Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 40

ИСКАМ ДА ПОПИТАМ НЕЩО ЗА Формата MP3! Макар и да Звучи Смешно :)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Re: ИСКАМ ДА ПОПИТАМ НЕЩО ЗА Формата MP3! Макар и да Звучи Смешно :)

Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.)
    Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
    ...обаче...

Свободно използване със заплащане на компенсационно възнаграждение

(Загл. изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.)

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право, но при заплащане на компенсационно възнаграждение е допустимо:

1. възпроизвеждането с нетърговска цел на отпечатани произведения, с изключение на нотни материали, върху хартия или друг подобен носител чрез репрографиране или друг способ, осигуряващ подобен резултат;

2. възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел.
    ...и...

Възнаграждение при свободно използване

(Загл. изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г.)

Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 1 януари 2001 г.) Авторите на произведения, записани на звуконосители или видеоносители, както и артистите-изпълнители, чиито изпълнения са записани, а също и продуцентите на звукозаписите и продуцентите на първоначалния запис на записаните филми имат право на компенсационно възнаграждение, когато записите се презаписват за лично ползване. На такова възнаграждение имат право и авторите, и издателите на всякакви отпечатани произведения, когато тези произведения са възпроизвеждани по репрографски начин за лично ползване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 1 януари 2001 г.) Възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от kamenf
    Интересното е, какво правиш когато закупения от теб оригинален диск се скапе (например - паднал е в камината докато тя гори), ти си останал с копието си и... абе в един момент имаш само копието... легалното си копие.
    Гледаш да не си изтървеш и фактурата за закупуване на софтуера в камината, че тогава си директно за панделата. Но това важи и ако намерят в гаража ти и едно BMW с пренабити номера.

4. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Цитат Първоначално публикувано от kamenf
    Интересното е, какво правиш когато закупения от теб оригинален диск се скапе (например - паднал е в камината докато тя гори), ти си останал с копието си и... абе в един момент имаш само копието... легалното си копие.
    Абе ти покажи документацията и фактурата - те копие няма да ти искат...

5. Тук е от
    Mar 2005

Окей разбрах горе долу каквото ми трябваше .. Благодаря отново

Иначе не вярвам някой от вас да пази касови бележки за всичко което е купил ... още повече че имаше неща който се продаваха когато касовите бележки не съществуваха .. но това са много обширни теми ..

10х

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Сега нека да попитам:
    1) Ако смъкна пиратски филм от някого през Интернет и го запиша на празно ДВД, тогава в нарушение ли съм, щом е платено компенсаторно възнаграждение?

2) Ако напиша програма и я предоставя за обществено ползване под Генерален публичен лиценз и я разпространявам като ъплоудер чрез някой тракер, престъпник ли съм? А тракера?

3) Ако си купя музикално ЦД и загубя фактурата престъпник ли съм?

4) Ами ако съм смъкнал легалното музикално ЦД в мп3 формат за мп3-плеъра и съшевременно съм загубил/надрскал+изхвърлил оригиналното ЦД и не пазя фактурата? Тогава престъпник ли съм?

5) Аз ли трябва да доказвам, че съм го купил или обвинителите, че съм "пират"? Наличието на мп3 файлове доказателство ли е, че не съм го купил, щом не пазя фактурата?

6) Ако се счупи/надраска ЦД-то с/у фактура ще ми дадат ли ново на цената само на носителя?

7) В мазето имам телевизор "София 81". Неговата фактура със сигурност е затрита през годините. Това доказва ли, че съм го откраднал?

7. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

@Ghost, именно братле! Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание. Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното.
    Не го казвам аз, а конституцията... аман от слободия, арести без грам доказателства. Съд трябва, делата трябва да се водят лично срещу издаващите малоумни и неоснователни заповеди!

И после върви обяснявай на младите, "Останете в България, нещата вървят на добре".
    (Наздраве Io )

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Извинявам се на всички отговорили на провокацията, която направих и най-вече на dark, защото тя беше реплика към неговото мнение.

Получих точно отговорите, които очаквах, а те, надявам се, добре илюстрират защо в събота ще се присъединя към протеста.

Наздраве Ско!

;-)

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005

простено ти е, чадо

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Благодарско, дедо попе!

12. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Получих точно отговорите, които очаквах, а те, надявам се, добре илюстрират защо в събота ще се присъединя към протеста.
    Ти си лесен. Тялом може да те няма, ама духом ще си там

13. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Въпроси е лесно да се задават, ето ти един примерен: Ако дойда у вас на биричка и приказка и дива музика и измежду десетките може би стотици гигабайти мп3-ки на харда или различни носители те помоля да ми изкараш поне 10на оригинални диска, не фактурите им, а дисковете с обложката ( ама не онези от славейков с обложки на евтин офсет или мастилка ) а на Вирджин, Сони, Уизард...дали ще се справиш?

Ами ако това се отнася за книга? или си изпуснеш в камината ГСМ-а? Какво правиш?

Хинт: Духаш супата

14.  

15. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Tomorrow, не си съвсем прав, защото ГСМ-а не носи интелектуална собственост в себе си. Когато си купиш един диск с музика, на практика получаваш две неща - едното е носителя със записа, другото е всички права върху записа, посочени в закона.

Звукозаписната индустрия от своя страна също не е коректна към потребителите си, защото продава многократно правата на един и същи запис на един и същи човек. Ако ми се повреди диска, аз не си губя правата да го слушам, значи е редно да мога да си купя само носител. Има и по-брутални примери, като този с един мой познат - фен от години на класическа музика. Та той си имаше богата колекция с плочи на класически произведения - носителите + правата върху изпълненията. После обаче се появи аудиокасетата. И той си ги купи отново - носителите + авторските права за втори път. Появи се CD-то и той сега пак сменя, и плаща носителя + правата. Така той за трети път плаща правата, но индустрията не предлага алтернатива, просто му го начуква, щото може
    (PS. Говорим за няколко стотин произведения. Знаем цената на едно празно CD. За какви размери на прецакване става въпрос...)

16. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Диджеите ми е мъка кво шъ праят ако ги подгонят за авторски права. Вече голяма част от тях водят от компютър, а и заведенията се озвучават от компютъра. Трябва май не само да водят от СД плеяри, ами и фактурите за закупени дискове да си носят

17. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от Cko
    Tomorrow, не си съвсем прав, защото ГСМ-а не носи интелектуална собственост в себе си.
    Защо смяташ, че в ГСМ-а до теб няма интелектуална собственост??!! Патенти, рационализации, нови технологии. Както и във всеки друг продукт.Ако стойността на един автомобил се определяше само от стойността на вложените материали и труда за направата му, нова кола можехме да си купим за 2-3 хиляди долара. Да не бъркаме застрахователното събитие с интелектуалната собственост. Защо СД-то трябва да се третира по различно? Само защото един празен носител струва на едро 10ст ли? Замисли се за малко за пътя който едно СД с 10 песни на любимата ти група трябва да измине от идеята, повтарям, идеята зародена в главите на изпълнителите до това да слезнеш пред блока си и да можеш да си го купиш. Може би сам ще стигнеш до извода че 10на 15 долара не са чак толкова невероятна сума. Ама...ти си бил живял в България и....това било 10% от месечното ти възнаграждение. Нали не смяташ, че трябва да си превилигирован на база бедност?

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Vandal
    Ти си лесен. Тялом може да те няма, ама духом ще си там
    Този път ще се материализирам ;-)

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Въпроси е лесно да се задават, ето ти един примерен: Ако дойда у вас на биричка и приказка и дива музика и измежду десетките може би стотици гигабайти мп3-ки на харда или различни носители те помоля да ми изкараш поне 10на оригинални диска, не фактурите им, а дисковете с обложката ( ама не онези от славейков с обложки на евтин офсет или мастилка ) а на Вирджин, Сони, Уизард...дали ще се справиш?
    Ако имах десетки гигабайти мп3-ки на диска, това ще означава че имам стотици рипнатаи CD-та.
    (Едно CD e 700MB. МП3 енкодерите постигат компресия около 1:10, т.е. 1 CD преобразувано в мп3 формат ще заема около 70MB. Следователно 10 CD-та във mp3 формат са по-малко1GB )

При това положение, ако ти покажа 10-15 оригинални CD-та, с нищо не променяме нещата - за по-голямата чат от тези мп3-ки няма да съм ти доказъл, че имам лиценз. Просто е абсолютно същото все едно не съм ти показал за нито едно. Е, и? Това какво доказва? Ако искаш да ме подведеш под отговорност, ще трябва ти да докажеш, че не съм имал оригиналните CD-та, не аз да доказвам, че съм ги имал. За фактурите се сетих още нещо - какво правим, ако са ми подарък ? Нима ти когато подаряваш CD, даваш и фактурата?!

Да се върнем на примера със стария телевезор - според теб, ако за един стар телевизор в мазето нямам фактура, не е проблем, но ако нямам фактура за 100 телевизора е проблем, така ли?

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow

Ами ако това се отнася за книга? или си изпуснеш в камината ГСМ-а? Какво правиш?

Хинт: Духаш супата
    Защо се радваш? Може би според теб това е правилно? По хиляда пъти да се плаща един същ лиценз? Не ти ли се струва, че е редно лицензът да се плати еднократно, а после само носителя? Я, кажи сега кой кого ограбва?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Искам да попитам
    От Barona във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 16-08-11, 14:36
  2. ПРЕМЕСТЕНО: Искам да попитам
    От kod във форум Друга битова техника
    Отговори: 0
    Последно: 14-08-11, 08:12
  3. Искам да попитам за един фарс
    От RICARIA във форум Мрежи
    Отговори: 3
    Последно: 08-01-09, 18:27
  4. Искам да попитам знаещите
    От stekyman във форум Windows
    Отговори: 18
    Последно: 09-07-07, 22:37
  5. Искам да попитам -"SCHIZM"...
    От MoPcKu във форум ИГРИ
    Отговори: 7
    Последно: 22-03-04, 15:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе