Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

"Метро" спира продажбите на частни лица

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

"Метро" спира продажбите на частни лица

Новите условия на хипермаркета предвиждат от него да пазаруват само фирми

В магазините "Метро" вече няма се допускат физически лица, а ще могат да пазаруват единствено фирми, научи "Утро". В момента в хипермаркетите от веригата тече подмяна на клиентските карти, които се издават единствено на фирми. В новите общи условия е записано, че на клиента ще се предлагат единствено стоки, предназначени за препродажба или за служебно ползване. Всякакви покупки от частни лица за лично ползване са изрично забранени. Не е разрешено и предоставянето на картата на други хора. Тя вече е със снимка на клиента, за да може той да бъде разпознат от служителите на магазина.
    С новите условия от "Метро" ще могат да пазаруват само търговци, които ще препродават стоката, или фирми, които ще я ползват служебно. Ако клиентът отпадне от търговския регистър, отношенията с него автоматично се прекратяват. Същото ще се случи и ако търговецът допусне картата му да бъде използвана от други хора, като при това ще плати и обезщетение.
    Новият ред в "Метро" явно е в отговор на настъплението на конкурентни вериги като "Кауфланд", "Билла" и др., коментират хора от бранша. Всъщност едва сега германската верига ще се превърне в типичния за цял свят магазин за търговия на едро от типа "Кеш енд Кери". По този начин от него ще пазаруват само търговци от Русе и околните градчета и села, където няма други хипермаркети, както и партньорите от франчайзинговата верига "Аро". Отказването от дребните клиенти ще позволи на "Метро" да съкрати съществено разходите за поддръжка на магазина си и да предложи по-големи отстъпки на останалите си клиенти.

http://pyce.info/news,1,2387.htm

P.S. не разбирам само две неща - как може "отговор" на настъпването на други вериги да е ограничаването на собствената ти клиентела, и как по-точно ще намалят разходите си за поддръжка на магазина по този начин.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Re: "Метро" спира продажбите на частни лица

ми да си таковат туйто метро...безтва се навъдиха един куп други вериги които продават на същите цени.....

4. Member
    Тук е от
    Jun 2004

Каде се намираше това "метро"
    последните 2 год само го подминам
    а то и повече зяпачи станаха от колкото клиенти

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Тия май не им пука, че сами си слагат главата в торбата... Какъв отток на клиенти ще се постигне с тая маневра - направо не е истина!

Цитат Първоначално публикувано от MetalMilitia
    ми да си таковат туйто метро...
    И аз така викам.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Даже и да го направят (ама наистина много неадекватно звучи), пак ще мога да си пазарувам като частно лице. Но няма да искам.

7. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Във всеки учебник по мениджмънт пише, че дребните клиенти са бич за всяка компания, тъй като изискват много ресурси, а купуват малко. Ако се филтрират дребните, метро ще получи следните две изгоди:
    1) ще намали значително персонала - ще се елиминира нуждата от десетки консултанти, защото клиентите ще се намалят с пъти. Същото важи и за броя каси.
    2) дребните клиенти ще отидат да "тровят живота" на конкуренцията

Това е според дебелите книги, на практика никой не знае какво може да стане

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Аз също не съм стъпвал отдавна в "Метро"... особено след като направих "грешката" да стъпя в "Техномаркет" и "Технополис"...

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

И какво? Безалкохолните напитки например сега са по 6 бр. в стек. Вече на палети ли ще ги продават? А цигарите - с мастърбокси.
    Има резон да предприемат нещо, защото във Варна например след като отвориха Кауфланд - и Метро и Пикадили са неприлично празни.
    Но пък лятото водят туристите - руснаци, немци, гърци там направо с автобусите - все едно че Метро е Рилският манастир, издават им временни карти и се вият опашки по 30 метра пред касите. И ще сложат край на това?? Нещо не го вярвам.

P.S.
    Цитат Първоначално публикувано от Cko
    ....ще намали значително персонала - ще се елиминира нуждата от десетки консултанти, защото клиентите ще се намалят с пъти. Същото важи и за броя каси....
    @Ско, по принцип си прав, но какви ти консултанти в Метро - освен онези с електрокарите дето опъват лентите и затварят коридорите - почти не се виждат вече белите престилки. Всъщност вярно - Ludia е консултант при телевизорите, като се появи тук може да поразкаже малко за нещата

11. Тук е от
    Jun 2005

Хехе, досега почти на всеки две седмици съм им оставял по едно 100-150 лв за разни домакински дреболии (т.х., миялни и перилно препарати, салфетки, сапуни и сладки), т.е. грубо по 50-75лв/седмица, а когато с приятели забиваме по разни села и паланки, пак пълнихме колите с храна и питиета от там (т.е. по едно 400лв/месечно). И като се загледам не сме само ние така. Простата калкулация показва, не че ще се тръшкаме да пазаруваме от там, нито пък че ще съкратим тия разходи, ами просто ще си ги купуваме от другаде (където най-вероятно и отстъпка, заради количествата и регулярността ще ни направят). Кауфланд се очаква и в Ст. Загора скоро, а отдавна си имаме и централни складове, от където повечето търговци и до сега продължават да зареждат... както и билла, както и една купчина др. магазини. От където следва още нещо -> политиката на подобен род "магазини", подходяща за разни западни държави не са приложими за дивия изток.
    Мога да им пожелая успех с новото начинание,
    щото на мен ми дреме на

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

1. на официалния сайт на метро няма нищо за въпросната промяна

2. като човек, който е доставял бяла и черна техника за метро мога да кажа, че споменатата по-горе целева група "едри клиенти" (вериги и т.н.) не купуват от метро, а директно от вносителя. така че ограничаването на достъпа на физическите лица (поне за тази част от асортимента им) няма да има положителен ефект.

3. точна информация за оборота (и разпределението му едри/дребни клиенти) могат да имат единствено финансово-счетоводният отдел на метро, но аз лично не съм видял камиони на търговци на едро паркирани на паркинга им. от друга страна през почивните дни паркингът е почти пълен, а картите за входящите автомобили свършват.

така че за мен това е по-скоро дезинформация от страна на конкуренти, безпочвен слух или недоразбрана и непълна вътрешна информация

(да видим какво ще каже Ludia по темата

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Cko
    Във всеки учебник по мениджмънт пише, че дребните клиенти са бич за всяка компания, тъй като изискват много ресурси, а купуват малко. Ако се филтрират дребните, метро ще получи следните две изгоди:
    1) ще намали значително персонала - ще се елиминира нуждата от десетки консултанти, защото клиентите ще се намалят с пъти. Същото важи и за броя каси.
    2) дребните клиенти ще отидат да "тровят живота" на конкуренцията

Това е според дебелите книги, на практика никой не знае какво може да стане
    Марто, заплатите на десетината консултанти там и въобще - на целия персонал - са осигурени само след 1-2 часа работа на хипермаркета...

Ежедневният оборот на всяко МЕТРО е брутално голям - това е ясно на всеки. Правете си значи изводите каква печалба вади един такъв хипермаркет, и то точно заради тоя огромен оборот, който е резултат точно от това, че там могат да пазаруват физически лица... Който не е ходил в МЕТРО - да иде да види за какво става дума. Народ, народ, народ...

А МЕТРО и сега има корпоративни клиенти и надали нововъведението ще причини драстична промяна в броя им. В крайна сметка, ако обикновеният човек вече няма да може да пазарува там, то това вече няма да е хипермаркет, а един обикновен склад, в който ще се товарят само бусове, камиони и ремаркета...

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Аз чакам да изрази мнение @Ludia
    той бачка там и най-добре знае кое е добро или лошо !

@CKO Дребните клиенти са именно големия стокооборот.
    В учебниците по мениджмънт го пише това , но се отнася за корпоративни пазари а "Метро" си е една голяма бакалия

То и сега не може да пазарува частен клиент - само фирмени карти важат.
    Ограничението от 50 лв мин. го махнаха , но Метро за мен е по-доброто за техника от Всички останали "Техно****" - Въх оплюх си прякора , да му се невиди!

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Все повече си мисля, че това е слух, пускан от конкуренцията, за да дръпне клиентите от Метро. След като се нароиха хипермаркетите - явно борбата за клиенти е със зъби и нокти и конкуренцията използва и удари под кръста. Помните ли как едно време се пускаха такива слухове, че техниката в Метро била калпава?

Р.S. Но е вярно че в Метро дават ниски заплати и има текучество на персонала...

17. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Като цяло, новината звучи все едно мобилните оператори да спрат промоциите на предплатени карти...

Отявлените привърженици на "Метро" ще си ходят пак там, защото в днешно време почти всяко второ лице си има фирма на негово име... но, наистина, когато големият поток "секне", ще се направи истинската равносметка...

18. Тук е от
    Aug 2005

Ми то в Русе има Кауфланд, що пишат че няма други вериги?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 18:53
  4. Прахосмукачка KAERCHER от "Метро"?
    От felice във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 2
    Последно: 06-02-08, 10:41
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе