Първоначално публикувано от
FearMe gosho_d, разсъжденията ти са толкова погрешни, че не мога да реша откъде да започна да ги коментирам
1. ролята на държавата не е да ти прави на теб густо как да си въртиш парите
- Да ми прави густо как аз да си въртя парите? Аз си "въртя" парите както аз си знам, какво общо да има това с държавата? Защо го пишеш?
2. печеленето на пари от компанията, в която работиш, ще е невъзможно без ред неща, които са ти дадени наготово от държавата, а тези, за които плащаш данъци са създадени ПРЕДИ да си платил данъците, т.е. ако държавата разсъждаваше като теб, никога нямаше да си скъса д-то, преди ти да си си скъсал своето (твоята логика)
- Не съм твърдял, че това не е вярно, защо го пишеш? "Държавата" не си скъсва нищо, скъсват си малка част от държавните служители и голяма част от частните, поне по мои наблюдения.
3. именно работа на държавата е да дава кинти наготово на ред институции, защото ако не даваше наготово кинти на учителите ти ПРЕДИ ти да си създал нещо, сега щеше да пасеш кравите на къра
- И това не съм твърдял, че не е вярно, защо го пишеш? Учителите също създават продукт, отделен въпрос е каква е стойността му. Това, че не ги споменах, е защото в цивилизования свят истинското образование не се плаща от държавата. И е доста скъпо, но хората си плащат и знаят защо.
4. изключително монетарният ти ( и в частност неолиберален) подход към "за кое да има и за кое да няма пари", е грешен изначало, защото поставя на челно място краткосрочните интересите на малцината имащи, именно за които ТИ си скъсваш д-то и в замяна получаваш трохи от продукта си, а отхвърля дългосрочното планиране под формата на иновации и прогрес, само за да може някой да получи бърза печалба, да усвои тази бърза печалба, а учените, от които зависи ТИ да ползваш компютър, пътища и да имаш тоалетна в къщата си, да го духат
- Красиви думи, но абсолютно погрешни. Къде виждаш ДЪРЖАВНО дългосрочното планиране под формата на иновации и прогрес? Къде виждаш ДЪРЖАВНИ учени, благодарение на които аз имам ПЦ и карам кола и ходя до тоалетна? Microsoft, Intel, AMD, Cisco и т.н държавни ли са? Или BMW или Ferrari (давам тях за пример заради иновациите и технологиите)? Краткосрочни интереси ли имат? Техните служители духат ли го, или са квалифицирани и високо платени? А тези фирми на загуба ли работят или на печалба? А ако бяха държавни, колко живот им даваш, преди да фалират?
5. накрая ще ти покаже едно противоречие в твоите думи, което е любима мантра на всички като теб, а именно тези, които хал хабер си нямат от икономика, но са готови и треньори на националния по футбол да станат.
първо, твърдиш, че премиерът Е длъжен да "пречи минимално и помага максимално на XYZ", т.е. да създава правила и да ги налага, след това си апологет на дерегулацията - премиерът НЕ Е длъжен с заплати и т.н.
ако не виждаш противоречието в горното, съжалявам.
- Разбира се, че няма противоречие. Правилата са за адекватна, бърза и прозрачна работа на администрацията и бизнеса. Заплатите са следствие от нея.
да, именно Е работа на премиера да поддържа непроизводствения сектор с парите, взети от производствения (така по-ясно ли е?).
- Това и аз го казвам съвсем ясно. Защо го пишеш, все едно не съм съгласен?
не те знам какво работиш, не искам да знам, но се замисли в края на дена какво си създал? има ли реален продукт от труда ти или си в преразпределението на чужд продукт. ако е второто, бъди уверен, че ти си по-виновен за влошаващия се живот, а не учените в БАН.
- Това няма никаква връзка с темата на "спора", но дори и да е второто, а то не е, аз никога не бих казал това на човек, когото не познавам и нямам представа какво и как работи. Според мен, е проява на лош вкус от твоя страна.
Въобще, имам чувството, че не си ме разбрал напълно, защото половината неща, с които ми опонираш, не съм ги отричал и донякъде съм съгласен с тях. Прочети няколко пъти какво съм написал в предишното мнение, защото има логика и не може да не я схванеш.