Защо пиша тази тема !?
Наскоро лепнах един вирус . Еб@си клишето !! Ъъъ това че съм на много не омаловажава темата .
Та , стоя си аз и си разцъквам нета в търсене на нещо интересно и в един прекрасен миг avira-та ми изскочи с номера че намерила някакъв бацил . Ха , най накрая и аз да хвана нещичко . Давам съответно като всеки примерен потребител - "yes" - т.е бастисай и да забравим за случая и тя като всяка уважаваща себе си програма се зае със случая . Но ... ( винаги има едно "НО" ) явно проблема не се махна . Avira free version - това ползвам аз . Гадняра вършеещ из системата ( Win 7 ) явно беше се подготвил за случая и се е скрил като партизанин в гората ( абе като шумкар в каракачанска кошара ) . При положение че антивирусната се ъпдейтва всеки ден и real-time protection е включен аз си мислех че съм поне 80-90 % защитен - "Да ама Не " както вика Петко Бучаров . Бацила който се беше наврял в системата периодично напомняше за себе си . Real-time protector-a взе през 2-3 минути да ми показва определени файлове ( .bat , .pif , .exe и .scr ) които ме караха да изтръпвам от чорапите нагоре . Не стига че при сканиране и премахване ми ми затормозяваше системата ( по няколко наведнъж откриваше и ги махаше ) , но явно че отново се генерираха от някъде . Откъде ??? Божа работа - антивируса мълчеше по този въпрос . Взех кардинално решение - ще мина пак на F-prot ( класика в жанра ако питате мен ) . Проблема беше че няма free версия . Свалих една trial версия за 30 дена и я пуснах да се ъпдейтва . Докато се ъпдейтваше пуснах и хрома ( Google Chrome ) пак да си шетам из нета . Какво беше моето учудване когато F-prot на секундата засече че хрома е "настинал" ( имаше троянец в chrome.dll ) . Хмм , старата ми avira това не го отчете , а новата още не се беше ъпдейтвала и си караше със дефиниции от 25.11.2011 ( отпреди половин година ) . Започнах да се замислям !? Отидох пак на сайта на F-rpot и погледнах за какви пари иде реч . За 1 година искаха около 44 лв за пълна поддръжка на антивирусната . Не е много помислих си аз , при положение че железарийката си я ползвам всеки ден ( и имам наблъскани документи , снимки и какво ли още не ) защо пък да не си платя .
Все още не съм платил нищо , но се замислям сериозно . При положение че с компютри се занимавам още от далечната 1985 и досега един лев не съм дал за каквото и да е , започнах сериозно да се питам дали да дам пари колкото за една винетка ( или пък гражданска ) и да си гледам пашалъка . Или пък да се блъскам като грешен дявол всеки път когато срещна зловреден код , защото повярвайте и такива моменти има . Преди 2 години на преносим хард форматиран с NTFS се беше лепнал вирус който никой ( DOS, Windows и Linux ) не можеше да премахне с каквато и да е антивирусна . Та ми заминаха 3 часа след полунощ докато го махна .
Мдаа , всеки да си прави сам изводите . Не че ви карам да си плащате за всичко ( баси еретичната мисъл - да плащаш за софтуер ) но някои неща е по добре да си ги платиш за да спиш спокоен .