На метан съм вече 8-ма година и ми гори 10лв. на 100км. смесено... За ремонти - не съм правил нещо което да има общо с това което се прави и на бензин... Но аз винаги съм карал с бензинови двигатели и нямам опит с дизел (предубеден съм нещо)...
На метан съм вече 8-ма година и ми гори 10лв. на 100км. смесено... За ремонти - не съм правил нещо което да има общо с това което се прави и на бензин... Но аз винаги съм карал с бензинови двигатели и нямам опит с дизел (предубеден съм нещо)...
За мен метана си заслужава само и единствено ако е заводско изпълнение.Тогава всичко по автомобила е предвидено за бензин+метан-това означава впръскване като момент и количество, настройки на електрониката за момента на подаване на искрата за възпламеняване на метана в цилиндъра и т.н.Ако автомобила НЕ Е заводски предвиден и настроен за употреба на гориво метан, то според мен настъпва по -бърза амортизация на двигателя в сравнение с автомобил от същата марка и модел каран само на бензин.
Сега има италиански автомобили(Ланчия) заводски произведени със двигател за дизел+ метан.Не знам как са го са постигнали, поне аз за първи път чувам за двигател предназначен за работа с дизел или метан.Изключвам самоделките на Бай'Ганя или друг чуждостранен "Ганя"- взема предвид само заводските изпълнения.
Аз няма да се включвам в спора кое е по-по най- безнина, дизела или метана, но според мен има марка и марка автомобили като на едни бензиновите им модели са "кекави" на други дизелите са недотам изпипани. За бензинов двигател под 1.4 не ми говорете особено когато става въпрос за среден клас автомобили или премиум- двигателя според мен не за голями такива купета, а над 2.0 литра бензинов двигател не е икономичен.Сега когато на мода са турбо бензините на двигатели от 1.2 до 2.0 кубика мога да кажа, че и те вече нямат този ресурс, тъй като турбото след 150 000-200 000 хил км заминава, а на някои и по-рано. Лек автомобил с атмосферен бензинов двигател над 2.0 литра меко казано е икономически неизгодно.
Дизелите са ясни- по-шумни са от бензиновите и са с по-скъп ремонт обикновенно.Турбото им се скапва оникновенно около 230 000 километра.На някой "изпращява" и на 180 000 км.
Лека автомобил с бензинов двигател, но преправен за работа с метан НЕ благодаря.Ценя живота си и този на семейството си.Имаше няколко случая на самовзривили се таксита в последните години и то в състояние на покой, тоест паркирани.
За "хибриден" двигател на дизел+ метан бих се замислил сериозно когато е проектиран и произведен от накой автомобилен производител.Може и да си струва.
Независимо какъв автомобил карате -Само едно запомнете- компромиса със сервизното обслужване на автомобила ви води до компромис със собствения ВИ живот и този на семейството ви ...
Не съм със заводско изпълнение на метановата уредба в колата.
Аз и у дома съм на метан - също не заводско...
Всъщност за самия двигател не виждам какво значение има заводско или не - след като са направени настройките с предварението - все същия материал си е... При мен инжекциона се 'лъже' с аванспроцесор...
А за дизелите става на метан - меши се по някакъв начин на проценти дизел с метан - така съм чувал...
ivodivo колко км минаваш седмично и годишно. И да - има значение заводско или гаражно. Като имаш ще разбереш разликата -най-малко в горене и в килограми на бутилки и със смяна на амортисьори.( още имам кола на метан - за "надин" е вече.
@pat верно за тия километри няма как да правиш ремонти - ама аз това го минавам често и за месец
justify - преди да говориш за живот и тн., се уведоми че метана не се възпламенява на директен огън. Имаха руснаците едно клипче ма кой да го пази. Метанова бутилка издържа откосен изстрел на Калашников , и бутилката издържа над 30 мин. в директен огън , а като отвориха клапана - изгаси огъня. Пропан бутана е ясен там имаше заря а Че метана скапва двигателя -с това съм съгласен, но едва след 10г.
Пак казвам - ако имам възможност бих карал дизели като Фантата и да ги сменям на 3 години. Ама като няма карам коли на Газ .
опс
припознах нулите
4000 месечно често ги правя
40 000 са ми непосилни определено, даже и да сме трима
Този пост е редактиран от Mr.TECHNO; 06-06-13 в 00:02.
Ама вий как го задълбахте....Аз почти забравих за случилото се,остана ми поуката да съм по внимателен и да не се заблявам!!Колата върви и пее,заредих още 12 литра бензин и сега пак си минавам на газ......
Ами колко ли минавам...замислих се и сигурно ще е много груба сметка - понеже никога не съм смятал или да съм си правил сметка. Но предполагам съм минал към 60-70 или 80 000 или повече за 8 год. (трябва да проверя километража)... Отзад са бутилките 2 бр. и са доста тежки (метални са) - амортисьорите още държат не съм ги сменял - има си недостатъци че става по тромава колата и отзад ако се качат 2-ма пасажера и удря на тампоните по неравностите...
навъртам средно на ден между 650 и 720Км. Има дни и по 1200. Днес примерно 137, ама това е рядко. Имам даже клиенти, които са в Швейцария и Белгия. Тези неща са малко странни, за един българин. В региона, който живея е горе долу, с територия на България. Казвам горе долу, което значи че е реално по малък, от колкото еднакъв. Пътищата са добри и нормални. Често карам по магистрали и все съм закъснял, като по магистралата карам със 150-160. Това е.
А, забравих. Миналия юли направих рекорд -21486Км, за месеца
Значи спокойно може да се каже че ти работиш шофьор а докато си почиваш заработваш и нещо допълнително....
ами да така излиза, аз съм си го задавал вече тоя въпрос . Но не бой имам си и доста работа. Обикновено оправям глупостите, дето другите не могат да ги оправят, или са ги забъркали сами. :D