Резултати от 1 до 9 от общо 9

ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #1

    ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Държавните органи ще могат да прекъсват интернет достъпа на потребители, заподозрени в незаконно сваляне на филми и музика от мрежата. За това се договориха представители на Европейския парламент (ЕП) и Съвета рано сутринта, предаде електронното издание EurActiv. Това стана по време за заседание в рамките на помирителната процедура* между ЕП и Съвета за пакета за телекомуникациите.

    EU telecoms reform package agreed
    Комитетът по помиряване, третата и финална фаза от законодателния процес на съвместно взимане на решения между ЕП и Съвета, беше съставен от евродепутати, представители на европейските правителства и ЕК. След постигнатите договорки по време на неговото заседание законодателният пакет за телекомуникациите най-накрая ще може да влезе в сила.

    Законодателните промени в телеком пакета бяха обект на ожесточен дебат между ЕП и Съвета. Дискусии пораждаше именно поправка 138, която по настояване на ЕП акцентираше върху нуждата от "предварително решение от съдебните власти" за прекъсване на интернет достъпа на заподозрените в незаконно сваляне от мрежата.

    Депутатите върнаха телеком пакета обратно на Съвета през май. Причините бяха притеснения от страна на ЕП, че предложените мерки няма да защитават адекватно правата на потребителите.

    В момента текстът гласи: "Ще бъде гарантирана предварителна, честна и безпристрастна процедура, включително правото да бъдат изслушани засегнатото лице или засегнатите лица, обект на нуждата за подходящи условия и процедурни мерки в надеждно обосновани случаи на спешност и в съответствие с Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Правото на ефективно и навременно съдебно преразглеждане ще бъде гарантирано."

    "Много съм щастлива, че постигнахме споразумение за телеком пакета", заяви Аса Торстенсон, министър по комуникациите на Швеция, която в момента председателства ЕС. "Това споразумение засилва конкурентноспособността сред предприятията и увеличава защитата на потребителите в Европа, което ще доведе до (...) по-добри и по-евтини услуги на широколентов интернет достъп, както и значително по-силна защита за всички интернет потребители", смята Торстенсон.

    Предложената реформа би трябвало да укрепи договорните права на потребителите в ЕС, коментира EurActiv. Тя ще доведе и до създаването на паневропейски регулаторен орган, който да подобри правилата за регулиране и прилагане на телекомуникациите в държавите членки на ЕС, така че никой оператор да не бъде предпазен от наличието на конкуренция.


    Интернет достъпът - основно човешко право?

    Евродепутати от всички партии, но основно от центъра, левите и партията на Зелените, се противопоставяха на прекъсването на интернет без основателна причина и предвартелна съдебна санкция. Преди евроизборите през юни те убеждаваха избирателите, че ЕП ще продължи да се противопоставя на въвеждането на "драконовите мерки". Много от депутатите поддържаха тезата, че правото на интернет се е превърнало в основно човешко право, жизненоважно като достъпа до вода или електричество.

    Те даваха като пример, че твърде много аспекти от гражданското участие в обществото изискват достъп до глобалната мрежа, включително плащането на сметки, четенето на новини и връзка с местните правителства. По тази причина спирането на достъпа до дигиталния свят лишава потребителят и от редица други права, настояваха депутатите.

    Натискът от страна на държавите членки обаче е смекчил позицията на ЕП, коментират европейски издания. От една страна, много еврочленки имат желание да въведат строги закони срещу интернет пиратите. От друга, в някои европейски столици смятат, че Европарламентът настъпва в законодателна област, в която правителствата усилено искат да запазят правото на самостоятелни решения.


    Франция и Великобритания настояват за драконови мерки срещу незаконното сваляне от интернет

    Франция е сред най-сериозните поддръжници на идеята за прекратяване на достъпа на потребители, свалящи незаконно съдържание. Там беше прокаран оспорван закон за пиратството в интернет, като президентът Никола Саркози използва влиянието си за прокарването му. Новият акт ще позволява изключване на интернет на потребители за незаконно теглена на файлове. Това е втората версия на закона, чиито първи вариант беше отхвърлен от Конституциония съд на Франция.

    Съдът отхвърли текст от първоначалната версия, според който новият контролен орган, който се създава със закона, би имал правомощията да прекъсва достъпа до интернет на лица, намерени за виновни в незаконно сваляне на файлове от интернет. Конституционният съд постанови, че регулаторният орган ще може само да отправя предупреждения, а изключването на достъпа до интернет ще може да се нарежда само от съдия след две писмени предупреждения от новия орган. Налаганите от съдия санкции включват глоби до 30 000 евро.

    Законът също така задължава притежатели на безжична връзка с интернет да блокират други потребители, които нямат разрешение да ползват тази връзка.

    Във Великобритания министърът на икономиката Питър Манделсън обяви правителствен план за справяне с интернет пиратите. По думите му, идва края на "дните на безнаказаната и незаконна" обмяна на файлове чрез глобалната мрежа. Стратегията предвижда нарушителите да получават серия от все по-строги предупреждения, като крайната мярка ще бъде пълното спиране на достъпа им до интернет. Инициативата е част от подготвяния за края на ноември проектозакон за дигиталната икономика. Очаква се той да влезе в сила от април 2010 г.

    "Според британското правителство ползването на нечия творба без необходимото заплащане е неправилно и като държава с икономика, основана на креативността, не можем да стоим със скръстени ръце и да не предприемаме никакви ответни действия", заяви Манделсън.

    Манделсън беше подозиран, че е попаднал под влиянието на лобисти от света на шоубизнеса и банковата индустрия по въпросите за незаконното сваляне на файлове от интернет, посочва EurActiv.

    Британският политик беше обвинен, че е се е срещнал с един от основателите на компанията "DreamWorks" Дейвид Гефън на гръцкия остров Корфу. След завръщането си Манделсън настоял за въвеждането на строги мерки срещу интернет пиратите във Великобритания, въпреки че преди това не проявявал интерес по темата. Това твърди британският вестник "Таймс", като се позовава на неназован източник.



    посоченият материал е взет от dnevnik.bg

  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #2

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Цитат Първоначално публикувано от stenly
    ...Манделсън беше подозиран, че е попаднал под влиянието на лобисти от света на шоубизнеса и банковата индустрия по въпросите за незаконното сваляне на файлове от интернет, посочва EurActiv...
    мисля, че това казва всичко по темата

    не че е хубаво да се краде, ама не са хубави и обратните две неща:

    1. да продаваш нещо, което не е пробвано преди това
    2. да определяш цената въз основа на полезността за отделния потребител, а не въз основа на себестойността + печалба. в сегашния свят на икономически анализи е пределно ясно какъв е очаквания пазар на даден продукт, така че оправдания от рода "ама ние откъде да знаем колко бройки бихме продали и затова се застраховахме с цена от $3000. колко хубаво се оказа, че продадохме 1 млн копия, а сме похарчили само $200 000 за създаването..."

  4. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    2,757
    #3

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Аз не успявам да измисля как ще бъде реализирано това технически.
    Ако персонално ме заподозрат и докажат, че трябва да ми се кръцне нета, как ще ме локализират къде съм в даден момент и през кой доставчик опитвам да ползвам нет? Примерно.
    Т.е. как се спира нета на конкретен човек?

  5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #4

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    според мен посоката ще е обратна - не човекът ще бъде "доказван", че тегли, а тегленото ще "доказва" човека
    иначе казано, те спират IP-то, което тегли, а при тези с динамично ще изискват от ISP-то да спре да доставя на договор, номер еди-кой-си

    абе мътна и кървава ще е, но където има силно лоби, има работещо решение

  6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    2,757
    #5

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Ще има и смешки, обзалагам се.
    Дали може съдия да осъди не човек, а IP?
    И като кажат на тоя доставчик да го банне, IP-то ще сключи договор с друг доставчик.
    А пък самите доставчици ще трябва сами да си издават клиентите и по тоя начин да губят клиенти.
    Или ще направят централен бан-архив? И всички доставчици ще трябва да поглеждат в него, преди да пуснат на някого нет.
    Ама тогава улични адреси ли да има в тоя архив?
    Май ще им трябва Глобалния Админ, за да направят нещата баш както искат.

  7. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    649
    #6

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Това стига да уплаши тия дето не разбират...днес куцо и сакато смуче със торенти и тем подобни...като ги понаплашат малко и осъдят един двама 'късметлии' повечето ще спрат. И стига толкоз

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #7

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Цитат Първоначално публикувано от Smurfa
    ...повечето ще спрат....
    дали?
    на мен не ми се вярва...

  10. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #8

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Според мен ако стане тая простотия веднага ще последва отговор с по-сериозно криптиране както и нови системи за обмен между потребителите. Но само времето ще покаже, дано все пак здравият разум победи.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    48
    #9

    Re:ЕС реши да прецака интернет потребителите си ;)

    Пак ще може, но чрез проксита и криптиране на връзката. В цифровите трансфери на данни винаги е имало и ще има начини за кодиране и криптиране на информацията.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 1
    Последно: 01-04-12, 10:32
  2. Отговори: 257
    Последно: 05-04-07, 13:08
  3. Отговори: 144
    Последно: 24-02-07, 02:26
  4. НОИ реши: Между 10 и 30 лв. на пенсионерите за Коледа
    От IvO™ във форум Коментирай новина
    Отговори: 9
    Последно: 02-12-05, 18:39
  5. Нещо се прецака Интернет Експлоръра
    От никой във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 30-06-04, 15:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе