Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 84

Проблеми с очите ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    808
    #1

    Проблеми с очите ?

    До сега не съм виждал такава тема да е пускана във форума, а може и да съм я пропуснал...
    Колко от потребителите тук страдат от заболявания на очите, постоянно излизане на ечемици и всякакви такива гадости? Дали пц- тата са причина за да излизат такива неща по очите ни и ако не са те каква е тогава?
    Вие на какво мнение сте ?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    897
    #2

    Re: Проблеми с очите ?

    Ходи на очен лекър. Или смени форума.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    562
    #3

    Re: Проблеми с очите ?

    Мен сесиите ми преебаха очите .

  5. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    947
    #4

    Re: Проблеми с очите ?

    Цитат Първоначално публикувано от X-RAY
    Мен сесиите ми преебаха очите .
    от преписване ли

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #5

    Re: Проблеми с очите ?

    От 9-годишен се кьорава с монохромните псевдо-монитори на Правец-8; на 12 сложих очила, постепенно качвах диоптъра (много вероятно вследствие на редовното занимание с ПеЦе-та и напрягане на очите) - стигнах до -3.5.
    От 6 години седя пред компютъра средно по 6-8 часа дневно, понякога и повече - в последно време започнах да страдам от системно зачервяване на очите, щото от професионалното изкривяване вече спирам да мигам като гледам екрана...
    Въобще - човек, работещ на компютър трябва да обръща по-специално внимание на очите си за да не си бие главата в стената след време.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #6

    Re: Проблеми с очите ?

    BerkStock, появилото ти се късогледство е съвсен нормалн и се дължи на продължителното взиране в монитора, четене или там каквото си правил. Такова става и при прекалено много учене, затова много често зубрачите са с очила. Причините не са скапания монитор, а това че излично си се взирал в него много дълго време. Освен това късогледството прогресира до към 25 години тъй като окото с възрастта се удължава. Всички бебета се раждат с 6 диопъта далекогледство и то постепенно се коригира.
    CreatoR, отиди на лекра, вероятно причината е в това че си пипаш очите с ръце. Друг вариант е като караш кола да си си насочил духалките да дъхат срещу лицетоти и в очите ти да попадат прах от който да се получава инфекция.

  8.  
     
  9. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #7

    Re: Проблеми с очите ?

    пропускате един страшно важен фактор - наследствеността!!!
    може да не си сядал пред монитор и телевизор, а само да си скиторил по улицата, но ако го имаш в родословието - ще се прояви. може би не толкова силно, но ще го има.

    появи ли се веднъж късогледството най-важното е да не се инатиш. признай си, не е срамно. защото за разлика от детското далекогледство (споменато правилно по-горе), късогледството не се автокоригира с възрастта. колкото по-рано сложиш очилата, толкова по-малък ще ти е диоптъра в крайна сметка.

    веднъж "изконсумирано", формиращото се късогледство спира растежа си независимо от натоварването в последствие. или хайде да кажем - натоварването от един момент нататък води само до главоболие, но не и до очни проблеми.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #8

    Re: Проблеми с очите ?

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    ...късогледството не се автокоригира с възрастта...
    FearMe, бъркаш - точно късогледството се коригира с възрастта - колкото повече остарява човек, толкова по-далекоглед става (в случай, че зрението му е предразположено към промяна/дефекти). Доста примери мога да дам с хора от обкръжението ми.

  11. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #9

    Re: Проблеми с очите ?

    И аз носех очила, ама се счупиха..... Не знам дали е от възрастта , но сега пак си виждам.
    Да има каки за гледане само - виждам си..........Ох как хубаво си виждам.............
    И лъжицата виждам, и чашката - какво му трябва на човека?
    И лошото е , че все по-добре виждам.........Та проблемът не е в очичките..........

  12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #10

    Re: Проблеми с очите ?

    berk, не че искам да ти противореча, но грешиш

    заедно с късогледството се появява и далекогледство, което не коригира предходното. формата на очната ябълка се деформира по начин, по който фокусира и пред, и зад очните дъна. или с други думи - едновременно късо - и далекогледство.
    сигурно си виждал бифокални очила... за това служат те

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #11

    Re: Проблеми с очите ?

    FearMe, бифокалните стъкла се използват при наличието на т.нар. пресбиопия, която се развива съвсем независимо от късогледството или далекогледството, т.е. паралелно с някое от тях.
    Една бърза справка - в текста по-долу (или ):

    Рефракция се нарича пречупването на светлинните лъчи, когато преминават от една среда в друга.
    Пречупващите среди в окото са няколко - роговица, леща, вътреочна течност и стъкловидно тяло. Всяка от тях има собствен коефициент на пречупване, като голяма пречупваща сила притежава роговицата. За да се получи ясен образ на наблюдавания предмет, трябва да има съответствие между пречупването на светлинните лъчи в оптичната система на окото и дължината на очната ябълка.
    Нормалното състояние се нарича еметропия. Когато такова съответствие липсва, полученият върху ретината образ е неясен. При късогледство (миопия) очната ябълка е по-дълга и образът се получава пред ретината. Обратно, при далекогледство (хиперметропия ИЛИ хиперопия) очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината.
    Един вид, "технологията" на далекогледството и късогледството противоречи на тезата за наличие и на двете едновременно.

    В млада възраст и при невисока степен на далекогледство хората виждат добре както надалеч, така и наблизо благодарение на т.нар. акомодация на окото. Това е способността на окото да се приспособява към ясно виждане на различно отдалечени предмети. Когато окото акомодира, то увеличава своята пречупваща сила, което се осъществява чрез промяна в дебелината на лещата по рефлексен път. Колкото по-близо до окото се намира наблюдаваният предмет, толкова по-силно се напряга акомодацията. С напредване на възрастта акомодацията отслабва, което е последица от намалената еластичност на лещата, и все по-малко може да компенсира далекогледството, което става явно. Когато при работа отблизо акомодацията е недостатъчна, се появява бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението. Това състояние, при което с напредване на възрастта акомодацията се оказва недостатъчна и се появяват такива оплаквания, се нарича пресбиопия.
    По-нататък в статията информацията също е полезна и интересна:

    При пациентите с далекогледство пресбиопията настъпва по-рано, тъй като те са принудени да използват част от своята акомодация за гледане надалеч. Хиперметропичното око има по-плитка предна камера. При много висока степен на далекогледство окото е малко, с малка роговица и е разположено дълбоко в орбитата. Далекогледството не прогресира. (тук вече се съгласих Отслабването на зрението, което се наблюдава с напредване на възрастта, се дължи на отслабване на акомодационната способност. Стъклата, които се предписват за далекогледство, са "плюс" (събирателни). Те коригират намалената или липсваща пречупвателна сила на окото. При предписване на стъкла за очила се вземат предвид степента на хиперметропията, възрастта, професията и наличието на други очни заболявания. При късогледството (миопия) лъчите се събират пред ретината, пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото съществува на дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба (под 3 диоптъра), средна (между 3-6 диоптъра) и силна (над 6 диоптъра). Късогледството рядко е вродено заболяване. То възниква най-често в училище, когато зрението на децата отслабва и те започват да се взират с примижаване. Обикновено училищната миопия се развива бавно и не достига високи степени. Тя се коригира със стъкла, като се предписват "минус" (разсейвателни) стъкла, и то най-разсейвателно стъкло, с което се получава нормална зрителна острота. Очилата се носят постоянно - и за близо, и за далеч. С настъпване на пресбиопия се предписват очила със стъкла за близо. (което обаче е невярно; за повече инфо - http://www.allaboutvision.com/contacts/bifocals.htm)

    Пълната статия: http://www.food-live.com/pub/news_view.php?id=668

    За мераклиите да прочетат повече за трите споменати зрителни дефекта:

    http://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm
    http://www.allaboutvision.com/conditions/hyperopia.htm
    http://www.allaboutvision.com/conditions/presbyopia.htm

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #12

    Re: Проблеми с очите ?

    Пресбиопиятат се дължи на намалена еластичност на лещата поради което се затруднява фокусирането на близо. Затова се предписават очил за близо. А описаното явление от FearMe, да се фокусира преди и зад ретината става когато в две равнинин има различен фокус. Примерно може да се далекогледи с астигматизъм във минус или обратното. Астигматизма се дължи на изкривяване на роговицата, когато тя не е сферична.

  16. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    808
    #13

    Re: Проблеми с очите ?

    Интересното е и друго ... Нося очила за компютър и очите ми пак се натоварват доста и са червени? Сигурно доста от вас имат същите очила. Какво е вашето мнение и изобщо помагат ли? Дали ЛСД екраните са по - добрия вариант от едни малки стъкалца, които в някой случаи струват и 200 лв.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #14

    Re: Проблеми с очите ?

    Цитат Първоначално публикувано от CreatoR
    ... Нося очила за компютър и очите ми пак се натоварват доста и са червени?
    Ами да - очилата с антирефлексно покритие те пазят от UV-лъчението на монитора (с кинескоп), но не и от напрягането на очите - оттам идва зачервяването.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    16
    #15

    Re: Проблеми с очите ?

    Проблемът с очите при мен е следният- трябва да примигна 1/2 пъти(или да понапрегна очите) за да фокусирам далече/близо при продължителна работа с компа. При разбиращ очен лекар се получава следното:
    -Не, без да напрягаш очите----> Работиш ли много с комп?--->Ясно!

    И така задължотелно 'Tears Naturalle2' , плакнене със студ.вода, и обезателно на всеки час- почивка, представляваща отпускане на очните мускули(не да бъбриш с някой), а да бройкаш на далече :coolsmiley: Landskape

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Лазерна корекция на очите
    От biro във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 36
    Последно: 18-01-14, 19:54
  2. Проблеми с Serious Sam
    От ves_es във форум ИГРИ
    Отговори: 9
    Последно: 01-12-08, 19:49
  3. AM2 проблеми ?
    От DragooNART във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 2
    Последно: 04-07-06, 09:36
  4. Проблеми с HDD
    От Big Bug във форум Общ - хардуер
    Отговори: 13
    Последно: 23-06-05, 13:05
  5. Не повярвах на очите си
    От zayo bayo във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 05-03-04, 15:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе