеходните пътеки - там задължително се спира, не е като тук! Приготви си евро на дребно за пътните такси.

    Ако не искаш да даваш пари за ресторанти, защото там цените са височки - инвестирай в хладилник на 12V, включва се в запалката. Има ги в Метро, към 100-150 лв. Приличат на хладилните кутии. Отделно се продават адаптори 220V/12V, така че освен в кола - можеш да го ползваш хладилника и по хотели. Можеш да помислиш и за малък газов котлон за къмпинг с еднократни бутилки. Остава да си вземеш подходяща посуда, зареждаш хладилника с храна и напитки и си готов! На връщане: напазарувай си храна от някой супермаркет от веригата Aldi - по евтино е и от тук даже.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    1,029
    #3

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    мнението на румен е много изчерпателно, и напълно го подкрепям, аз също използвам този маршрут.

    за сърбите/българите по границите, и ако те спрат си приготви кенове кола, и тям подобни. и с пари става, ама с кен е по-тънко.

    спането не е задължително, при нормално темпо и нормално преминаване на границите пътя е под 24 часа, аз лично предпочитам да ги изперкам наведнъж, въпрос на лична преценка и брой шофьори.

    имай предвид, че в .де около 6-7 почват големи задръствания по аутобаните около градовете, сметни си добре времето, така че да не ги хванеш. ако не си бил в .де преди, тук няма катаджии от български тип (палки и радари), а има множество камери, така че умната ... ако не русата :Р

    бтв последно до мюнхен или до карслруе ще ходиш? има няколко часа разлика

  5. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    1,255
    #4

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    Ако е за безпроблемен, и ако времето и парите не са от голямо значение, ще ти препоръчам следния маршрут.
    София -> Солун -> Игуменица (Ферибот) ->Анкона (или Венеция) -> Австрия (около 80 км.) -> Бавария
    Плюсове:
    - минаваш само една граница (Гръцката)
    - ще се насладиш на страхотни гледки.
    - ще си спестиш даване на рушвети и разправии
    Минуси:
    - по-скъпо е (с около 100-120 евро)
    - повече време се пътува
    Горният маршрут съм го минавал шест пъти само по посока към България.
    Нямам впечатления от България към Германия, но предполагам че ще е същото.

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #5

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    @Vandal & roumen68 & dark - благодаря!

    за в случая съм само пътник, дори няма да карам;
    идеята е да стигнем до там с 2 преспивания по пътя, вероятно именно по маршрута Марибор-Грац-Залцбург

    @roumen68 - имаш ли представа какви са цените на мотели-хотели по пътя - четирима сме и едва ли ще спим в колата....

    @Vandal - аз с удоволствие бих пътувал по този маршрут, но за съжаление времето е от значение...

    въобще трябва си подготовка...разбрах например, че в Хърватия и Австрия искали да си оборудван със сигнална жилетка, а аз се чудех що ги продават в Илиянци...

    тази международна книжка от СБА - има ли значение, казаха, че трябвала за всеки случай....

    @dark - имаш предвид 6-7 октомври? - тогава пътуваме за Бг....
    иначе пътуваме за Карлсруе - оставяме един близък там, ама така ме помолиха да питам - за през Мюнхен....

    и още един въпрос - ако тука се направи кредитна карта с някаква сума, предполагам, че няма да има пречки в там, в Германия всичките пари да се изтеглят, и да се внесат на сметка на друг...?? ще се носи известна сума пари и май не е удачно да бъде кеш...(въпреки, че няма да пътуваме из Афганистан, де)

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    634
    #6

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    Хайде и аз да допълня нещо макар че не съм пътувал вече от 1-2 години по този маршут.
    На влизане в Сърбия още на границата има клонове на банки и е желателно да си обърнеш малко евро в динари. Сумата зависи дали ще зареждаш, но ще ти трябват за плащане на магистралата някаде към 1200 динара (може и повече не помня вече, но май първата бе 800 динара, втората магисрала 380. Има и начин да спестиш ама е много писане) 80 км преди Белград има бензиностанция на ОМВ с охраняем паркинг и сносна тоалетна, плаща се само в динари. Като обмениш динари си задели няколко банкноти по 200 динара и ако някаде те спре полиция мушни една в паспорта. Ако колата ви е на газ - има газстанция в Ниш (отбива се от магистралата 2-3 километра, имаше табели), има и в Белград ама е толкова забутана че не знам как да я опиша, май беше като отбиеш към Унгария (после ще се върнеш) и на първия сфетофар вдясно. Но чух че вече имало на доста места газ така че може и да не ти се налага да търсиш.
    В Хърватия също има газ в Загреб, но убии ме не мога да се сетя точно как беше.
    Само в Словения няма нужда да обменяш валута - приемат евро навсякаде, като изключение правят само полицайте ако ти направят глоба нещо.
    Но мисля си че по добре ще е да минете през Унгария - така пътя се увеличава, но спестяваш евентуални проблеми в Хърватия и Словения.

    да допълня - дори и да купиш повече динари или гуни (Хърватия), на излизане от страната може да си обърнеш пак в евро в банките на границите. Навсякаде задължително спазвай ограниченията, само на магистралите може да се отпуснеш. Коланите сложени, дори и тези отзад ако има (само в Сърбия и Хърватия може без тях). Фаровете включени. Направете си на излизане от България и медицински застраховки за всеки.

    Маршута през Гърция само ако имате повечко печати в паспортите, предостатъчно пари. Резервация за фарибота също е много добра идея. Иначе е голяма вероятноста да те върнат.

    Като споменах резервация се сетих че е желателно да имате на хартия резервация за хотел там където отивате или пък покана. Резервацията може лесно да си я направиш и сам с малко въображение

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #7

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    bucho,
    Пътувах до Брюксел през юни, братята сърби вече ти казват цената направо в евро, пише я на квитанцията, даже вече и връщат рестото в евро! Но курса е такъв, че все едно сменяш у нас долари на рецепцията на 5-звезден хотел От тази гледна точка си прав, че ще излезе малко по-тънко, ако в банка се купят динари на приличен курс. Може би около 5 евро икономия в двете посоки.

    През минали пътувания през Сърбия ми се беше налагало там и да зареждам с гориво, да ходя на сервиз и да спя в мотел. От тогава - като минавам през Сърбия даже прозореца си го вдигам, а камо ли да сляза на сръбска земя Какво ми се беше случило: на бензиностанция в центъра на Белград подадох на касиера банкнота от 100 DM. Оня ми отвлече вниманието, ловко размени банкнотите, посочи ми банкнота от 10 DM на тезгяха на мястото на моята и каза "ооо, не 10, повече трябват" Нямаше какво да правя - бръкнах се за още. После си засякох парите и се уверих, че наистина банкнотата е била 100 DM. Това беше късна зимна вечер, спрях на тази бензиностанция хем да дозаредя, хем да видя защо изведнъж започна да излиза пара от капака на двигателя. Спукан воден маркуч! Бензинаджията явно използва това че съм разтревожен и ми скрои този номер. Оказа ми и друга "услуга" - насочи ме към един "сервиз", извън града в някакви лозя. Само той работел през нощта.

    Та в този сервиз като видяха повредата - само дето не заплакаха колко е тежка, къде щели да търсят такъв маркуч за Пасат през нощта, термо-релето също било отказало. Намери се маркуч и реле, почнаха ремонта. Поне 5-6 пъти настоявах да ми кажат приблизитално колко ще струва ремонта. Нали вече се прибирах в БГ и валутата ми не беше толкова много. Все ме успокояваха да не се боя, нямало да е скъпо. Накрая оправиха колата и ми представиха квитанция за 550 DM! То добре и че ги имах, защото бяха 4-ма корави сърби, нощ, безлюдно място и не знам какво щеше да стане...

    Бях с дама, която от цялата работа се изплаши и настояваше да пренощуваме някъде. То България си беше вече на един хвърлей, но се съгласих и нощувахме в мотел "Лозовичка чесма". Приятели, сигурно запусната и преди събаряне казарма на мотострелкови полк е по-добро място за пренощуване. Мизерно, мръсно, банята с липсващи плочки, под бойлера висяха оголени жици - да те е страх да се изкъпеш.

    Та от тогава - газ през Сърбия и най-много да си направя 1 кратка почивка на паркинг с WC. Предвиждам си и на отиване и на връщане да имам достатъчно гориво и да не се налага да имам вземане-даване със славянските ни събратя.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #8

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    Цитат Първоначално публикувано от hihimor
    @roumen68 - имаш ли представа какви са цените на мотели-хотели по пътя - четирима сме и едва ли ще спим в колата....
    Моля, дано да съм ти помогнал
    Както писах - в Хърватска, приблизително на 700 - 800 км от София има мотели на някои от техните "Одморища" - големи ТИРаджийски паркинзи, някои само асфалт, други с мотел и ресторант. Двойна стая - към 45 евро. Но все още до Мюнхен има доста път, така че този вариант предполага по-ранно пристигане и също така по-рано да тръгнете сутринта на път. Може би 6ч е добре, за да бъдете към 14-15ч в Мюнхен.
    Друг вариант - в Австрия си караш по магистрала, която си води в права посока от Грац към Залцбург и Мюнхен. Има много табели, няма даже теоретична възможност да объркаш пътя. Та на тази магистрала от време на време има изходи за към малки градчета на 1-2 км, където със сигурност има Gasthaus (семейни хотели), предполагам с цени между 50 и 60 евро на двойна стая. И да не намерите - връщате се на магистралата и продължавате до следващото градче, все ще намерите. В цените влиза и закуска с кафе или чай, а немските и австрийските закуски, даже в евтини хотелчета са богати и разнообразни - сигурно няма и да ви се обядва после Практичен съвет - носете си термос, който на закуската можете да напълните с останалото в каната кафе (винаги е доста кафето), защото на път кафе никога не е излишно, а иначе там чашката е 3 - 4 евро.
    4-ма човека! Доста сте за комфортно пътуване. Направете си преценка за взиманият багаж, защото даже с комби да пътувате - гарантирано ще има багажи и в краката!

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    634
    #9

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    Аз затова споменах ОМВ-то преди Белград - само там е препоръчително да се спира. И пак казвам - пътувал съм преди 2 години по този маршут многократно, оттогава е ясно че са се променили нещата.

    Още нещо да добавя - преди влизане в Австрия си купете винетка още от някоя словенска бензиностанция, или веднага на границата че глобатите са....

  12. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #10

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    4-ма човека! Доста сте за комфортно пътуване. Направете си преценка за взиманият багаж, защото даже с комби да пътувате - гарантирано ще има багажи и в краката!
    да, затова обикалям като гламав да търся багажник за покрива на VW 3...

  13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #11

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Мюнхен?

    Цитат Първоначално публикувано от hihimor
    да, затова обикалям като гламав да търся багажник за покрива на VW 3...
    Ай-ай! VW тройка - 4-ма човека, до Карлсруе, че и обратно!
    За колко време отивате?
    Направете суха тренировка с багажа, защото повярвай ми - ще бъде проблем. Човек в чужбина като тръгне - е винаги склонен да си вземе каквото може, "за всеки случай, че знае ли се...". Резултата е издути куфари и сакове, многобройни торбички. Един път сам си пътувах до Германия с VW Пасат, комби тогава. И реших че имам мнооого място и наистина с поразглезих откъм багаж. Резултата - багажника се напълни до тавана, имаше багажи на задните седалки, по пода отзад. В краката на липсващият преден пътник бълбукаха 2 пет литрови бидончета минерална вода Сега осъзнавам, че съм бил комична гледка за митничари и граничари - все едно съм хванал пътя за Сибир Иначе си е много добре така - нищо да не ти липсва
    Пък трябва да помислите за храна за из път, вода, напитки...все заемат място. Огледай всички кухини, които могат да поемат багажи - под предните седалки, виж под задните седалки - сигурно се вдигат, при резервната гума, джобовете на вратите.
    А в Германия даже 3 звездните хотели много рядко имат асансьори. Най често ти дават стая на втори-трети етаж, при необичайно за нас стръмни стълби. И тогава качването/свалянето на багажа е сериозно изпотяваща и тормозеща задачка, особено пък ако е много, а и ако сменяш хотелите по пътя.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #12

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    През Сърбия не минавам повече - по долни и гадни муфтаджии от тях хе познавам

    Сещате ли се за филма "Спасителя" - за войната в Сърбия!
    Там имаше едно епизодично сръбско лайне - което си мислеше, че всичко му е позволено и ще остане безнаказано - Отговаря 100 % на това което са дрисливите ни братя!
    ако не те "одумка " 50 евро или картон малборо , няма да може да спи !
    Даже като нищо ще те зинуди за какво ли не , само исамо да те накофти
    Да се молят да не сбарам Сърбин тук да ми се моли за нещо - ДА МРЕ МАМКА МУ !!!

    По темата - Най добре е през Румъния !
    След Румъния са по-добре като че ли - ама е въпрос и на късмет !!!

  16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    1,029
    #13

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    6-7 часа бре къв октомври, кви 5 лева хората се прибират от работа и стават задръствания, съответно сутрин го има тоя момент, най-силно се осеща след мюнхен като тръгнте на север.

    иначе две нощувки са твърде много, като сте 4 души по-добре по-пързо да стигнете да ви се маха от главата, в тоя голф ще сте като сърдели в консерва, освен ако всички не отивате за по 2 дена да си купите кола и носите по едно "сетре" и долни гащи за преобуване. да се сменят двама души на волана и за 20-22 часа сте на уреченото място.

    по въпроса за минетката, точно на границата (австрийската) има омв, там 100% има, няма да се плашите. а принципно аз веднъж забравих да си купя и се усетих, чак в сърбия, че съм карал без винетка... (ама това беше в посока .бг и през австрия минах по тъмно)

    за парите, ако са 4-5К, няма смисал да се занимавате с банки и глупости. пъхайте ги в джоба и перкайте. само на границата при влизане в сърбия, поискайте да ви направят протокол, че сте ги вкарали, щото ако нямате такова и ви набарат с над 5К евро ги конфискуват, ама средно на човек едвали ще ги минете. иначе принципно най-евтино през банките е директен аков трансфер от бъгарската банка до немската банка (важно е да са директно свързани или да минават прз макс 1 коренсподент). през карта е сложно (имаш лимит за теглене от автомат, лимит за теглене на ден/седмица, и картите не винаги се приемат от всеки апарат...)

    книжката на сба, не върши никаква работа, ама за всеки случай е добре да я имате подръка, ако ви остане време си направете.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #14

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    Съгласен напълно с Dark, 1 нощувка е предостатъчна. След Сърбия по магистралите спокойно можете да карате със 140-180 км/ч. В Германия в най-лявата лента обикновенно се фучи със 180-200 км/ч, тя май не е за вас. В най-дясната е непрекъснатата стена от ТИРове, така че в средната спокойно ще си карате 120-160. В Австрия и на мен ми се беше случило да карам без винетка, също на връщане. На 3 пъти все се получава следното - на отиване Грац-Залцбург си минавам по магистралата, през едни дълги тунели, за които си има такса. На връщане не знам къде и какво бъркам, но като следя табелите за Грац - озовавам се не на магистралата, а на първокласен път до Грац. Който е за 90 км/ч, но минава през такива красиви места в подножието на Алпите, че никак не съжалявам за това. То на връщане човек вече и не бърза толкова - препоръчвам ви го този път, ще видите наживо гледки, виждани само в ТВ рекламите на Milka За там задължително си оставете място в паметите или лентите на апаратите ви

  18. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    634
    #15

    Re: Кой е най-безпроблемния маршрут за кола до Карлсруе?

    Mr.TECHNO, малко прекаляваш с изказванията. Съгласен съм че сърбина като види българска кола и почва доволно да протрива ръчички с потекли лиги, ама да не мислиш че нашите катаджии не са същите спрямо сърбите дошли у нас? Пък и да не забравяме че дадохме небе за самолетите бомбардиращи ги, но да не се отплескваме съвсем. Със сръбския катаджия/митничар винаги може да се спазариш и да минеш по тънко, 50 евро са.... нещо за съвсем голямо нарушение, да не давам примери. Но като споменах примери, да кажа че най-голямия рекет ми е правен от словенски митничар за това че съм нямал пълномощно за колата, поиска ми 50 евро но като му дадох 30 озверя и прерови цялата кола да се хване за нещо. И смея да твърдя че словенци и хървати гледат на нас много по-лошо отколкото сърбите.

    Сега малко по-темата да допълня - не спирайте да спите в Австрия и Германия по паркингите в никакъв случай, че ще цъфнат полицай и ще почне една проверка..

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Запис на mp3 за кола?
    От mitkok във форум Озвучаване на автомобила
    Отговори: 6
    Последно: 17-03-10, 08:05
  2. Каква кола?
    От pavelkv във форум Автомобили
    Отговори: 29
    Последно: 10-06-09, 00:31
  3. Препоръчайте GPS за кола?
    От centrino във форум GPS - модели, софтуер, карти и трикове
    Отговори: 12
    Последно: 04-06-08, 22:36
  4. cd mp3 за кола
    От qni във форум Озвучаване на автомобила
    Отговори: 3
    Последно: 14-02-06, 11:34
  5. MP3 плейър за кола
    От stoianp във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 28
    Последно: 08-06-03, 22:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе