Резултати от 1 до 12 от общо 12

Питане за начало на бизнес

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Питане за начало на бизнес

Здравейте !

От близо 20 години ми е хоби софтуера . Винаги само съм помагал без да вземам нито лев . Ама времената сепромениха ... Идеята ми е да се занимавам с софтуерна подръжка ( инсталиране , профилактика , чистене на вируси , драйвери и т.н. ) . Та как да процедирам ? Да си пусна реклама/обява/..... и да започна без регистрация на фирма , или първо фирма + патентно право и т.н. и чак тогава дейност ?

Предполагам че има и вариант на хонорар към фирма ( но това е най малко вероятно - понеже никой не ме познава )

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Re:Питане за начало на бизнес

Вторият вариант е безумен. 20 години не си успял да печелиш от това, не знам защо сега, точно в момент на криза, когато работна ръка има колкото искаш, а работа малко реши, че ще можеш да почнеш да печелиш... Така че, да влагаш труд, нерви и немалко пари в регистрация на фирма, която най-вероятно няма да работи както ти се иска е недалновидно.
    Първият вариант също не мисля, че ще проработи добре, но е по-удачен за проба, поне ще избегнеш излишни вложения. А пък ако потръгне, ще се узакониш.

4. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Не съм печелил пари досега защото не ми е било приоритет от това да вземам пари. Аз съм бил телеком оператор морски комуникации , после домакин а сега пак по корабите - така че за пари съм нямал проблем . А и съм помагал само на познати и приятели - да вземам от тях - не става .

А относно кризата не е съвсем така . Редовно попадам на хора които са им съдрали кожата фирми като след повикване са оправяли компютрите най некадърно .

Не искам да трупам милиони , а само да си запълвам времето между контрактите по корабите + някой лев отгоре . Т.е. аз в БГ ще бъда средно между 4-8 месеца .

Мда , и като че ли 1-я вариант е най удачен .

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

nikolin - Направи си сам сметка на колко клиента може да разчиташ / да събереш/ и то не епизодично , а да са постоянни. Това е най-важното за да може да се прецени реално дали е удачно начинанието.
    Иначе регистрацията става бързо -но е разход, касов апарат / сложи поне 250 лв мин. / счетоводител - от 80 лв. нагоре,
    Имай в предвид и :
    1.Хиените от НАП четат обявите .
    Очаквам през късната пролет да се развихрят по квартирния бизнес /даване под наем/
    2.GSM ти е регистриран на името ти.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Аз именно заради данъчните питам . Знам че и след регистрирането на SIM картите вече да се върти бизнес под радара на данъчните е почти невъзможен . Касовия апарат е еднократна инвестиция , а счетоводителят е необходимо зло . Като домакин по корабите се занимавах и със счетоводство но не съм квалифициран ( не ги следя промените в законите в счетоводството ) .

Целевата група клиенти е доста голяма . По мои наблюдения ( лично мое мнение ) - много ниска компютърна грамотност . Не се обръща внимание на съобщения от системата , антивирусната и т.н. - което довежда до срив . Много клиенти се изнервят ако трябва да помъкне компютъра от т. А до т. В само да го ремонтират и после пак да го върне . А и много фирми или отделни лица вземат солидни суми за малък проблем и вършат половинчати работи .

Като цяло градът не е малък , и един малък район от него със концентрация на население би бил добро начало за старт.

Въпросът с рекламата и постепенното набиране на клиенти е ясен - чудеса не се очакват .

7. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Цитат Първоначално публикувано от nikolin
    Касовия апарат е еднократна инвестиция
    скоро няма да е еднократна инвестиция,ще се дължи м/у 60 и 72лв на година
    такса към мобилен оператор за data sim,отделно таксата към сервиза...
    и ако ще купуваш апарат,поне изчакай малко да излязат новите модели с
    данъчен терминал/gprs/ за да не даваш пари за преработка после.
    цените на апаратите очаквам да почват от около 450-500лв.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от lubopiten
    скоро няма да е еднократна инвестиция,ще се дължи м/у 60 и 72лв на година
    такса към мобилен оператор за data sim,отделно таксата към сервиза...
    и ако ще купуваш апарат,поне изчакай малко да излязат новите модели с
    данъчен терминал/gprs/ за да не даваш пари за преработка после.
    цените на апаратите очаквам да почват от около 450-500лв.
    напълно си прав, но не исках да го плаша Отделно след 1г вече си има и задължителна такса за уж поддръжка на касов апарат - няма не искам , евтиния вариант е 30-так , ако е договор и за рез. части набъбва.
    Зависи и каква фирма ще регистрираш . В никакъв случай да не е ЕТ , ориентирай се на ЕООД. Ако е само за граждани няма смисъл от рег. по ДДС, особено след като няма да те има поне по 5-6 месеца , но задължително ще трябва през март да си си тук заради годишните декларации.

10. Member
    Тук е от
    Nov 2002

А ако не е фирма , а като свободна професия ? Там как са нещата ? Или трябва задължително фирма ?

11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

ти колко пари си представяш, че ще правиш, че по такъв сериозен начин подхождаш още от самото начало?

12. Member
    Тук е от
    Nov 2002

За кокошка няма прошка , а за кон няма закон . Не си струва за каквато и да е сума данъчните да ми стъжяват живота . А имам инфо че тази година яко ще тарашат за данъци и глоби .

Например един с който заедно преди време се ровихме из компютрите беше организирал абонаментна услуга . Плащаш месечна вноска за подръжка . Започна с 20-на и стигна до около 150 . Това че си беше мързел и накрая заеба всичко е отделен въпрос , но парите бяха добри . Нито много нито малко .

13. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002

По ще ти е лесно да го практикуваш като свободна професия без да регистрираш бизнес ...

14.  

15. 666
    666 е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2003

Ако не ти се занимава с данъчни, въобще не си и помисляй да започваш собствен бизнес. Въобще ако си мислиш, че можеш да направиш някакъв бизнес в България напълно легално - забрави /защото има едни моменти в които данъчните са най-малкия проблем/. А ако все пак започнеш, вече само ти можеш да си решиш, до каква степен нещата ще ти се лигализират и кои точно закони ще спазваш и кои и в каква степен ще игнорираш /бъди сигурен, че поне окло 20-30% от законите /и свързаните с тях разпоредпи/ си противоричат сами със себеси или с други закони или изисквания/. А конкретно на въпроса ти, аз бих избирал между два варианта. Първи: започваш, без да се занимаваш с никакви чиновнически изисквания. Трябва да си имного голям карък или да те поръчат за да влезнеш в полезрението на чиновниците /защото както вече казах, има моменти в които данъчните са най-макия проблем/. Втори: започваш като съдружник в някоя вече активна фирма /най-добре на някой близък твой чявек/. Като служител също е вариант, но това вече не се нуждае от коментар. Вариантите на съдружие по-принцип при твоите обстоятелства са най-добри според мене. Например: даваш на Х някакви пари на месец /Х най-вероятно до този момент въобще не развива подобна дейност/, Х те назначава за директор на отдел IP услуги /тука някъде ми струва, че трябва да почерпиш / и дерзаеш, като вече можеш да ползуваш от ресурсите на Х /касов апарат, счетоводител и т.н./. Ако Х ома и офис с няколко компа, вече може да сте си взаимно доста полезни. Това от мене и успех, ако решиш да се пробаш.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. ICQ 6.0 - Ново начало или...?
    От IvO™ във форум Общ - софтуер
    Отговори: 47
    Последно: 09-06-07, 10:58
  2. Бизнес симулатор
    От Cko във форум Общ - софтуер
    Отговори: 12
    Последно: 09-05-05, 15:37
  3. смяна начало на седмицата
    От glarus във форум Windows
    Отговори: 4
    Последно: 26-03-05, 22:13
  4. Бизнес План
    От ckk_7 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 25-12-04, 14:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе