За да не се слепва чипса задължително трябва добре да се измият НАРЯЗАНИТЕ картофи ,докато спрат да пускат бяло във водата. А относно пърженето най-лесно във фритюрник и с фритюрна мазнина.Първоначално публикувано от eror
За да не се слепва чипса задължително трябва добре да се измият НАРЯЗАНИТЕ картофи ,докато спрат да пускат бяло във водата. А относно пърженето най-лесно във фритюрник и с фритюрна мазнина.Първоначално публикувано от eror
Абсолютно вярно. Свинската мас придава хрупкавост и специфичен, приятен вкус.Първоначално публикувано от Lupus
Ако под фритюрна мазнина визираш палмовото масло, забрави за вкус на каквото и да било, пържено с нея. Единствените й предимства , за които я използват са икономичността й и дълготрайността й.Първоначално публикувано от Usera
@Lupus пробвай само със свинска мас и няколко цели скилиди чесън не обелени. Стават много хубави на вкус, но трябва да се консумират бързо(не за мезе на бирата) защото като истинат маста се залоява.Първоначално публикувано от Lupus
Голямо значение има нарязването на картофките. В къщи задължително аз ги нарязвам. Не на кубчета или кръгчета, а на триъгълничета с много ниска височина. По този начин нарязани, в краищата стават като чипс, а към средата месести.
Има и малко тънкост при пърженето. Аз винаги ги купувам на гаца защото различните картофи имат и различен вкус. Някои са по месести, други по тричави. Пържа ги в дълбок тиган с много олио. Тъй като мощноста на котлона е константна величина и ако сложиш по-голяма "партида" в него ще се изпържи по-бавно и обратно, то при първо пържене от нова гаца преценям по колко големи партиди да ги пържа. Ако са по тричави ги пържа на по-големи партиди за да поемат повечко мазнина, а ако са по месести на по-малки за да се изпържат по-бързо и да поемат по-малко мазнина.
Нарязването съчетано с пърженето, какъвто и картов да купя го правя с еднакъв вкус който на мен поне, ми харесва повече от всякакви други по заведенията.
То всъщност, това и яйца на очи са единствените ястия които не позволявам на жената да ги прави.
а как се сушат след като съм ги омил ?
Със сешоара на майка ти пробвайПървоначално публикувано от eror
Можеш и в разтвор на лимонена киселина да ги натопиш да не покафенеят ;-)Първоначално публикувано от eror
Специално за eror!!!
Непременно виж това https://www.youtube.com/watch?v=pCfHA7AdjIY
ако искаш такива картофки да си направиш, честно не мога да ти помогна
тези "картофки" не ги опитват нито микробите, бацилите, гъбичките, мухалите, плесените.... а ги дават на хора...
Да не е някакъв съвременен метод за мумуфициране? Ако видеото е истинско тези хора от МакДоналдс са за съд... и децата само се подмамват от играчките-буклуци дето пробутват...
Edit: Ако искаш ВКУСНИ картофки опитай някоя от многото рецепти дето прочетох тук (50 на 50 олио и мас е добра)
А ако искаш такива като от филмчето, трябва да търсиш "рецепти" от древния Египет... те знаят как се мумифицира (консервира)
Именно. Като се има предвид,че плесените са изключително устойчиви и се развиват там където другите микроорганизми изобщо не успяват и това 10 седмици!!! Направо си мисля , че тия от макдоналдс могат да получат нобелова награда за консервиране на храни
Както е тръгнало ще откажем човека да си направи такива картофки вкъщи