Резултати от 1 до 11 от общо 11

Нов мошенически трик или телефонна грешка?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Нов мошенически трик или телефонна грешка?

Прибирам се от работа и гледам майка уплашено гледа към телефона на стената, пуснат на спийкърфон. От него се чува доста неубедително хлипане и подсмърчане на мъж. Както го правят по анимационните филмчета за децата. Майка ми е на възраст, недочува вече, недовижда. Уплашено ми каза, че това бил племеника ми, който иначе си работи в чужбина вече от години (в реномирана компютърна фирма). Плачел, бил арестуван в полицията и искал пари за освобождаване под гаранция. Обаче племеника ми първо не би се обадил на БТК телефона, а би ми звъннал на мен на мобилният. Второ - има си родители, за какво у нас ще звъни за пари. И трето - фалшивото басово циврене никак не се връзва с неговия глас.
    Протече следният съдържателен разговор:
    - Кой се обажда?
    - Вуйчо, аз съм бе, тя стана една... - отново хлипане. Гласа веднага с нещо ми напомни на онези идиоти, дето преди години често се обаждаха, че еди си коя фирма търси лагери, те знаят къде има такива, само им трябват пари да ги купят и ще падне здрава печалба, която ще си разделят с теб, стига да дадеш парите за лагерите. И като кажеш че нямаш парите или че това не те интересува - веднага чуваш едно злобно "да ти е... майката" и бързо затварят. Мазен и груб глас на необразован и недодялан криминален. Повторих:
    - Кой се обажда?
    - Бабо, ти ли си? - макар че гласа ми съм убеден че не е бабешки.
    - Кой се обажда?
    - Дядо, ти ли си? - хем гласа ми нещо не прилича на дядовски, хем дядото у нас отдавна-отдавна не е между живите, бог да го прости.
    - Абе какъв дядо търсиш тук?!
    - Клик - затвори....
    Майка ми, която и неразбрано говори - наистина помислила че това е племеника ми. Казала му името и попитала това той ли е. Онзи бързо се съгласил че е именно той. Сигурно защото и неразбрано го е казала, онзи не е чул добре името на племеника ми и затова не можа да го повтори пред мен когато питах кой е. Майка ми му казала и че вуйчо му всеки момент ще се прибере, затова онзи и ме нарече вуйчо. Та този "племеник" казал на майка ми, че е в полицията арестуван и търси пари за гаранцията. И питал колко пари има у нас!! Ревейки през цялото време като магаре, което доста сериозно изплашило майка ми. Добре че тя нищо не му казала по въпроса, а тогава се прибрах и аз.

Значи все пак допускам някакъв нищожен процент това да е наистина телефонна грешка, грешен номер... Но съм почти убеден, че това е някакъв пореден механизъм на бандюгите. Като знаят на кой телефон звънят - в указателя виждат адреса. Като знаят и колко хилядарки има надиплени в дюшека там и че на телефона отговаря някаква безпомощна старица - останалото е фасулска работа.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Re: Нов мошенически трик или телефонна грешка?

Не е телефонна грешка, а работеща схема за кражба на пари. По телевизията съобщават за много такива случаи. "Някой роднина бил катастрофирал и за да го измъкнат и да не лежи в затвора му искат някаква сума" е най-честата схема.
    Телефонните номера се намират много лесно, има ги навсякъде, но вече е въпрос на късмет да нацелят някой възрастен човек и не само и почва театрото. Моите познати са "инструктирани" ако се случи нещо такова да се търси потвърждение на мобилен телефон.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Големи гадняри! Даже за момент да помислиш, че твой близък роднина, който в случая е и в чужбина - реве (а за какви случаи един мъж чак се разревава на глас) - това те прерязва като с нож. После и да се усетиш каква е работата - това ти съсипва насторението, силният стрес който си изпитал за секунди. Племеника ми си има жена, малко дете. За да се обади у нас и да реве - в първите секунди си помислих какви ли не ужасни неща. Мамицата им! Намерили как да си изкарват пари!

5. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003

Тази схема е доста добре работеща и едва ли има пропуснат абонат да се опитат да му точат пари. Чудно ми е ако се направиш на паниран и се разбереш му дадеш пари, няма ли как да се действа по-бързият начин с полицията (малко бой и после затвор). Аз така си говорех с един който ми каза, че съм спечелил 50" ТВ, но отказа да ми го достави до работата казах, че работя в Първо РПУ.

6. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Ясно е, че е опит за измама...в която най-застрашени са доверчивите възрастни хора. Лошото ще дойде един ден, когато наистина някой твой близък ще загази реално - тогава може никой да не му повярва

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    ...Лошото ще дойде един ден, когато наистина някой твой близък ще загази реално - тогава може никой да не му повярва
    Ако нещата са истински и този загазил близък усети недоверие дали е той наистина - надявам се, че с няколко думи може да докаже че е той.

А на м-телският ми gsm ми се е случвало даже и по име да се обърнат към мен. От скрит номер. Отговарям на звъненето и чувам:
    - Оооо, Румбак! Аверчето! Куо прайш бе амиго? Отдавна с теб ни сми сядали на масъ и да си напрайм глъвити. -Тук вече съм изцяло нащрек - първо нямам приятел който да се обърне към мен по подобен зидаро-мазачески начин. Нито да говори с акцента и интонацията на селски тарикат. А приятелите ми знаят и колко си падам по алкохола и "правенето на главата".
    - Кой се обажда? - следва кратка пауза уж на недоумение и след това се чува засегнато:
    - Как кой? Аверите ли си почна да забраяш? Недей така бе аверче! Виж ся Румбак, че нямъм многу времи - трябвът ми виднага 10 бона, вдругиден ти ги връщам с лихвата барабар. Като аверче на аверче знам чи шъ пумогниш. Аз колко съм ти пумагъл, ехе! Спомни си миналата година как ти пумогнъх за оная работа да се потули.
    - Все пак кой се обажда?
    - Гошо бе! Ни съ ли сети?
    - Кой Гошо? Фамилия?
    - Ай ся ко го увърташ и са праиш на ударен мама му стара!
    - Откъде и откога се познаваме?
    ...Продържението е още малко несвързани приказки докато изведнъж разговора прекъсне. Явно е усетил, че няма да му мине номера и е решил да не се набутва повече с разговора. Само ми е чудно откъде може да свърже мобилен номер с името? Да не би да има издавано нещо като указатели от М-Тел?
    -

8.  

9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

техното говори на "амиго"

майтапът настрана, на бабата звъняха 3 пъти миналата пролет и успяха да й докарат проблеми с вече разнебитеното кръвно. на мен 2 пъти подозрително не ми говориха от "скрит номер" на стационарния, но явно мъжките гласове не ги въодушевяват много

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от glarus
    Тази схема е доста добре работеща и едва ли има пропуснат абонат да се опитат да му точат пари. Чудно ми е ако се направиш на паниран и се разбереш му дадеш пари, няма ли как да се действа по-бързият начин с полицията (малко бой и после затвор).
    Не става мамицата им. Пробвах и уговорих среща .Още 2 ма приятели в маскирана кола с тупалки - отидоха почти 2 часа по-рано на мястото, аа аз после с 1 торба. Никой не се вясна. Щеше да се проведе безплатно обучение по плуване.

11. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003

Не са М-тел източниците на номера, а най-често фирмите, които правят визитни картички и т.н. На един авер, който е дизайнер му предлгааха по 10 стотинки на номер и име на човека, в който е.

12. Тук е от
    Dec 2004

Леля ми по Коледа получила обаждане от "адвоката на малкия си син, който е арестуван, защото бил сгазил и убил човек". Та прокурора искал пари за да му помогне.
    Обадила се жената на сестра си почти примряла да разказва какво и е дошло до главата. Та майка ми й казала да се обади по мобилен на сина си (Да й се не надяваш на майка ми... За щастие, била чула предупреждение за подобна версия по новините миналия ден). Оказало се, че няма такова нещо.

Но е много гадно - по Коледа, синът ти убил човек. За едните кинти пред нищо не се спират!

13. Member
    Тук е от
    Oct 2002

така бяха излъгали бабичката ми с 100лв преди около 3гд имало някъв колет да се вземало и дошла фирмата даденото лице искало парите подпис женичката докато се зарадва и да вдигне телефона да благодари на внучето отишла до комшииката взела малко на заем и тя квото имала сабрала 100лв и .. на 77гд женичка колко и трябва пощальона щастлив и бабичката щастлива .
    Ами да изпратиш към България колет с 5 телефона и да вземат 5 сапуна и 2 дезодоранта от по 2лв вместо тях.

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Дали е Daisekai или е търговски трик ?
    От dtihomirov във форум Климатици Toshiba, Carrier
    Отговори: 3
    Последно: 14-10-12, 14:59
  2. как да направя този трик ?
    От kmonev във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 3
    Последно: 21-11-10, 12:41
  3. Телефонна централа IPC 100 Philips
    От Lupus във форум Технологии
    Отговори: 0
    Последно: 01-05-06, 18:59
  4. Нова телефонна компания ?
    От Aquadark във форум Мрежи
    Отговори: 8
    Последно: 11-05-02, 23:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе