Страница 93 от 99 ПърваПърва ... 43839192939495 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,381 до 1,395 от общо 1485
Like Tree550Одобрявам

Отдавна не сме коментирали църкви и религии

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1381

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Закона ВИНАГИ е връзвал ръцете на лекарите по отношение на експлантациите на органи от трупни донори и сега също е такъв.
    Но я първо да си разшириш картинката и с Чл .21 (1) 3., пък тогава да продължим.
    Текста там (Чл .21 (1) 3.) е точно това което казвам - в закона по презумпция умрелия не е донор, а преди да се появи становището на бпц, проекто-измененията на закона бях точно в тази посока - умрелия по презумпция да се счита за съгласен донор, без никакви пречки от роднини, а само при негово нежелание за донорство изразено докато е бил жив.

    Прави впечатление още нещо - на линка който посочих за момичето в нужда има списък на даренията в хронологичен ред (не се вижда в Chrome, но се виджа в Edge).
    Та прави впечатление, че никой тук не си мръдна пръста да направи дарение от 10-20лв откакто публикувах линка. (последното дарение като че ли е 20 минути преди моя пост).

    И изобщо, от досега изразеното отношение към донорството от Tommorow и justify - направо не мога да повярвам, че чета това което пишете. Въпреки различията ни във възгледите ни, то по отношение на донорството винаги съм си мислел, че ако не мислим по един и същи начин, то ще мислим поне по сходен начин ... избора си е ваш по принцип, но меко казано съм силно учуден от позицията която заемате. ... някак си винаги съм си мислел и очаквал, че тук в Сетком прогресивното мислене е по-разпространено.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 28-02-20 в 01:13.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #1382

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Различни свещенни книги ли четем?
    От незнам си колко си милиона едва няколко хиляди ( 2-3-4, коментират се данни от този порядък ) са се отказали от донорство по съответния ред.
    Другите 99,9% от не знам си колко милиона останали в територията, фингирани или не, ех тоя джъст все някви тънки мохабети ще вмъкне, все едно са казали "съгласни сме да ни вземете квот си искате" и само писмен отказ на близките чл.21/3 уведомени за оскверняването предварително може да осуети транжирането....да, ок, няма изискване да се питат близките, но пък имат право на отказ, така че, все едно как ще го кажем - те имат силата да спрат донорството....или не.

    вариант 1: питане
    Може ли да вземем органите на сина ви?
    НЕ!

    вариант 2: уведомяване
    Ще вземем тия и тия органи на сина ви.
    НЕ!

    каква е разликата?

    ...с две думи умрелия по презумпция е донор, а не обратното.
    По долу съм изразил несъгласието си близките да определят в края на краищата ще ли бъда разпръснат из държавата или не. Само не обичам преумпцията. Искам всеки да може да каже ясно и категорично ДА или НЕ и да може да го промени ако реши друго приживе, а не да се смята за Да ако не си казал НЕ. Имам си карта zajivot.bg, макар и без правна стойност, там е написано, че всеки атом от себе си го давам, моите близки знаят желанието ми и ако не искат да им очерня нощите като зъл дух-джендър няма да ми правят сечено....Та не разбирам какво не е ок в позицията ми.
    Този пост е редактиран от Tommorow; 28-02-20 в 02:08.

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1383

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Аз пък съм следил и дискусиите (публични са) и статистиките и общо взето няма да е пресилено да кажа, че е очевидно ти не си ги следил.
    Десетки доктори се оплакват от закона и посочват отказа на роднините като основна причина за малкия брой трансплантации.
    Десетки хора заявяват, че желаят да бъдат донори след смъртта си. Но това не се случва.
    В България се извършват нищожно малко на брой трансплантации. И единствената причина е местното законодателство. В Испания, в Германия и в много други европейски държави броя на трансплациите на глава от населението сигурно е повече от 10 пъти спрямо България.
    Още веднъж да повторя - това което пиша е публична информация, която лесно може да се намери в интервюта и статии.
    Професор Паскалев например (шеф на отделението за следтрансплационни незнам си какво ... слетрансплантационна подръжка на пациентите) има по 10 на брой ТВ-интервюта годишно и всеки път казва едно и също - закона ни връзва ръцете да осигурим донори и органи
    .
    И накрая когато се появява политическата воля закона да бъде променен и нещата за тази промяна се задвижват, изведнъж от нищото се появява становище на бпц и всичко отива в кофата за боклук

    Същото това момиче, губи 16-20 часа седмично в хемодиализа. При положение, че работните часове в седмицата са 40 часа, това значи, че половината работно време хората с бъбречна недостатъчност го прекарват на хемодиализа като бройка часове. При една успешна трансплантация, това момиче може може да живее доста по-пълноценен живот.

    ------------------
    вариант 1: питанеМоже ли да вземем органите на сина ви?
    НЕ!

    вариант 2: уведомяване
    Ще вземем тия и тия органи на сина ви.
    НЕ!

    каква е разликата?
    Не ти го разбрах въпроса, но разликата е очевидна:
    - при вариант 1, няма донор и няма органи за трансплантиране
    - при вариант 2, няма "НЕ", по-точно такова "НЕ" не играе защото роднините нямат думата, съответно има донор и има органи за трансплантиране (такъв беше проекта за изменението на закона)
    Този пост е редактиран от MitkoS; 28-02-20 в 02:11.

  5. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #1384

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    За да бъдем малко по-обективни, изглежда отказа за донорство от близки не е единствената сериозна причина да няма донори. Нещата имат финансово изражение, болниците не рапортуват за потенциални донори защото от това губят пари....
    Обърни внимание на цифрите на нуждаещите се и след това на цифрите на реалните донорски ситуации на годишна база. Нуждаещи се от различни органи за страната около 1200, виж и броя донорски ситуации, които се описват с едноцифрени числа. Някъде мернах например за Варна за 2019 - 13 донорски ситуации, 4 реализирани, 5 провалени по мед причини, 4 отказани от близки. Очевидно, че проблемът на четирицифрените нуждаещи далеч няма да се разреши дори ако 100% от ситуациите се оползотворят и малко не е ок да се вменява, че много от тия хора ще умрат защото БПЦ така и така...и не се бил приел едикой си закон. Причините, водещи до тази реалност са много по-комплексни и не трябва да обиняваме само религиозните предрасъдъци или законовите тъпизми.
    Този пост е редактиран от Tommorow; 28-02-20 в 03:34.

  6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1385

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Същото се случи и с конвенцията за децата.
    Проектозакона подготвен и написан, но бпц изрази становище и ... и пак проектите отидоха в кофата за отпадъци.
    Не беше само бпц, (имаше и съпротива от други), но все пак коментираме нейната намеса в обществения живот на всички.

    ПП
    Проектите за изменения на закона за донорството уреждаха всички забелязани проблеми, включително и финансовите. В момента огромно количество донорски ситуации се пропускат и не се разглеждат като такива (и не влизат в статистиките), защото самите доктори не се занимават по същите финансови причини.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 28-02-20 в 09:58.

  7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #1386

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Същото се случи и с конвенцията за децата.
    Проектозакона написан, но бпц изрази становище и ... и пак проектите отидоха в кофата за отпадъци.
    Не беше само бпц, (имаше и съпротива от други), но все пак коментираме нейната намеса в обществения живот на всички.

    ПП
    Проектите за изменения на закона за донорството уреждаха всички забелязани проблеми, включително и финансовите. В момента огромно количество донорски ситуации се пропускат и не се разглеждат като такива, защото самите доктори не се занимават по същите финансови причини.
    Какъв е проблема БПЦ да изразява становище по един или друг проблем, който вълнува обществото? Това има право да го прави всяко НПО, както и всеки член на това общество поотделно. На мрънкачите никога не може да се угоди. Когато гражданското общество изрази някакво становище - "Защо го прави?" Когато не изрази - "В България няма гражданско общество!". Властта - законодателна и изпълнителна е длъжна да се вслушва в общественото мнение. Все пак по конституция суверена е народа!
    А със законодателството във връзка с донорството има проблеми, но не трябва да се вземат необмислени решения. Защото има и друга опасност - от кражба на органи чрез отвличания и незаконни операции, както на смърт на пациенти по "целесъобразност". За сега съгласието на близките е една спирачка.
    Спомняте ли си колко хора изчезнаха безследно в първите години на "демокрацията"?

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1387

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Ето ти откъс от становището на бпц за конвенцията за децата.
    Съвсем очевидно бпц се меша в обществения живот и нещо повече - тя счита че трябва да се меша. Самоприписва си роли и си самоприписва права да се меша. Самоприписва си "грижовна майка на българския народ", а не "грижовна майка на българския православен индивид".

    бпц не ми е никаква майка и още веднъж да кажа, че отхвърлям мераците на бпц да се опитва да се меша в живота ми и да си приписва някаква абстрактна или не абстрактна власт над мен в качеството ми на български гражданин.
    бпц няма власт над мен и ще защитавам свободата си от бпц винаги когато тя посяга към тази моя свобода.

    Българската православна църквата през последните години следи с повишено внимание проблемите на обществото и семейството и проявява траен и нестихващ интерес към въпросите на духовно-нравственото възпитание и религиозното образование на децата и младежите, както в семейството, така и в днешното училище. Като грижовна майка за българския народ тя споделя тревогите и притесненията на много ...
    ТОВА Е ТОТАЛНО НАТРАПВАНЕ ОТ СТРАНА НА бпц.
    Това е наглост и нахалство бпц да се самонарича "грижовна майка на българския народ".
    Когато бпц смени "грижовна майка на българския народ", на "грижовна майка на българските православни", тогава може и да стана отново кротък невярващ. А дотогава съм обикновен агресивен атеист, част от същия този народ на който бпц се опитва да слага юзди
    Този пост е редактиран от MitkoS; 28-02-20 в 12:17.

  10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #1388

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Ето ти откъс от становището на бпц за конвенцията за децата.
    Съвсем очевидно бпц се меша в обществения живот и нещо повече - тя счита че трябва да се меша. Самоприписва си роли и си самоприписва права да се меша. Самоприписва си "грижовна майка на българския народ", а не "грижовна майка на българския православен индивид".

    бпц не ми е никаква майка и още веднъж да кажа, че отхвърлям мераците на бпц да се опитва да се меша в живота ми и да си приписва някаква абстрактна или не абстрактна власт над мен в качеството ми на български гражданин.
    бпц няма власт над мен и ще защитавам свободата си от бпц винаги когато тя посяга към тази моя свобода.


    ТОВА Е ТОТАЛНО НАТРАПВАНЕ ОТ СТРАНА НА бпц.
    Това е наглост и нахалство бпц да се самонарича "грижовна майка на българския народ".
    Когато бпц смени "грижовна майка на българския народ", на "грижовна майка на българските православни", тогава може и да стана отново кротък невярващ. А дотогава съм обикновен агресивен атеист, част от същия този народ на който бпц се опитва да слага юзди
    Абе ти за какъв се изживяваш? За върховен говорител на общественото мнение ли? Покажи ми едно обръщение лично към теб за да говориш крещейки за (ТОВА Е ТОТАЛНО НАТРАПВАНЕ ОТ СТРАНА НА бпц.). Започваш все повече да заприличваш на ортодоксален комунист!

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1389

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Или не четеш, или не осмисляш !
    Така че въпроса ми към теб е - Ти кьорав ли си, или бавноразвиващ се, или и двете ! (въпрос с удивителна разбира се, а не с въпротисителна)

  12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1390

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Изпратих току що писмо до Комисията по вероизповеданията, да видим дали ще отговорят и дали ще вземат някакво отношение.
    Здравейте,

    Казвам се *** и съм гражданин на Република България.
    И като такъв, считам че съм част от българския народ.

    Бпц в свое становище публикувано на https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=286900, се самонарича
    "грижовна майка за българския народ".

    Тъй като не съм православен и не съм упълномощил бпц да бъде моя майка, то за мен е обида това нейно изявление. Считам, че бпц нито ми е майка, нито е грижовна.
    С такива изявления и становища, прозира намерението на бпц, да заявява, че има някаква абстрактна или неабстрактна власт над всеки член на народа и в частност над мен.
    Нещо повече, с такива изявления и становища, прозира намерението на бпц за участие в управлението на държавата, което е забранено в Конституцията.

    Моля да ограничите бпц да се самоназовава най-много до "грижовна майка за българските православни".

    Поздрави

  13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #1391

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Луд умора няма! Само много се поти!

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1392

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    А говедото не обръща внимание колко още ще го впрягат ... свикнало е

  16. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #1393

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    А говедото не обръща внимание колко още ще го впрягат ... свикнало е
    Не е говедо а овце сме! Понеже се говори за пастири на народа...

  17. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1394

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Цитат Първоначално публикувано от ivodivo Виж публикацията
    Не е говедо а овце сме! Понеже се говори за пастири на народа...
    анджък де!

    защо според вас религиозните водачи са "пастири"?

    прочее, това не е само на бг!
    на английски паството (дали няма връзка с "пастир"? ) е "flock", демек "стадо"
    на немски е Herde, което (ако не ме лъже поръждясалият ми немски) също беше натоварено с религиозно значение

    1. защото най-висшата организационна структура, която не би обидила държавата и нейните легиони (все пак говорим за римско време), е стадото, така че пастирите/свинарите, създали и развили християнството/исляма, им е било съвсем в речниковия запас да дефинират последователите си като "стадо" (поне според мен де )

    2. защото за да следваш с ВЯРА, т.е. сляпо, трябва доста приличаш на... опа, извинявам се, не исках да обидя никого...
    hristoslav2 одобрява това.

  18. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #1395

    Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии

    Въпроса е не какво значи пастир - щото всичко си го знаем!
    Въпроса е за разликата м/у пастира и овците - т.е. контраста м/у нас и всевишния! Той пастира е и баща и майка - вероятно има нужда от нас в неговото царство когато станем достойни и до тогава ни направлява къде с гегата, къде с благодат...
    С няколко думи слушайте религиите (поне те се опитват да търсят Бога), че като овце сме прости но ако следваме пътя му ще оцелеем и ще се радваме на качествено стригане и доене и същевременно това е полезно и за нас...
    Може би религиите не са самата истина за Бога но нямаме по добро и щем не щем не можем с лека ръка да ги отхвърлиме!
    Има събития, които в моя живот се случика и не мога да си ги обясня без да приема, че има свръхестествени сили!
    Т.е. аз като бивш материалист (око да види, ръка да пипна) с основно доверие на науката къде какво се доказало взех, че се завъртях преди 10-тина вече години на 180 градуса и съм склонен да вярвам на Божественото сътворение на света...

    Миткос не се коси токова, че не е хубаво да се стига до там да ти бъде доказан Бога! Повярвай доказателствата не са преки и толков явни но пък са силно въздействащи и свързани с тежки тегоби...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 93 от 99 ПърваПърва ... 43839192939495 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 15
    Последно: 26-04-11, 15:17
  2. Asus- отдавна не са това което бяха !
    От Mr.TECHNO във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 11
    Последно: 17-04-07, 11:10
  3. Отдавна не сме се събирали в София
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 59
    Последно: 27-08-03, 08:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе