Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 40
Like Tree9Одобрявам

СКАРА- БИРА. Тема за скара, бира, мезета и ...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Отговор: СКАРА- БИРА. Тема за скара, бира, мезета и ...

Малцът е истинският продукт за бира, а не обикновеното зърно (ечемик или пшеница). То затова и фабричните бири, най-вече българските, не стават за пиене. Нашите специалисти ползват ечемик (пестът пари) и много малко малц, да не кажа никакъв малц. То си пише по етикетите. Последно време подчертават, че са употребили и малц, ама като им гледам продукцията...
    Между другото май трябва да обясня какво е малц - покълнало зърно до определено ниво на кълновете и след това изсушено (доста енергоемък процес). При този процес в зърното се образуват ензими, които после помагат при озахаряване на смления малц нишестето в него да се преобразува в захари.
    Срокът на годност ще изненада доста хора - аз имам бира на около 4 месеца, а колеги пивовари и до година са стигали. Просто трябва да се съхранява на тъмно и хладно (10-15 градуса).
    Със съгурност в непастьоризираната и нефилтрирана бира има живи дрожди, точно те (и хмела) пазят бирата от развитие на други организми, които биха я развалили (обикновенно вкисване се получава).
    Мога да пиша още доста, но по-добре който му е интересно да посети forum.beer-bg.com • Начало.
    Домашното пивоварство у нас набира скорост, имаме си и асоциация вече АДПБ на 2 годинки (чукна ги тия дни).
    Надявам се да съм зарибил поне един нов колега с магията да си правиш сам бира.

ПП Разхлабителен ефект още не съм усетил и не само аз, ама има някаква вероятност (теоретична).
    Този пост е редактиран от boje; 07-03-15 в 15:48.

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от boje Виж публикацията
    Домашното пивоварство у нас набира скорост, имаме си и асоциация вече АДПБ на 2 годинки (чукна ги тия дни).
    Не искам да разочаровам, но... забрави
    Подобни неща си писахме и преди 2 -3 години тук, тогава също набираше скорост и си имаше асоциация, не виждам да е станало много по-популярно.
    Да ти кажа, сбълскал съм се с асоциацията и домашните произведения май само 2 пъти за тези години - веденъж на фест пред The Mall и веднъж на друг такъв в Южния парк.
    То.. става като съседа от долния етаж - страстен производител на домашна ракия - изцяло за собствено удоволствие, без комерсиална цел.
    Та - реши, че трябва да направи малц - чете година, поръча необходимите за това суровини, незнайно защо от Германия, не от Шотландия и с много мъка изцеди 50-ина литра сингъл малц.
    На вкус стана чудно, на цена - близо до тази на 10-годишен Талискер
    Та... ако изчакаме 10 години, може и по-хубаво да стане от Талискера, но това няма как да стане. И в крайна сметка, стигнахме до заключението, че сръбва ли ти се малц, по-добре да си вземеш някакъв готов, играчката е огромна.
    С бирата - същата работа - отминаха годините, в които нямаше избор. В момента бира да искаш, немска, белгийска, разнообразие има добро.
    Допие ти се наливна - Халбите предлагат 20-ина вида, поискаш нещичко по-специфично, силно белгийско ейлче, английски портър - е... и в бутилка става, изглежда добре, вкусно е и го получаваш на момента...
    Тъй че... домашното пивоварство според мен ще си остане изключително рядко хоби за хора с много свободно време и няма пряко отношение към любителите на бирата.
    Инак съм съгласен - използването на зърнени култури, а не на малц скапа БГ бирата. Това, а не филтрации, пастьоризации, консерванти. Но затова си имаме вече богат избор от задгранична бира. Да, не е приятно 5-10 лв за шише бира, но... кеф цена няма.

4. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Вярно, не е много популярно домашното пивоварство, но все пак има ефект от делото. Дидо Гларуса е един от учредителите на асоциацията. И от обикновен домашен пивовар стана крафт пивовар. Пожелавам му успех, че с държавната машина и големите монополисти голяма борба пада. Дано повече крафт пивовари да се пръкнат, че да има избор и качество на пазара.
    Надявам се скоро и у нас Кехлибарената революция на Берлин срещу Голямата бира - trud.bg

5. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Хм, миналото лято бяхме с жена ми на.... бирен туризъм в Берлин - бях в две от типичните описвани минипивоварни по кварталите.
    От едната не се очаровах, а от другата направо се разочаровах. Разбирам, че в момента световната мода е към малкия производител, но има голяма доза снобария във вярването, че той може да направи толкова качествен продукт, колкото големия му конкурент... От двете съм запомнил едно характерно мезе
    Ярък пример в БГ е безумната мода от отварянето на сиренарници под пуът и над път, всяка от които с уж от хубаво по-хубаво домашно, био сирене и кашкавал, на цена х1.5 и качество х0.8 спрямо читавите големи производители.
    Говоря общо разбира се, частни опровергаващи ме случаи има, но тях конкуренцията ще ги изличи и ще трябва да се влеят в канала на еднообразието за да не фалират
    С Гларуса - същата работа - почнаха от 3.10 лв за чаша в Халбите, оня ден на Прага 18 гледам в менюто 4.60 лв за бутилка.
    Алоууу.... що за малоумие, и Шофер, и Приматор са по-евтини...

6. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Ами скъпичко е. То оборудване трябва да се изплаща, суровини и какви ли не разходи. Затова защитавам толкова домашното пивоварство. На стойност 1л излиза около 1лв, може и надолу. Е, не смятам труда де , ама целта оправдава средствата.

7. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Остави труда, той в случая е удоволствие, липсата на време е проблема
    А оборудването... не искам да съм лош пророк ама по този начин гларусите няма да си го изплатят. Имам за един от българите, склонен редовно да дава много пари за хубава бира, но щом на мен ми прави впечатление свръхнадценяването... не виждам много клиенти за Гларус при настоящите цени - техните и на немската / чешка конкуренция.
    Аз не искам да си плащам за модната думичка крафт, а за хубава бира...

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Ако трябва да съм честен, гларуските от бутилка са ми малко воднисти - редички, нямат тяло. Наливна не съм опитвал. На мен ми допадат по-плътните бири. Но за да има повече алкохол и плътност (захари непреработени в алкохол), си трябва повече малц. Това вдига разходите и ...

10. Senior Member
    Тук е от
    May 2008
    Живее в
    Burgas, Bulgaria, Bulgaria

аз не съм РАЗБИРАТЕЛ,МА В МЕКАТА НА ГИНЕС-ИРЛАНДИЯ пих таз бира-бахти пикнята.поръчах си после МИЛЪР-американска ......беше много по-хубава.иначе в в чехия пих СТАРОПРАМЕН....................нищо общо с шитнята,която продават тука
    Kasap одобрява това.

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

И аз не съм голям консуматор, но от бирите които се ботилират у нас, Стелата най бива. Иначе харесвам Кромбахер.

12. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

На мен лично ми харесваше немската Калтенберг, преди да започнат да я "правят" в България.След това ми харесваше горе-долу и българският "аналог" преди да я развалят.Не съм пил от 3-4 години Калтенберг.
    Сега българските бири ми се струват все една и съща шитня- все едно една и съща бира с малки вкусови разлики...

13. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от DUNDURMA Виж публикацията
    аз не съм РАЗБИРАТЕЛ,МА В МЕКАТА НА ГИНЕС-ИРЛАНДИЯ пих таз бира-бахти пикнята.
    И аз бях потресен от първата си среща с ИСТИНСКИ Гинес - на вкус е като боза с тебешир.
    AC_From_Hell одобрява това.

14.  

15. kod
    kod е офлайн
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

О, присъединявам се. Гинеса е отвратителна боза.
    AC_From_Hell одобрява това.

16. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008

Загорка ретро е супер ... вече 3 та каса пресушавам ... няма газове няма киселини .... хепинес ... тхе тасте ис греат ... ох развълнувах се ... сменям мастиката с бира... пак....

- - - - - - - - - -

Пил съм гинес преди 15 години в IRISH PUB във Nantes ... и след 3 тата мноооого ми хареса... ама бях единствения който си взе 3та и 4 та и т.н ... издухах степендията..

17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Още не съм я опитал Ретрото...Днес бях в хипермаркет и забравих да погледна на стелажите. В кварталният магазин, свършила и не знаят кога ще има, че имало недостиг Ами, ще пия Стела

18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

от един експеримент със столично исках да си махна и изхвърля главата на другия ден... мисля да си оставя хубавият детски спомен от тази бира и да не се доближавам до нея никога повече.

точно се прибирам от една почивка във варна - изкарах основно на Гларус-и али-то е отлично според мен , не съм пил много али-та но ми хареса много.
    Потъра им е много по-добър от Крушовице-та която също ми се случи да пробвам.
    не можах да намеря наливен за съжаление. но биричката е невероятна.

за тъмна бира Козел-че - друго нямаше за мен тази зима. и светлия е добър, но тъмния е лека магия с страхотен вкус. Само при една гадина го намерих в стъкло обаче, ама е добър и от кенчета. +това е почти безалкохолен, което си е голям +

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Скара. Метална или с тефлоново покритие?
    От kanchev във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 16
    Последно: 13-10-11, 15:18
  2. Taurus ENYA грил-скара
    От lubopiten във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 3
    Последно: 27-01-11, 13:46
  3. Грил/Скара Електролукс
    От drecolli във форум Друга битова техника
    Отговори: 6
    Последно: 27-07-10, 08:22
  4. Продавам контактна скара Solac
    От pomorin във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 30-12-08, 09:23
  5. 'Google' се скара с журналисти
    От IvO™ във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 12-08-05, 09:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе