Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Празнува ли се 40-тият Р.Д.?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Празнува ли се 40-тият Р.Д.?

Почти всичките ми познати в деня в който навършват 40 години - взимат си почивен ден, затварят се у дома си, изключват си мобилни, стационарни телефони и се боят да не би някой който не е в час да вземе и да ги поздрави!

Какво е това? Поверие, суеверие, някаква традиция? Вие спазвате ли го?

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re: Празнува ли се 40-тият Р.Д.?

midlife crisis

4. Member
    Тук е от
    May 2002

Странен въпрос   . Имам някакви спомени , че или майка ми , или баща ми имаха такъв казус на 40 - тата си годишнина , но не си спомням кой от двамата , а е много важно за въпроса ти. Майка ми е на 60 и се пребори с най-коварната болест , но за съжаление баща ми не успя   . И така , ако трябва да си кажа честно , не ми се вярва да има някакви предубеждения относно празнуването на 40 , но въпреки всичко съм чувал за това , че според някои не трябвало. Това се свързвало с помена (който е първия по голям) от смъртта на човек на 40 - тия ден.
    Добавено: Може би и FearMe е прав. Запази спокойствие и погледни второто изречение от подписа ми и по скоро втората част след тирето.

И още добавено: Това явно е някакво поверие от по-ново време. Специално звъннах на баба ми (83 г.) и каза ,че нямало такова нещо като "обичай" по тяхно време.

5. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Най-вече се празнува 40-ия рожден ден, защото след тази дата започва живота.Най-добрите празници през последните години станаха на същия рожден ден на приятелите ми, напук на суеверията.Смятам да направя народно веселие в двора си, до огнището, защото през април 2008 г. очаквам същото събитие.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Наистина напоследък се шири това твърдение, че 40 годишнина не се празнува. Аз не виждам нито една основателна причина затова.
    Моята годишнина мина, празнувах си както предишната, така си празнувам и след 40......

Важното е да има какво да празнуваме.......

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    midlife crisis
    Чак пък криза едва ли
    Но както каза и izwerga - явно това е някаква нова мода за която отпреди не си спомням да се е говорело. Хората, които държат на непразнуването и даже на непоздравяването все изкарват разни истории - примери за това как някой си празнувал и после еди си какво му се случило. Май нов градски фолклор е това

8.  

9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

след шеговития си отговор давам и сериозния си такъв - поредното дебилно суеверие

'щото, 'сби'иш ли, читирси е лошо число... нал' там к'о ста'ало на читирстия ден след смърт'а, та значи ни тря'а нищо свързану с читирси да са празну'а....

10. Тук е от
    Oct 2007

Числото 40 е натоварено с християнска "символика". Напр. 40 години продължава потопа, 40 година е броденето из пустинята в кн. Изход, 40 дни Мойсей прекарва на планината Синай, 40 дни Христос прекарва в пустинята...
    Иначе някой би казал, че са 40 и разбойниците в свитата на Али баба
    В християнското разбиране за душата се смята, че след смъртта душата на мъртвия е все още в света на живите, затова се празнува 40-я ден след смъртта като истинска смърт.
    А откъзът от празнуване на 40-и рожден дан е нещо ново и за мен. За първи път чувам за подобна мода. Но не се учудвам ни най-малко... Поредното суеверие, което се възприема със силата на обществена психоза.

11. Тук е от
    Dec 2004

Присъединявам се към мнението на FearMe (каквото и да съдържа второто изречение ).
    Изникват все нови суеверия, които са се зародили от нечия нездрава идея, добре разпространена и повторена достатъчен брой пъти. Един познат ще навършва 40 години и правеше планове - та тогава за ПЪРВИ път чух, че не се празнувал. Явно наистина е някаква нова мода.
    Ако не е нова мода, то тогава е добавяне на чужди (от друго населено място) към местните обичаи и поверия и т.н. Хайде за празниците - няма лошо , но всякакви забранителни и ограничителни обичаи и поверия направо ме вбесяват. Мисля, че ми е достатъчно сложен живота + местните обичаи и поверия, че да седна да ги мисля и чуждите.

12. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Румене, има си и добра страна. Няма да черпиш
    Аз скоро направих 40 и ми беше много хубаво без никакви гости.
    Това го е измислил сигурно някой за оправдание да не почерпи.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Vandal
    Румене, има си и добра страна. Няма да черпиш
    Аз скоро направих 40 и ми беше много хубаво без никакви гости.
    Това го е измислил сигурно някой за оправдание да не почерпи.
    Vandal, това ми хареса
    Всъщност с удоволствие бих почерпал и без да има повод
    А моя позната, която се придържаше към това правило - не празнува 40-тият си Р.Д. Но след седмица-две все пак почерпи, но почерпката беше "без повод", без поздравления, макар че всеки си знаеше каква е работата.

14.  

15. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004

Румене,аз определено си бях изпаднал в лека депресийка тогава.Все пак си задаваш въпроса:
    И какво направих за половин живот?
    И си отговарях: НИЩО!!!!
    Нито космонавт,нито водолаз,нито министър,че даже и президент не станах.!!!!!
    Но като мина и тази дата видях,че не боляло и си е все така хубав живота.
    Така,че наздраве и честито.И добре дошли на всички в клуба!

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от zayo bayo
    Румене,аз определено си бях изпаднал в лека депресийка тогава.Все пак си задаваш въпроса:
    И какво направих за половин живот?
    И си отговарях: НИЩО!!!!
    Нито космонавт,нито водолаз,нито министър,че даже и президент не станах.!!!!!
    Но като мина и тази дата видях,че не боляло и си е все така хубав живота.
    Така,че наздраве и честито.И добре дошли на всички в клуба!
    Ох, чакай, чакай Още 8 часа мога да казвам че съм на трийсет и нещо...

17. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Ох, чакай, чакай Още 8 часа мога да казвам че съм на трийсет и нещо...
    Какво ти пречи и натаатък да го казваш? Не им влиза в работата колко "нещо" е
    Аз пък нямам суеверен страх да празнувам 40-тата си годишнина, ако я докарам дотам. В този дух и 666-тата

18. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Пълна глупост според мен ! Ако вземеш да гледаш всички суерерия, поверия и т.н. даже и вкъщи няма да можеш да седиш спокойно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Днес , "Другаря Павлов ( ака @LUPUS ) празнува !!!
    От Mr.TECHNO във форум Коментирай новина
    Отговори: 13
    Последно: 11-06-07, 00:46
  2. Pentium празнува четиринадесети рожден ден
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 1
    Последно: 23-03-07, 20:29
  3. INTEL празнува 35-години от първия си процесор
    От Black Adder във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 17-11-06, 11:01
  4. Firefox празнува 200 милиона сваляния
    От А.Петров във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 10-08-06, 09:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе