Кои коли имат защита на двигателя при скъсване на ангренажен ремък ?
Всъщност много малко. Такъв е двигателят FIRE на Fiat. Среща се в Уно и по-рядко в Пунто 1.
Няма такава защита. Просто конструкциите на на някои двигатели не позволяват удар на буталото в клапаните. Обаче при конструиране на двигателя, конструктора и ма да се съобразява с толкова много взаимно изключващи се изисквания, че това е сигурно последната му грижа. В крайна сметка творението му се оценява при здрав ремък. Нито един дизелов двигател не се отърва без поразии при скъсванеТам конструкцията не позволява). Със сигурност знам за двигателя на Таврията(от опит), че не прави поразии, мисля и на Ладата...От западните мотори, и то от съвременните - много малко влизат в тая графа
![]()
Айде сега, не сте ли виждали по магазините бутала, които отгоре не са равни, а имат вдлъбнатини (формата на дъното на клапан под ъгъл), така че да не става белята.
Това не винаги има връзка с онова. Понякога (да речем при фаза изпускане, буталото стига ГМТ, а изпускателният клапан все още е отворен, така че не винаги има място за него и се налага издълбаване на буталото. Все пак това не е гаранция за защита от удар при скъсване на ремък, защото тогава клапанът може да остане "по-отворен" отколкото е предвидено и пак да срещне буталото.Първоначално публикувано от MitkoS
Еми не знам, може и да съм заблуден. Винаги съм си мислел, че това е точно за онова.
Изработката и балансирането на коляно-мотовилков механизъм с такива сложни бутала е много по скъпо от смяната на някой клапан или кобиличка при "неочаквана среща", тъй че - още едно доказателство за взаимно изключващите се "претенции" към конструкцията и слабата мотивация да се работи в тази насока!
при Опел 1.6 моно има защита и аз това го знам от опит .3 часа след скъсване на ремък колата пак си тръгна нормално ,без други поразии. питам за други бензиново сдвигатели? . на кой марки и кои мотори са така. дизела знам ,че не може да има.
Тези с веригаПървоначално публикувано от pavelkv
. Карам такава слабомощна колица.
С ремък няма спасение.
От опит знам за Вектра 1,6 Ми / мотора е слаган и на последните Кадет седан./ няма последствия.Но за 2л мотор мой приятел опита сртещата на бутало и клапан.
При VW тата срещата на бутало с клапан е постижима.
Особено чувствителна е горната среща за джоба на притежателя на 16 клапанов двигател.Съседа ми с ABF мотор скъса ремък след тунела на Витиня и ремонта му надхвърли 1500 лв /прави ремонта в София/
Това е истината! Да живей Жигулата!Първоначално публикувано от kris11
![]()
и лада 2107 , както и Мерцедес 124 ,Първоначално публикувано от BerkStock
незнам точно кои коли не трошат клапани , но със сигурност знам че моята не троши!
Опел омега 2.0i
2107 не е ли с ремък?! Щото 2105 със сигурност е - имаме вкъщи една 5-ца, която "изяде" няколко зъба на ангренажния ремък преди 3-4 години - за голям късмет се разминахме без счупени клапани...Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
![]()
2107 e с Верига - гарнатирам - тази кола я карах 5 г и още върви * 1986 е произведена ( колата на баща ми )
2105 е с ремък
Амиии късмет!Първоначално публикувано от BerkStock
То и да сте искали пак нямаше да счупите клапан или пък да пробиете бутало.
Точно при тези модели лада челото на буталото е променено така че и при отворен клапан няма съприкосновение при достигане на ГМТ.
Амисменяйте си ремъка споре дсервизната книжка на колата и купувайте само оригинални такива. Обикновенно се ремъка се къса поради старост. Иначе ремъка е добре освен на дадени километри да се сменя и на оределен период от време.