Резултати от 1 до 4 от общо 4

ЗАКОН за авторското право и сродните му права

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    96
    #1

    ЗАКОН за авторското право и сродните му права

    Не съм сигурен дали конкретният ми въпрос е точно за този форум, но след като дори от http://www.lex.bg не ми отговориха, туко виж, съм извадил късмет.

    Ситуацията, ако може да се нарече така, е следната:

    Имам за задача, или по скоро дипломната ми работа е направа на рекламна страница на ресторант. Условията са че аз представлявам малка дизаинерска фирма, ООД като правна форма. Проекта започва от там, че сме получили заявка от ресторант Х за изготвянето на виртуален ресторант (като и-нет страница), представявящ и рекламиращ гореспоменатият ресторант. Като цало проекта е почти завършен, но ми бешен зададаен въпроса:"Как стоят нещата с авторското право", а до тогава бях пренебрегнал този момент. Най-лошото е че нямам никаква представа в действителност как стоят нещата, за това ако може някой кратко да ми обесни как да запазя правата си над създаденото, документи за това, цени и т.н. Също, как да съм сигурен че използвам съвсем законно информацията, която е прилагам като съдържание на станицата? Благодаря предварително.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #2

    ЗАКОН за авторското право и сродните му права

    Значи работата е сложна, по принцип. И според мен най-сложно е с шрифтовете. Всеки шрифт си има права, някой са безплатни (но не и за комерсиална употреба), а други са си платени и за използуването им е нужно да се плати лиценз на фирмата, която държи правата. На запад това се спазва безприкословно. А за всяка програма за Web дизаин си има условията за използуването и в самамта програма. Но за шрифтовете това трябва да се знае. На свойствата на всеки шрифт си има фирмата която ги е произвела (начертала). Има и нещо друго, което е интересно. Ако не ти се иска да плащаш за шрифтове, има програми които наподобяват в максимална степен даден платен шрифт, а наподобяването не се плаща. И така даден платен шрифт, ще ти излезе почти без пари, но не съвсем. Не съвсем, защото ще трябва да си купиш програмата за наподобяване на шрифтове. Или да си намериш безплатна такава. []

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    96
    #3

    ЗАКОН за авторското право и сродните му права

    Мерси много.

    По принцип съм чувал за тънкости със шрифтовете че има,но незнах със подробности как стоят нещата.

    Появи се още един въпрос. Закона глас че ставаш носител на авторско право по силата на това, че си създал произведение подлежащо на защита. Въпроса е дали в тази категория влиза и сайтът. И дали идеята (за самият сайт) като такава е обект на авторското право ?

  5. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #4

    ЗАКОН за авторското право и сродните му права

    Kyde otide kirilicata ?!?!?!? Danebi i tq da praznuva ? 01.05.2003 g.

    ---------------------

    Pravata sa vypros na pismena ugovorka. Ako rabotish v firma i poluchavash zaplata za syzdavaneto na sait, pravata sa za firmata, a ne tvoi. Ako ti si avtora pravish dogovor i pravata sa syobrazno dogovorenoto. Moje da sa tvoi, a moje i da gi prodadesh s sajta. Pak povtarqm, tova e vypros na dopylnitelna pismena ugovorka i ne se podrazbira ot samosebe si.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Технически въпрос свързан с право на рекламация
    От valdim във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 27
    Последно: 15-07-12, 18:36
  2. Авторското право ограбва
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 84
    Последно: 31-01-07, 08:23
  3. Отговори: 11
    Последно: 05-12-06, 18:34
  4. Отговори: 6
    Последно: 26-01-06, 13:42
  5. Отговори: 95
    Последно: 13-11-03, 15:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе