Има ли някой да си е правил лазерна корекция за премахване на късогледство (т.нар. LASIK) ?
Има ли някой да си е правил лазерна корекция за премахване на късогледство (т.нар. LASIK) ?
имам няколко познати и роднини, които са си правили
какво те интересува?
Дали все още виждатПървоначално публикувано от FearMe
Шегата настрана - много близък роднина си прави - боли много и ефекта не е моментален.
иначе като цяло действа, поне на него.
Интересно ми е мнението на хора преминали таква процедура, как се чувставт след това, има ли дълготраен ефект, такива неща.
Аз така или иначе съм решил и имам час за 16. декември. Това е много скоро и някак си от вътре ме гложди да чета по цял ден за тази процедура, гледам клипчета, запознавам се с наличните производители на апарати.
http://www.bolnicata.com/index_main.html горе натисни на" болницата"-очни болести
при всички около мен е подействало
имаш 2-3 дена болки, след това си кажи-речи като нов
в най-"тежкия" случай (около 8 диоптъра късогледство) ефектът беше сваляне до около 0.50, за следващите около 2 години се получи едно от изключенията по връщане на някаква част от първоначалния диоптър, някъде около 1,50. това за мен е не просто малко, а направо пренебрежимо на фона на предишните 8. предстоял преглед при хирурга и евентуална втора (безплатна или на символична цена) коригираща операция. не знам какво е взетото решение или дали се е стигнало до такова.
more_bg, тази болница разполага с интересна техника, но не са посочили ценоразпис
FearMe, аз съм с 5 диоптъра късогледство. В св. Петка, Варна ми казаха, че дават гаранция до навършване на 45 годишна възраст (имам още 15 години до тогава) - ако се върне някакъв диоптър ще ми направят безплатна корекция.
Обади им се и ги питай за цената,все пак е за твоето здраве и трябва да се събере от повече места информация...
Е аз имам насрочена процедура във Варна за петък 16. декември. Клиника Св. Петка във Варна си е публикувала цените на сайта, та ми беше чудно защо bolnicata ги "крият".
Аз съм с 1.5 диоптъра на дясното и 1.75 на лявото.Късогледство(не виждам надалеч).Нямам астигматизъм.
Тази дилема с лазеркорекцията съществуваше пред мен през 2005-2007год., но засега съм се отказал.Успокоиха ме че като съм станел на 45 години, щяло да започне обратния процес, но понеже съм с минус диоптър, вместо да стана веднага с плюс диоптър, постепенно ще започне уравновесяване и възвръщане на далекогледството ми, докато в един момент към 55-60 години ще виждам нормално и след това ще започна да недовиждам наблизо, а ще виждам обратно на сегашното положение надалеч без очила
При хората с нормално зрение, този процес на невиждане на близко и виждане надалеч(наричан още старческо далекогледство) започвал към 40-45-тата година...
justify, не знам кой ти е обяснявал, но те е подвел
"младежкото" късогледство НЕ СЕ компенсира със "старческо" късогледство!
започваш да не виждаш хем надалеч, хем наблизо, затова ще си екипиран с 2 чифта очила. деформацията на очната ябълка става по-сложна от нормалното сплескване/разтягане, започва да се комбинира с невъзможност да се фокусираш наблизо и т.н., и т.н.
иначе за 1.5 не мисля, че си струва 3-4К...
Аз също съм 1.5-2 късоглед и на мен доктор ми е казвал, че с възрастта е много вероятно диоптъра да намалее. Не претендирам за достоверност, само споделям какво са ми казвали...Първоначално публикувано от FearMe
Да старческото далекогледство (казва се Пресбиопия) не компенсира младежкото късогледство (Миопия). Когато човек е бил късоглед като млад, после има нужда от бифокални очила.
А при мен късогледстовото само нарастваше с възрастта, започнал съм от 0.75 и сега съм с 5 диоптъра.
На прегледите ме карат да си сваля очилата, пускат ми да гледам една огромна буква "С" и аз им обяснявам да си включат проектора, защото буква няма
Лошото е, че очилата (лещите) никога не могат да предоставят качествено зрение, сравнимо с това на човек с 0 диоптъра.
Тя тази "операция"(лазер корекция) някога струваше 3-4 к, сега има поне 4-5 клиники в Бг където имат лазерапарати с които се извършва такава корекция и цената заедно с лекарствата и очилата които се носят 6 месеца след това е около 1500лева за двете очи.Конуренцията доведе до спад в цената.
А това са ми казвали както на Крис 2-ма лекари, което не е гаранция, че ще ми намалее като дъртея
Biro за очилата не си прав-аз успях да прочета от 10-15 метра надпис на външно тяло на климатик, който никой друг на масата от общо 6 човека с нормално зрение не успя да прочете, но просто бях с очилата за свободното ми време които са с 0.25 диоптъра по силни отколото са ми необходими.Вършат работа и при силен вятър си гледам сравнително спокойно без да мижа, защото те ме пазят от фронталния вятър и прахоляк/боклуци във въздуха.
То това и донякъде репликата от един колега, че окото не е хубаво да се пипа ме спряха от лазеркорекцията на очите.Допринесе за отказването и един мой познат който каза, че на неговата балдъза са правили 2 пъти такава лазеркорекция, но след това донякъде се възвръщат диоптрите с поне 1-2 диоптъра .
Неговия извод беше, че ако работата ти е таква, че очите са ежедневно натоварени има някакво възвръщане на поне 1-2 диоптъра в продължение на 1-2 години от корекцията.
Успех с корекцията, пък след това ще споделиш опит, че и аз все още не съм на 45 години
Е аз не мога да прочета субтитрите на телевизора от 3-4 метра разстояние (чета ги но с голямо напрягане). Диоптъра на очилата ми е наред според изследванията, просто е прекалено висок и малките отклонения като плъзгане надолу по носа оказват влияние. Също така по периферията на очилата се получават изкривявания поради високия диоптър - ако погледна каса на врата централно я виждам права, но ако е в края на очилата се вижда заобленаПървоначално публикувано от justify