Малък урок ако може. Този който му разбира нека да ни образова-какво означава терминът 'истински пчелен мед'
Малък урок ако може. Този който му разбира нека да ни образова-какво означава терминът 'истински пчелен мед'
kinu, аз до колкото разбирам от пчелен мед, този израз трябва да означава, че меда е натурален.Няма добавки като глюкоза или други разредители с който се постига повече количество за сметка на качеството."Истинския" пчелен мед в магазина е точно с "разредители"! Гаранция е ако меда е захаросан, че е истински.Обаче захаросаното трябва да е еднакво навсякъде, а не на пластове(пак има "разредители"). Дано да съм бил полезен
Истински пчелен мед означава, че мед-а е абсолютно натурален и без никакви добавки, доработки и всякакви такива, които съсипват качеството на този така ценен продукт. Означава, че както са го произвели пчелите е изваден от кошера и е в буркана. Всеки желаещ може да получи документ за качество на мед-а.
Има колеги, които си купиха от мед-а и ако искат могат да споделят мнение.
Скъпо го купуваш. Ако на единичени буркани може, но си е скъпо. Има много медари които продават по-евтино първокачествен мед.Първоначално публикувано от joro_bul
Аз си го купувам за 6 лв./кг на дребно с включен буркан/от старите пълен до дупка + капачка/ и съм сигурен че е от чист по-чист. Какви са тези "промоции" не разбирам? В западна Европа може и 30 евро да е цената ама и помощите им за безработица започват от 2000 Евро. Така , че на западняците им идва по-евтино от нас и не е коректно да се сравняват цените на подобна продукция. Защо бананите в Щатите са 29 цента а тук 2.50 лв., защо килограм месо там е 1-2 долара а тук е от 6 лв. и т.н.Първоначално публикувано от Julian
За 10 лв. медът е много по-вкусен от този за 6 лв. Сигурен съм. За всеки влак си има пътник.
Извинявам се , че спамя темата , но искам да се изкажа в защита на автора.
Аз също съм пчелар и с интерес следя темата .
Първо цените, на които ви предлага СОБСТВЕНАТА си продукция , са напълно нормални , аз си го продавам на същите , като имайте предвид , че на тази цена той не печели повече от 20-на % от това което е вложил като разходи . Тези 20 % са стойността на труда му .
Това че някой Ви продава на 6 лв с буркана , означава , че ви е близък или приятел , на 6 лв пълен до дупка в старите компотени буркани си е чист подарък .
На абсолютно същата цена продавам на своите най-близки приятели , като дори ги моля да ми носят буркан , защото повярвайте ми и те струват пари за нас.
Отделно , колко е чист един мед , може да ви каже само лаборатория , дори и на старите пчелари дето си мислите че са ЕКО, пчеличките ходят точно където си поискат и носят каквото те си искат . Никой не може да ги накара да събират само чист прашец.
Пак да пожелая успех на колегата , защото само той си знае какво е да си на пчелина цяло лято в най-големите жеги, всяка събота и неделя , докато повечето хора са на море , планина и изобщо на почивка. И не забравяйте , че и вие работите , трудите се и си изкарвате прехраната по някакъв начин , бихте ли го правили без пари ?
Аз също уважавам труда на автора. Занимавал съм преди време. Идеята беше че не цената определя качеството. Но 8 кинта не бих дал. Цената на дребно определено е далеч от тази поне в града в който живея.
Логично! Колкото по-близо си до източника, толкова цената на селскостопанските продукти, местно производство е по-ниска. Сигурен съм, че ако отидеш в някое близко село, ще си вземеш и пресни яйца за Великден от дворни, а не от "щастливи" кокошки и за 20ст/бр.Първоначално публикувано от KTT
6-7 лв. е литър качествена гроздовица, не виждам какво толкова Ви се свиди 1 лев отгоре за истински пчелен мед. Аз си го купувам за 7 лв. и нямам проблем да давам и 8 ако трябва, защото ми харесва.Първоначално публикувано от KTT
Имате ЛС.
Мисля, че е необходимо да направим нова тема за цената на меда, и защо цената тук е една, а на друго място друга.
Може би разумното решение е вместо заплахи разделяне на темата и откриване на нова тема в подходящия раздел. Очевидно въпроса за качеството и цената на меда в различните региони вълнува хората...Първоначално публикувано от КрИс
Според мен няма значение в кой регион или кой град си, защото цената на тока, бензина, и други важни неща е една и съща, както и данъците за ЗП са същите и техните осигуровки. Това, че някой продавал мед 1.3кг за 6 лв е просто смешно и НЕРЕАЛНО. Как може 1кг мед да струва колкото 1 кутия цигари?!?!? Такива хора гледат по 5-6-10 кошера за удоволствие и не са регистрирани ЗП, не си плащат данък и осигуровки и тях не ги вълнува, че има хора, които с това изхранват(или поне се опитват) семейство.
Цената на меда трябва да е над 6 лева на едро и над 10лв на дребно, но в България сме далеч от нея. Това е една тема по която може да се изпише доста и то не само за цената на меда а и за другите ползи от пчелите.