Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии
В северна Корея не е атеистична страна. Това че, будизъм, християнство са забранени не я прави атеистична. Северна Корея е най-религиозната страна в света, дори по-строга от Саудитското кралство. Религията в северна Корея е основана на божествената личност Ким Ир Сен и последвалите божества от фамилията Ким. Историята на рождението на Ким Ир Сен е същата като на Исус, т.е. преписана от библията и по-тази причина библията е забранена. Вярата в Ким се следи и дори малки съмнения за невярност се наказват, по-строго и от инквизицията. Ежедневния ритуал за хвалебствия към Ким са своеобразно възхваляване на върховния бог на северна Корея. Северно-корейците са единствените ни съвременници видяли своя бог (или божество) на живо. Преди тях са мюсюлманите и пред тях християните.
Напротив - Северна Корея е точно атеистична страна.
Идеологията Чуч'е или Чучхе е партийна идеология на Корейската работническа партия, върху която е изградена политическата система на КНДР
Основни принципи
Чучхе набляга на човека като основна конструктивна и свързваща единица на материалния свят, а също така и негов господар. Според чучхе Бог и нематериални сили не съществуват; самата Вселена е чисто и просто продукт на определени физически обстоятелства и закономерности, а възникването ѝ е станало случайно. Човекът също е случайно появил се...
манете ким ир сен, там всичко е ясно
кажи сега за оная елементарна задачка-закачка, решаване на която ми убягва заради атеистичната ми тъпота
Не мога да ти помогна за задачката, трябва да питаш някой математик. Моите познания по математика се свеждат до събиране, изваждане, умножение, деление и работа с проценти. В ежедневния живот нищо по-сложно от това не ми е нужно.
Да добавя още нещо, защо все още атеист не е печелил голям тенис турнир? Може би лош късмет?
https://cdn.bleacherreport.net/image...jpg?1283948179
https://img.sport.gentside.com/artic...147596100d.jpg
Всъщност някой познава ли атеист, който да е постигнал някакво голямо и значимо за цялото човечество постижение(освен изобретяването на колелото)?
Ба си, вие сериозни ли сте изобщо.
аха :))
явно траби-то е най-големият атеист, след като е толкова тъп, че не може едно елементарно уравнение да реши като всеки уважаваш себе си религиозен фанатик, благословен от бога
Да се чуди човек какви доводи се извадиха ;)
Не че нещо но сляпата вяра води до заблуди понякога!
Имаме толкова примери от древността за религиите как са вкарвали в заблуда човечеца! Това също така не значи, че няма Бог - значи и че религиите са не точно Божие дело а по скоро човешко - прекарано през нашите или по скоро на едновремешния човек възможността за възприемане и описане на духовното...
Сега знаем, че земята не е център на вселената - дали щяхме да го знаем ако сляпо вярвахме в една религия? Т.е. излиза, че атеизма е полезен за откриване на истината - или чрез тези открития току виж в бъдеще се срещнат - Науката и Божественото съществуване...
Цитат:
Първоначално публикувано от
FearMe
P.S. касапски, извинявай, но не мога да отбележа, че атеизмът стана модерен горе долу по същото време, когато приключи модата с религиозното горене на вещици и учени, оспорващи религиозната доктрина, че земята е център на вселената ;)
Това което казваш, е че атеистите съществуват единствено - благодарение на Църквата. И ако дядо-поповците, не се бяха включили в борбата с глобалното затопляне, вашего брата щеше да е точно там, където се е подвизавал и предишните 1000 години... таман никъде.
атеистите не съществуват благодарение на църквата (или по-точно е обобщението "религия"), а всички се раждат атеисти, след което религията им е налагана от преобладаващите схващания в региона на появата на чаавето
ако някой докаже структурна/генетична/функционална разлика между християнин и мюсюлманин, веднага се съгласявам с тезата ти, но за съжаление това би опровергало свободата, с която хората си менкат верите от днес за утре
прочее, подвизаването на нашего брата в скандинавските страни, където религията е в мноооого сериозен отстъп, е стандарт на живот-мечта :)
Какво значи "възкръстнал" ?
Питах тука едни християни и те нещо заговориха несвързано, но давайки си самоуверен вид, че я знаят приказката и могат добре да я разказват.
Дословния строеж на думата е "въз"+"кръст"+нал
"въз" - някакъв атавизъм на "отгоре"
"кръст" си е "кръст"
Т.е., дословния строеж на думата означава "отгоре над кръста". ... като че ли
По филмите и по приказките други вицове разправят за тая дума.
Но така или иначе, не я разбирам тая дума и с удоволствие ще изчета всички които имат желание да се поупражняват да я обяснят какво значи.
---------------------------
От друга страна християните употребяват и дума "возкресение" ... може би "кресение" идва от красота ? ... "над+красотата" ?
Ако беше за кръста, трябваше да е "возкрестение"
Цитат:
MitkoS
Дословния строеж на думата е "въз"+"кръст"+нал
"въз" - някакъв атавизъм на "отгоре"
"кръст" си е "кръст"
Т.е., дословния строеж на думата означава "отгоре над кръста". ... като че ли
По филмите и по приказките други вицове разправят за тая дума.
Но така или иначе, не я разбирам тая дума и с удоволствие ще изчета всички които имат желание да се поупражняват да я обяснят какво значи.
---------------------------
От друга страна християните употребяват и дума "возкресение" ... може би "кресение" идва от красота ? ... "над+красотата" ?
Ако беше за кръста, трябваше да е "возкрестение"
Етимология на думата, няма нищо общо с кръст. И правилното изписване е "воскресе".
https://www.google.com/amp/s/www.168...bg/amp/7424526
Според други е от корен на старобългарска дума за “премина” т.е. Пасха,
кето на иврит означава точно това.
При всяко положение говорим за митология, нали ?
Не говорим за действие/акт, което може да бъде срещнато в реалния живот, а за действие което се среща само в приказките - като например действието "правя магия".
(имам предвид глагола "възкръсвам" (, както там се изписва правилно), а не съществителното "въскрестение". И затова пиша действие/акт)
Та при правенето на магията, аз предварително съм се съгласил (приказка да става), че разбирам смисъла на съществителното магия и съответно действието "правя магия" също му разбирам смисъла.
Е въпроса ми е такъв - как се описва това действие "възкръсвам" на съвременен български език ?
Например в хладилника в моргата съм и почвам да блъскам по вратата отвътре на хладилника за ужас на тамошния персонал.
Знам какво значи глагола "тичам", знам какво значи глагола "ям", знам още много глаголи и всичките тях мога да ги опиша на съвременен разбираем български език какво точно е действието зад тях.
Не знам какво означава глагола "възкръсвам" и не знам как се описва това действие "възкръсвам". Християните които питах, не можаха да го опишат това действие на съвремен български език.
виж сега, аркадаш, ще ти го обясня веднагически, като започвам от там, че няма как да видиш цветовете, като си сляп ;)
ще подчертавам митологемите, които възпрепятстват рационалния ти мозък да се изкъпе в блаженството на религиозното световъзприятие
когато умре човек, духът му напуска тялото
когато, т.е. ако, т.е. никога, защото тази далавера е запазена само за Божия син и по индукция веднъж само за Лазар, се прецени, че не заслужаваш да си умрял, Божието всемогъщество връща душата ти в тялото, вместо да я прати в чистилището, а оттам по заслуги: в Рая или Ада
ако не приемеш нито един от подчертаните термини като реални, което няма как да стане, ако се съмняваш в тях, без да ги приемеш на доверие, тогава няма как да разбереш възкръсването
(правописът се променя, етимологията е мъглява, изрично повлияна от изначално нескопосаните преводи на библията)
Цитат:
FearMe
Божието всемогъщество връща душата ти в тялото, вместо да я прати в чистилището, а оттам по заслуги: в Рая или Ада
Само да обърна внимание, че чистилище има само на запад... :)