biro, разгледай сайта на СОБАЛ "Д-р Тасков". Ще намериш полезна информация, а за цените им най-вероятно ще трябва да се обадиш.Първоначално публикувано от biro
biro, разгледай сайта на СОБАЛ "Д-р Тасков". Ще намериш полезна информация, а за цените им най-вероятно ще трябва да се обадиш.Първоначално публикувано от biro
Не се вързвай на обещанията на д-т Митов !!! Говоря от опит. След травма имаммкератопластика ма едното око. Велики обешания ;нормално зрение и на края с леща Имаше много неуспешни операции. Знам , че не топчно по твоя случай , но го имай в предвид. Имам познат който ходи на операция в СССР - Филатов - лазерна корекция , сега си е пак с очила -справка опт.м-н ПризмаПървоначално публикувано от biro
П.п. - Провери кой ще те оперира - доверие имам само на др Г.Филева, но тя не е по лазерните операции , апо шев и кройки
Е то няма голяма философия в самата операция, аз ще ползвам WFG метода за по-точно определяне на рефракцията, той сам си определя необходимите точки за въздействие. Доктора (който и да е) ще трябва само да се справи с кератома![]()
Корекцията е направена, още като станах от масата виждах доста добре. Нямаше болка и сърбеж, трябваше да стоя със затворени очи 6 часа след процедурата.
Самата процедура протече по следния начин:
20 минути преди процедурата ми дадоха някакво хапче -предполагам успокоително.
Сложиха ми на главата една шапка да не падат косми, измиха ми лицето с дезинфекционна течност, настаниха ме на една маса под лазера и поставиха обезболяващи капки.
През цялото време обясняваха какво се случва - доц. Митов правеше операцията. Каза, че ще чуя бръмчене, усетих лека режеща болка при отрязване на капачетата, но беше едно такова далечно чувство. След това излия някаква течност в окото и каза да гледам в една зелена светлина. Започна обработката с лазера, един доктор отброяваше оставащите секунди. На дясното око въздействието беше 17 секунди а на лявото 20 (лявото е с по-висок диоптър).
Виждах вихрушка от червени точки и линии, чуваше се характерен звук като от шкурене на пластмаса
Последва връщане на изрязаните роговични пластини на местата им и мазане с някакъв инструмент подобен на шпатула.
Станах от масата и отидох до един кабинет, където доцента погледна с микроскоп в очите и каза, че всичко е наред. Постави ми прозрачни пластмасови капаци с дупки за проветрение.
На следващата сутрин имах контролен преглед, махнаха ми капаците и гледах цифри - резултата беше невероятен.
Сега използвам овлажняващи капки и антибиотични капки на всеки час 10 пъти на ден. Виждам много добре, няма дискомфорт и болка, единствено на тъмно като погледна в светлинен източник виждам ореол от иглички. Този ефект трябва да изчезне до първия месец. В четвъртък съм на контролен преглед.
Браво.
Дано всичко върви по вода...
Пиши ако не е проблем във форума или на лични колко ти излезна удоволствието.Ако се засиля да правя такава манипулация ще трябва да си избера година с повече празнични дни и да направя манипулацията преди тях, защото всеки ден ми се налага да работя с компютър и/или да чета/пиша.
И на мен ми се налага всеки ден да работя с компютър, но за 1 петък+уикенд няма проблем. Ето днес аз цял ден съм на компа и работя яко, а операцията беше в петък.
Цената беше 3130лв, това е WFG LASIK. WFG идва от wave-front guided - прави се анализ с някаква оптична вълна, която се отразява от очното дъно и на базата на изкривяванията в отразената вълна се прави уникална карта на роговицата с цел по-точна обработка за постигане на максимално добро зрение. Резултатите от WFG анализа се записват на USB flash и се въвеждат в лазера.
Имаше вариант за конвенционална LASIK процедура срещу 2350лв, при която в лазера се въвеждат данни от рефрактометрията - така наречения "тест с компютър" и поставяне на лещи на едни особени "очила" и изпитване по таблица с цифри.
Здравейте, преди време питах за лазерна корекция в Луксор- Пловдив но не получих отговор. Ето че се престраших и се подложих на лазерна корекция на зрението миналата седмица четвъртък - 9 Февруари в тази клиника. Имах минус 6.25 и минус 5.75 диоптри на дясното и лявото око и лек астигматизъм. Веднага след ставането след процедурата ме попитаха дали виждам часовника окачен на стената и аз го виждах. Дори виждах цифрите и точни час (преди корекцията на 2 метра не различавах пръстите без очила). Направо неможех да повярвам че веднага след операцията виждах без очила. Първия ден имаше леко дразнене в очите и затова редовно трябваше да капя капки. На следващата сутрин нямаше дразнене- нямаше проблеми- и вече виждах без очила. По навик се обърнах към нощното шкафче да си потърся очилата но нямаше нужда. Наистина трудно се престраших но вече 1 седмица зрението ми е перфектно - на прегледа виждах и най- малките букви от таблицата- дори ме пробваха на 120 процента зрение и буквите там ги виждах също. Още немога да повярвам. Хора - правете си лазерна корекция наистина си заслужава и определено чувството да виждаш без очила неможе да се опише с думи. Дано моят опит помогне и на други. Успех
bacifan2, може ли да те помоля да кажеш как е след около 1 месец?
В клиниката, където ми правиха корекцията има процедура за контролни прегледи на първата седмица след корекцията, на първия месец и след това на шестия месец.
Е аз на първия месец вече имах 1 диоптър. В момента мисля, че даже са 2, зрението ми се влошава с всеки изминал ден. Ще ходя на шестмесечния контролен преглед през Май и тогава ще видя какво ще ми кажат, имам чувстовото че до тогава пак ще съм с 4 диоптъра.
На контролния преглед на първия месец ми казаха, че ако много ме дразни тоя 1 диоптър ще ми направят нова безплатна корекция, но каква е гаранцията, че резултата ще е траен.
biro,
здрасти колега, много съжелявам да чуя, че диоптера се вдига и че на първия месец си имал 1 диоптерЧувал съм че при много високи диоптри 8, 9 и нагоре е нормално да не може да се коригира изцяло, но доколкото разбирам ти си бил с 4 диоптъра. Стискам палци всичко да е наред на контролния на 6тия месец. По данни на международните сайтове за лазерна корекция, до 1 година трябва да се подобрява зрението след лазерна корекция, така че стискам палци всичко при теб да е наред.
Аз обещавам, че задължително ще пиша какво е станало на първия контролен на 1-вия месец.
Успех на теб и давай по позитивно, малко самолечение![]()
И на мен ми казаха, че до шестия месец трябва да има подобрение на зрението та ще видим. За това не бързах да давам негативна оценка на процедурата.
При мен проблема може да е от дългото застояване на компа, такава ми е работата. Случвало се е с дни да не излизам на вън, може би окото отвиква да гледа на далеч.
Пичове моето късогледство е придобито от едни държавни изпити(3 на брой).
Ако преди да си напрягам очите за тези изпити и въобще за цялото висше знаех, че ще придобия дьоптри от напрягането на очите, щях превантивно да си закупя очила с всички екстри- антирефлексни, фотосоларни и всякакви други изгъзици и с 0.25 дьоптъра "-" така окото няма да се напряга при четене и мускулите няма да са постоянно напрегнати и следователно няма да имам проблеми или ще настъпят значително по -късно.
Питайте си лекуващите лекарите дали не е възможно да позлвате очила с - 0.25 повече от необходимото за да е "по-спокоен" и непрегнат мускула на окото.Разбира се след приключване на лечението следващо операцията.
И моята приятелка сега и остана 1 държавен изпит, но ще в 1-ви курс я пратих на лекар и й изписаха рецепта за -0.25 дьоптъра антирефлексни очила за четене на книги/учебници и компютър и засега няма никави проблеми и изменение на зрението...
не съм напълно убеден какво си написал, но ако е това, което си мисля, тогава:
тотално абсолютно напълно погрешно !!!
ако наистина препоръчваш човек да сложи -0.25 диоптъра, за да са му по-ненатоварени очните мускули, тогава съм прав и си написал нещо не само грешно, но и опасно за следване
ако препоръчваш човек да сложи с 0.25 диоптъра по-малко от тези, които има, тогава оттеглям твърдението си
очните мускули имат отношение към късо/далекогледството не пряко, а косвено. промяната на формата на очните ябълки е на първо място генетична предразположеност, която може да, но може и да не бъде отключена от редица фактори. след това идва очната хигиена, начина, рутинността и монотонността в ползването на очите, и т.н., и т.н.
превантивното носене на диоптрични очила е толкова вредно, колкото и носенето на 0.25 диоптъра повече в посоката, която имаш (късогледство или далекогледство). това води до "измързеляване" на мускулите, и наваксване на диоптъра в грешната посока. предписват се 0.25 до 0.50 диоптъра ПО-МАЛКО от необходимото в посоката, която ти трябва! ако имаш -2.00, предписват се -1.75, ако имаш -4, предписват се поне 0.25 по-малко от необходимото, т.е. -3.75
FearMe, и моите наблюдения са точно такива. Когато окото свикне да вижда добре се отпуска и ако трябва да се напрегне не може. За това малко по-нисък диоптър от необходимия.
Моля Ви да споделите подробности,ако някой е патил от "перде" на очите и е правил операция.Оня ден се оказа,че на баща ми му се е появила тая гад и вече не се чакало да напълно да "узрее" ,а можело да се оперира още в начален стадии и да се сложи вътре нова леща.Монофокална или мултифокална - по избор.
Така!След доста четене по темата за пустото перде,моля за впечатления от хора минали по тоя път и най-вече къде да правим операцията.Като цяло самата операция "уж" не била високорискова,понеже съм мазохост,намерих клип в Youtube и видях за кво иде реч,но се притеснявам много.Съвсем скоро загубих майка си след операция на мозъчен тумор и вече като чуя болница ми се насълзяват очите.
Специализираните форуми съм ги прочел,както и рекламите на лъскавите клиники.Интересува ме случайно,ако някой е препатил вече "пердето" да сподели впечатления.
ПП
...не съм много-много в тон с конкретната тема,но в се пак в технически форум едва ли е нужно да отварям друга тема за очни болести.