Малцът е истинският продукт за бира, а не обикновеното зърно (ечемик или пшеница). То затова и фабричните бири, най-вече българските, не стават за пиене. Нашите специалисти ползват ечемик (пестът пари) и много малко малц, да не кажа никакъв малц. То си пише по етикетите. Последно време подчертават, че са употребили и малц, ама като им гледам продукцията...
Между другото май трябва да обясня какво е малц - покълнало зърно до определено ниво на кълновете и след това изсушено (доста енергоемък процес). При този процес в зърното се образуват ензими, които после помагат при озахаряване на смления малц нишестето в него да се преобразува в захари.
Срокът на годност ще изненада доста хора - аз имам бира на около 4 месеца, а колеги пивовари и до година са стигали. Просто трябва да се съхранява на тъмно и хладно (10-15 градуса).
Със съгурност в непастьоризираната и нефилтрирана бира има живи дрожди, точно те (и хмела) пазят бирата от развитие на други организми, които биха я развалили (обикновенно вкисване се получава).
Мога да пиша още доста, но по-добре който му е интересно да посети forum.beer-bg.com • Начало.
Домашното пивоварство у нас набира скорост, имаме си и асоциация вече АДПБ на 2 годинки (чукна ги тия дни).
Надявам се да съм зарибил поне един нов колега с магията да си правиш сам бира.
ПП Разхлабителен ефект още не съм усетил и не само аз, ама има някаква вероятност (теоретична).