Прибирам се от работа и гледам майка уплашено гледа към телефона на стената, пуснат на спийкърфон. От него се чува доста неубедително хлипане и подсмърчане на мъж. Както го правят по анимационните филмчета за децата. Майка ми е на възраст, недочува вече, недовижда. Уплашено ми каза, че това бил племеника ми, който иначе си работи в чужбина вече от години (в реномирана компютърна фирма). Плачел, бил арестуван в полицията и искал пари за освобождаване под гаранция. Обаче племеника ми първо не би се обадил на БТК телефона, а би ми звъннал на мен на мобилният. Второ - има си родители, за какво у нас ще звъни за пари. И трето - фалшивото басово циврене никак не се връзва с неговия глас.
Протече следният съдържателен разговор:
- Кой се обажда?
- Вуйчо, аз съм бе, тя стана една... - отново хлипане. Гласа веднага с нещо ми напомни на онези идиоти, дето преди години често се обаждаха, че еди си коя фирма търси лагери, те знаят къде има такива, само им трябват пари да ги купят и ще падне здрава печалба, която ще си разделят с теб, стига да дадеш парите за лагерите. И като кажеш че нямаш парите или че това не те интересува - веднага чуваш едно злобно "да ти е... майката" и бързо затварят. Мазен и груб глас на необразован и недодялан криминален. Повторих:
- Кой се обажда?
- Бабо, ти ли си? - макар че гласа ми съм убеден че не е бабешки.
- Кой се обажда?
- Дядо, ти ли си? - хем гласа ми нещо не прилича на дядовски, хем дядото у нас отдавна-отдавна не е между живите, бог да го прости.
- Абе какъв дядо търсиш тук?!
- Клик - затвори....
Майка ми, която и неразбрано говори - наистина помислила че това е племеника ми. Казала му името и попитала това той ли е. Онзи бързо се съгласил че е именно той. Сигурно защото и неразбрано го е казала, онзи не е чул добре името на племеника ми и затова не можа да го повтори пред мен когато питах кой е. Майка ми му казала и че вуйчо му всеки момент ще се прибере, затова онзи и ме нарече вуйчо. Та този "племеник" казал на майка ми, че е в полицията арестуван и търси пари за гаранцията. И питал колко пари има у нас!! Ревейки през цялото време като магаре, което доста сериозно изплашило майка ми. Добре че тя нищо не му казала по въпроса, а тогава се прибрах и аз.
Значи все пак допускам някакъв нищожен процент това да е наистина телефонна грешка, грешен номер... Но съм почти убеден, че това е някакъв пореден механизъм на бандюгите. Като знаят на кой телефон звънят - в указателя виждат адреса. Като знаят и колко хилядарки има надиплени в дюшека там и че на телефона отговаря някаква безпомощна старица - останалото е фасулска работа.