:-)
Хмм то не че в матурите има нещо лошо - това все пак си е зрелостен изпит. Въпроса е начина по който те ще се организират. Не мисля че ако са еднакви за всички училища ще имат някакъв особен смисъл... освен да провалят кандидатстудентството на доста хора. Им училища с различни профили все пак. Не можеш да очакваш от човек учил в хуманитарна и математическа гимназия да имат еднакви знания по математика и литература. Аз примерно съм завършил НПМГ и си признавам че познанията ми по литература - тази която се учи в училище са мнооооого смътни и мъгляви. Карахме там нещо по задължителната програма, ама какво сме учили и как сме го учили не питайте ;-). Както и не очаквам от човек завършил НГДЕК да има моите познания по химия примерно. Проблема е там обаче че някой хора и иначе казано онези там горе в небесата на Дондуков едикой си номер на гърба на президенството едва ли се сещат за това. Може би някой побелял чичко се е сетил че по царско време е държал матура, та сега за да направи густо на царя трябва и всички ученици да ги държат. Жалко че премиершата вече не може да ражда деца... Иначе щеше да има хора като баба ми и дядо ми които да имат превъзходен 7 в дипломите си.
Айде и успехи в борбата
p.s. И като споменахме литературата и езика, признавам си със запетайките и останалите препинателн9и не се обичаме много, за което се извинявам [:-bouncy]
Малко са ви матурите!! Малкоо!! По всеки предмет трябва да има матура... аааа аман от висшисти, няма кой да копа нивите.
Аз съм против матурите в сегашния им вид. Единствения резултат е масово ходене по частни учители и трескава подготовка за преписване.
А за тази недомислица в Музикалното училище нямам думи: задължителна матура по специален предмет, ама по инструмент не може, защото изпитът трябвало да е писмен!
Струва ми се по-удачно матурите да са по желание и да важат за кандидатствуване. Който не смее да държи матура (т.е. няма необходимите знания) - да се отразява по някакъв начин в дипломата и да носи съответните последствия. Примерно де! Сега го измислих.
Вярно е, че общата култура спада драстично, за езиковата - да не говорим, но за това вина има образованието и този проблем не се решава с матура. Едно дете няма да се научи да пише правилно, само защото го чака изпит по литература. За тази цел трябват мотивирани преподаватели, ясни правила и учебници на достъпен език.
Е кво излиза, че почти всички са за матурите ли? Ех има двама трима които са против ама да ви кажа и аз взех да съм на вашето мнением, защото ще ме е яд ако някой влезе пред мен в някой университет при положение, че той е завършил скапано даскало, а аз елитна гимназия примерно. Такаче и аз съм за матурите от една страна.
CreatoR, уменията/възможностите/знанията на един човек рядко зависят от това какво точно училище е завършил - "скапано даскало" или "елитна гимназия". Стига да се потруди малко ("малко..."), може да направи много от себе си - но, разбира се, всичко зависи от обстоятелствата.
Проблема на *цензурирано*-то образование в България, е че ни обгражда със всякакъв вид, размер и цвят обстоятелства. Примери няма да давам - мисля, че ви е ясно за какво говоря.
Не знам накъде сме тръгнали и "дали ще ги стигнем"(кои и на мен не ми е ясно), обаче на тъпотията не й се вижда края - поне нещо да беше наред...
Мамичката им бюрократска. Грррр.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by Kirande
CreatoR, уменията/възможностите/знанията на един човек рядко зависят от това какво точно училище е завършил - "скапано даскало" или "елитна гимназия". Стига да се потруди малко ("малко..."), може да направи много от себе си - но, разбира се, всичко зависи от обстоятелствата.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Не съм много съгласен, Kirande. В единия случай е много по-лесно. Разликата между т. нар. "елитни" гимназии и обикновенните училища е в това че в елитните гимназии и двете страни имат желание за работа, тоест учители и ученици. Докато в повечето от останалите училища на никой не му пука особено много за съжаление.
Да разбирасе че можеш да ми дадеш много примери за обратната ситуация, но уви общия случай е такъв.
Ami da to4no tova e, 4e v nqkakva zabutana gimnaziq moje6 da izkara6 dosta visoki ocenki. 6- cata tam se ravnqva na 4 ili 3- ka v Elina Gimnaziq. Drugoto e , 4e ako naistina iska6 da uspee6 da vleze6 v nqkoi dobur universitet i da si izdurji6 maturite trqbva da se skusa6 zadnika ot u4ene nezavisimo dali si v elitna gimnaziq ili ne. Fori- napulno te podkrepqm
v momenta sam 9 klas ama sam protiv. U4a v 138 s informatika i angl.ez. i minalata godina - po 5 4asa dnevno angl. A taia godina mnogo matematika. Abe ne gi 6ta tia maturi, 6toto taia po literatura ni eba maikata i prodaljava da ia ebe. Ni6to ne znam po liter. ama ni6to. Ta za twa...[:-banghead]
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by CreatoR
Ami da to4no tova e, 4e v nqkakva zabutana gimnaziq moje6 da izkara6 dosta visoki ocenki. 6- cata tam se ravnqva na 4 ili 3- ka v Elina Gimnaziq. Drugoto e , 4e ako naistina iska6 da uspee6 da vleze6 v nqkoi dobur universitet i da si izdurji6 maturite trqbva da se skusa6 zadnika ot u4ene nezavisimo dali si v elitna gimnaziq ili ne. Fori- napulno te podkrepqm
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Оценките в повечето случаи не зависят от училището в което си, а по-скоро от учителите и тяхното отношение. Разликата между т. нар. елитни и редовите гимназии е по-скоро в учебния план. Тоест че за да докараш 6.00 трябва да познаваш само учебния план. Т. Е. това което спускат от МОН. С малката разлика. В едно елитно училище винаги имаш шанса да научиш повече, стига да искаш. Абе то цялото ни образование е една глупава история де... ама карай
Не съм чел предните постове (за чиста съвест - да не преписвам
С две ръце ЗА матурите...и с два ръце ПРОТИВ влизането във висше учебно заведение с оценка от матура - ми то така всички селянчета ще са вътре щото учителката решила да им осигури бъдеще...
Матура искам да има и по още една причина :
Имах в курса в техникума един отличник по всичко, който го освободиха от матура по литература, а той и името не може да си напише без поне две грешки, свястна тема така и не видях от него, докато моите винаги бяха на ниво, макар и с много чежди мисли вътре. (аз ходих на матура, той не, сега е програмист пича...а аз се чудя що на Софийска вода им е толко бъгава програмата...)
Ami az sum protiv maturite.Za6toto kogato vlqzoh v u4ili6teto i zapo4nah da u4a ne trqbav6e da ima maturi,kakto i na drugite se e slu4ilo prosto gi natresoha ne kogato trqbva6e.Ina4e spored men sa ne6to dobro ako naistina s tqh priravnqvame obrazovanieto si s evropeiskoto.
Makar 4e mi e rano da davam mnenie po vaprosa az sam PROTIV maturite.