Кои коли имат защита на двигателя при скъсване на ангренажен ремък ?
Всъщност много малко. Такъв е двигателят FIRE на Fiat. Среща се в Уно и по-рядко в Пунто 1.
Няма такава защита. Просто конструкциите на на някои двигатели не позволяват удар на буталото в клапаните. Обаче при конструиране на двигателя, конструктора и ма да се съобразява с толкова много взаимно изключващи се изисквания, че това е сигурно последната му грижа. В крайна сметка творението му се оценява при здрав ремък . Нито един дизелов двигател не се отърва без поразии при скъсванеТам конструкцията не позволява). Със сигурност знам за двигателя на Таврията(от опит), че не прави поразии, мисля и на Ладата...От западните мотори, и то от съвременните - много малко влизат в тая графа
Айде сега, не сте ли виждали по магазините бутала, които отгоре не са равни, а имат вдлъбнатини (формата на дъното на клапан под ъгъл), така че да не става белята.
Това не винаги има връзка с онова. Понякога (да речем при фаза изпускане, буталото стига ГМТ, а изпускателният клапан все още е отворен, така че не винаги има място за него и се налага издълбаване на буталото. Все пак това не е гаранция за защита от удар при скъсване на ремък, защото тогава клапанът може да остане "по-отворен" отколкото е предвидено и пак да срещне буталото.Първоначално публикувано от MitkoS
Еми не знам, може и да съм заблуден. Винаги съм си мислел, че това е точно за онова.
Изработката и балансирането на коляно-мотовилков механизъм с такива сложни бутала е много по скъпо от смяната на някой клапан или кобиличка при "неочаквана среща", тъй че - още едно доказателство за взаимно изключващите се "претенции" към конструкцията и слабата мотивация да се работи в тази насока!
при Опел 1.6 моно има защита и аз това го знам от опит .3 часа след скъсване на ремък колата пак си тръгна нормално ,без други поразии. питам за други бензиново сдвигатели? . на кой марки и кои мотори са така. дизела знам ,че не може да има.
Тези с верига . Карам такава слабомощна колица.Първоначално публикувано от pavelkv
С ремък няма спасение.
От опит знам за Вектра 1,6 Ми / мотора е слаган и на последните Кадет седан./ няма последствия.Но за 2л мотор мой приятел опита сртещата на бутало и клапан.
При VW тата срещата на бутало с клапан е постижима.
Особено чувствителна е горната среща за джоба на притежателя на 16 клапанов двигател. Съседа ми с ABF мотор скъса ремък след тунела на Витиня и ремонта му надхвърли 1500 лв /прави ремонта в София/
Това е истината! Да живей Жигулата!Първоначално публикувано от kris11
и лада 2107 , както и Мерцедес 124 ,Първоначално публикувано от BerkStock
незнам точно кои коли не трошат клапани , но със сигурност знам че моята не троши!
Опел омега 2.0i
2107 не е ли с ремък?! Щото 2105 със сигурност е - имаме вкъщи една 5-ца, която "изяде" няколко зъба на ангренажния ремък преди 3-4 години - за голям късмет се разминахме без счупени клапани...Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
2107 e с Верига - гарнатирам - тази кола я карах 5 г и още върви * 1986 е произведена ( колата на баща ми )
2105 е с ремък
Амиии късмет!Първоначално публикувано от BerkStock
То и да сте искали пак нямаше да счупите клапан или пък да пробиете бутало.
Точно при тези модели лада челото на буталото е променено така че и при отворен клапан няма съприкосновение при достигане на ГМТ.
Амисменяйте си ремъка споре дсервизната книжка на колата и купувайте само оригинални такива. Обикновенно се ремъка се къса поради старост. Иначе ремъка е добре освен на дадени километри да се сменя и на оределен период от време.