Здравейте,
Пиша този пост по повод някои свои наблюдения и на база личен опит свързан с масовите кабели предлагани на пазара.
Преди време си закупих няколко парчета (3х1, 3х1,5, 3х2,5 ШВПЛ) по 1 м. дължина за ремонтни нужди на битова техника в дома ми. Когато се стигна до използването им обаче, се натъкнах на неприятен сюрприз, проводниците не се калайдисват. Първоначално като всеки човек потърсих вината в себе си, стар колофон, тинол, замърсен поялник. Уви, нито едното не бе вярно. Оказа се, че просто материала, от който е изработен кабела не е мед, а "помеднен" алуминий, т.нар. CCA.
От тогава започнах да наблюдавам къде, какво се продава. За съжаление в масовия случай, самите търговци не знаят какво предлагат. Липсват документи (сертификати) и т.н., а там където ги има информация за материала на проводниците липсва. Затова започнах да гледам самите "жила", ако сивеят следва теста със запалката.
Освен "силови" кабели, от такъв материал са и повечето от предлаганите т.нар. кабели за колони. Последното е доста неприятна новина за любителите на качествения звук. На последните ще им се наложи или доста да се поровят за истински меден кабел или да платят за марков такъв, само и единствено заради медта в него.
Не бих нарекъл написаното някаква новина, но мисля, че е добра идея да се знае на какво може да попадне човек.
Купувал съм парчета от Бриколаж на Окр. болница в София, железарии в Младост и по центъра. Като цяло CCA е почти навсякъде. Голяма част от "родното" производство си е чисто и просто премаркирано китайско, поне по документите, които ми показаха в два магазина (кабел маркиран като произведен от БГ фирма, но по документи страна на произход - Китай).