Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23
Like Tree10Одобрявам

Smart Home

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2011

Smart Home

Здравейте. С колеги от университета имаме да правим курсова работа и за целта трябва да разберем мнението на хората за определено нещо. По принцип трябва да извличаме изисквания, от които да се направи софтуер. Ние си избрахме Smart Home. Предполагам започвате да се досещате за какво става въпрос. Може ли да попълните една анкета. Не е много къса, но няма задължителни въпроси, дори на един да отговорите ще е от полза за нас. Ако имате нещо да допълните като идея направете го в полетата Other на затворените въпроси. Пуснах такава тема и в други форуми, ако случайно сте я срещнали. Просто май хората не искат да се занимават, а ми трябват възможно най-много мнения. Може и тук в темата да давате предложения. Въпросите са насочващи, в никакъв случай налагащи мнение, даже е най-добре е вашето лично виждане. Благодаря предварително.
    https://docs.google.com/forms/d/1inC...3jqsZeEHPxxiQ0
    justify одобрява това.

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Отговор: Smart Home

Попълних анкетата с интерес, тъй като с идеите около Smart Home системите се занимавам от около 20 години.
    Каква е идеята на анкетата - събиране на данни за формулиране на изискванията към такава система или разбиране на нагласата на хората да имат и ползват такава система?
    Ще съм Ви много благодарен, ако след завършването и получа достъп до резултатите. Успех!
    horus92 одобрява това.

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

интересна анкета, но някои от въпросите са подразбиращи се и надали някой ще отговори по различен от логично допустимия начин
    horus92 одобрява това.

5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2011

Благодаря ви много. Анкетата е по скоро, за да се идентифицират функционалности, а не за нагласата. Имам предмет в университета Анализ на изискванията. По принцип трябва да извлечем, анализираме и валидираме изисквания от клиент(който дава заданието) и потребители. Проблемът е, че трябва ние да си изберем тема и после да си търсим кой да ние е клиент, което е малко тъпо, защото идеята е ние нищо да не знаем за предметната област, а при избора на тема по някакъв начин вече формираме представа. И понеже ние не можем да си намерим клиент се самонасочихме, въпросите са базирани на нещо като проучване на тенденции и лични идеи, като повече държим на първичното ви мнение, затова моля да попълните първия въпрос без да четете другите. Естествено бих предоставил резултатите от проучването, но не знам дали ще се релевантни. Пуснах темата в няколко форума, но хората не са много отзивчиви или просто не им се занимава. Дори пуснах темата и в бг мамма и те май ми изтриха първия път темата, но аз я пуснах пак за всеки случай. :D Съмнявам се и че някои хора се отнасят несериозно и отговарят просто така. За жалост може и да не се направи достатъчно добра извадка. Пак повтарям може да давате идеи и тук.

6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

horus92 одобрява това.

7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2011

Благодаря. Аз в общи линии разгледах, но целта ми е да видя какво искат хората, а не какво предлагат компаниите. Какво ще им хареса, какво не и защо.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Попълних я - беше интересно. Успех в работата!
    horus92 одобрява това.

10. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

В анкетата като че ли става въпрос за конкретни второстепенните неща.

Ще се опитам да дам дефиниция на Smart Home, такава каквато инстинктивно я усещам.

Smart Home е:
    - удобства
    - икономичност
    - здравословност и хигиеничност

Ако трябва да ги подреждам по важност, бих ги наредил така:
    1. Здравословност
    2. Удобство
    3. Икономичност

Здравословност и хигиеничност - светлина, вентилация, липса на грапави повърхности (за да не задържа прах) и др.

Удобство - няма да изброявам, всичко което може да се сетите, включително и сигурност.

Икономичност:
    Общовалидни обективни фактори: евтина и лесна подръжка, което означава че къщата е изработена от качествени материали и качествено обзавеждане.
    Субективни фактори - тези които силно зависят от географското положение; за нашата географска ширина под икономичност се разбира преди всичко ниски разходи за отопление. Разходите за вода не са от значение, щото водата е евтина, а пък пестенето докарва лоша хигиена в къщата.
    horus92 одобрява това.

11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2011

Ми да според нас основната идея на Smart Home се върти около някаква автоматизация, отдалечен контрол, мониторинг и евентуално изкуствен интелект.

Гледаме да не е прекалено футуристично, но има добри идеи, които са приложими и ще бъдат взети в предвид.

Както казах анкетата се стреми да насочва след като изкажете напълно вашето виждане, което не е "замърсено" от нашите идеи. :D Май до сега тук сте най-отзивчиви, чакам майките да ми дадат разрешение да си пусна анкетата. :D Благодаря ви.

12. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Готово!
    Тази година анкета, догодина проект а по догодина реалност!
    horus92 одобрява това.

13. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Точно в десятката
    В понеделник очаквам оферта за контролер по моя поръчка който ще управлява осветлението, отоплението, ролетните щори, заключването и затварянето на автоматичните врати и т.н. за селска къща която се строи в момента и съм се амбицирал да автоматизирам и мониторизирам повечето от процесите
    Алармената инсталация е в допълнение и ще има връзка с контролера - например когато активирам алармата контролера автоматично да изгася осветлението, да затваря плъзгащата врата и ролетните щори на прозорците...
    Освен това ако къщата ще остава празна през нощта да се включва режим на осветлението симулиращ обитаемост на къщата ...
    horus92 одобрява това.

14.  

15. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Този контролер който очакваш може ли малко инфо или къде да поразгледаме такива благинки евентуално! Аз съм си мислел евентуално контролер със софтуер в който можеш гъвкаво да управляваш портовете според данните които се събират от датчици, сензори пръснати из къщата...

16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Нещо подобно ще е ... устройство с определен брой входове част от които температурни и определен брой изходи плюс софтуер.
    Всички ключове за лампи ще са на принципа на бутони закачени на отделни входове на контролера и съответно при натискане той ще затваря релета на съответен изход което ще управлява съответната лампа и т.н. В понеделник ще видя какво са ми приготвили и ще го споделя....

17. Member Аватара на Shienar
    Тук е от
    Jan 2010

Цитат Първоначално публикувано от ivodivo Виж публикацията
    Този контролер който очакваш може ли малко инфо или къде да поразгледаме такива благинки евентуално!
    Off/

Аз лично от известно време разглеждам Loxone. От всичко, което съм изровил, това най-много ми харесва като цена/функционалност.

18. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2011

Добре е, че навлизат такива системи. Следващата стъпка е да започне комуникация с отделни уреди, които от своя страна имат софтуер. Като цяло въпросите от анкетата можеше да се разширят към конкретни уреди и действия, но реших, че ще стане прекалено дълго, а в момента пак се добива представа за отношението. Това за светнатите лампи против крадци е добра идея, направо може да пуска и музика и да ги святка в определени стаи, за да симулира движение. :D

Само аз ли имам проблеми с форума и когато пиша мнение ми се изяждат половината букви, все едно не съм натиснал бутон. Това е само тук.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 5
    Последно: 27-12-14, 13:00
  2. Търся Smart или 3D с Smart TV до 1000лв 32"-46"
    От radibg2 във форум Телевизори
    Отговори: 8
    Последно: 18-09-14, 21:32
  3. Smart Pen
    От hristoslav2 във форум Хай-Тек джаджи
    Отговори: 0
    Последно: 20-10-13, 13:07
  4. Smart Home
    От freelander във форум Черен списък
    Отговори: 22
    Последно: 13-11-06, 00:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе