Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии
и смяташ, че Бог във вселенската си мъдрост е преценил, че едни 70-80 години (в миналото по-скоро 40-ина), са достатъчни, за да може душата да се самоопредели като дали заслужава да е възнесена в рая или низвергната в ада?
бая прибързана оценка, бих казал
на мен поведението и отрицанието на вярващите с възглед, с който не са съгласни (демек моя), изключително ми напомня случая със скопорлатина отпреди няколко години.
разработилият го химик категорично доказа, че приемът му унищожава хероина в човешкото тяло за десетина минути и по този начин буквално спасява живота на предозиралия, но поради някакви причини, непонятни за мен, официалните власти го заклеймиха и всичко се потули за нула време
Аз пък си мисля, че Бог (в различните му форми и религии) не би ни дарил с разум-ако искаше просто сляпо да вярваме и да не разсъждаваме .
Много по-лесно е да се каже-Ами Божа работа...Нали уж ни е създал по свой образ и подобие? С единствената разлика, че ние сме смъртни, а той не.
При мен в личен план вярата изчезна преди няколко години, когато бях на погребение на 9 годишно момче на близки мои приятели тук-мозъчен тумор.
Тогава се замислих-ние всички си имаме своите прегрешения, пороци и т.н., но какво е направило едно дете на 9 години? Освен това беше изключително добро и весело създание...
Някой ще каже-наказва родителите, или пък всички се раждаме грешни... Не вярвам да има Бог, който да определя по този начин съдбата..
Ако на някой вярата дава душевен мир и упование-окей нека си вярва, но няма нужда да ме убеждава, че съм сляп или глух.
Това, което се шири в България са по-скоро суеверия отколкото истинска вяра в Бог. Както казах и преди-има едни 10 заповеди от дебелата книга-не е лошо да се спазват, но те са станали и общочовешки ценности-понякога защитени и в законите.
Това в което наистина вярвам е-прави добро , помагай на другите, живей честно и почтено - ще намериш и душевен покой и доброто ще те срещне обратно по пътя:Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от
stainway
Tова в което наистина вярвам е-прави добро
Какво е "прави добро" ?
И какво е "добро" ?
Цитат:
stainway
При мен в личен план вярата изчезна преди няколко години, когато бях на погребение на 9 годишно момче на близки мои приятели тук-мозъчен тумор.
Тогава се замислих-ние всички си имаме своите прегрешения, пороци и т.н., но какво е направило едно дете на 9 години? Освен това беше изключително добро и весело създание...
Така е не можем да схванем логиката. Няма обяснение погледнато през нашата призма -нали така?
Но това е когато съдим по нашите схващания за добро и зло.
Ако си развихрим въображението малко примерно така: Това дете не е умряло буквално а е пратен дух в тялото да живее на земята 9 години и да бъде освободено от оковите на земното си тяло - духа му е развит (няма нужда да бъде окован за по дълго в тяло) но не и този на родителите му които трябва да изпитат тази болка за да се осъвършенстват... Ако земния живот е просто затвор на душата в тяло, което изпитва всички тези ограничения, то смъртта не е ли просто изход от затвора?
Това са просто разсъждения извън рамката на битието ни разбира се но са насока за размисъл...
Цитат:
stainway
Това е просто пример, че дори собственият ни живот не ни принадлежи. Даром ни е даден и идва момент, рано или късно, в който този, който ни го е дал ще си го поиска обратно. Хората се заблуждават, че ще векуват на тази земя...
Ами понякога е достатъчно просто да не правиш лошо:)
Дребни неща-помагаш на някой с това, което можеш, отзоваваш се на някой , който иска помощ, казваш добра дума, където има нужда...
И когато около теб има хора , който правят същото-живота е по-приятен и пълноценен. Но това си е моята "вяра".
Не мисля, че може да навреди на никого:)
П.П. Ами ако няма такъв филм и това дете си е отишло преди да се порадва на живота?
Дайте по-прагматично-това с мъките земни и после рая е много стара концепция. Хората си живеят живота и подозирам, че в един миг просто се изключва компютъра.
Представяте ли си колко е претъпкано в рая и ада ако ги има:)
Още веднъж -респект към вярващите, но няма как през форума да докажем или отречем дали има или няма Бог.
Само един се е завърнал и то за много кратко преди 2000 години и не е разказал много...
- - - - - - - - - -
За всеки случай-живейте според Неговите заповеди-аз го правя...Просто ми харесва така, пък и човек не знае никога нали?:)
Съвременната наука допуска възможността да има безкрайно много паралелни светове, в които живеят и извървяват своя път безкрайно много Фиъри, Туморута, Касапи, Джакита...и всеки от тях просто може би трябва да извърви своята нищожна малка крачка....паралелна обработка на извисяването.
Цитат:
MitkoS
Какво е "прави добро" ?
И какво е "добро" ?
"Добро" е субективно понятие, намиращо се от вътрешната страна на граница с околния свят, която сами сме начертали. Не е нещо, от което Бог се вълнува... :)
Темата е за църкви и религии. Не, не вярвам на религии , защото те са измислени от хората, църквите са инструмент за упражняване на влияние върху хората.
Това, че може да има някаква свръхсила, която да ни направлява, също е малко мътна работа, но в крайна сметка се определям по скоро като Агностик , отколкото Атеист.
Според проучване 93% от топ учените-не вярват в Бог. Но те обикновено са много напред с материала :)
https://owlcation.com/humanities/Ste...-God-Heres-Why
Много елементарно. Ако се абстрахираме от темата, защото е ясно, че сме на различни мнения - това предаване е направено нормално, така ли? Не е подвеждащо, не е манипулативно, не е лековато, няма очевадни противоречия...?
Това предаване показва, че атеистите вярват в небивалици, които някой друг им е втълпил в главите. Някой "умник" е казал по телевизора, че са произлезли от маймуни и наивниците са се вързали.:BigGrin
На предната страници Фиърчо беше написал: "Ако видя Бог ще повярвам"
Той обаче не е видял как маймуна се превраща в атеист, но вярва в това, нали?:BigGrin
Това предаване единствено показва измамното чувство, че когато камерата и режисьорския пулт са ти в ръцете можеш да покажеш/докажеш всичко. Щото понякога това се получава нескопосано.
И в случая тук противопоставянето е на ужасно ниско ниво - или вярваш, че си произлязъл от Господ, или вярваш, че си произлязъл от банан. Обидно е и за вярващите в Господ.
Добре, хайде ти кажи от какво тогава са произлезли атеистите, според теб, от маймуна ли, от извънземно ли, от що ли?:confused:
Толкова ли ти е невъзможно да приемеш отговора "Не знам"?
Невъзможността да се приеме този отговор наистина води до някоя от двете крайности.