Страница 73 от 243 ПърваПърва ... 2363717273747583123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,081 до 1,095 от общо 3636
Like Tree2265Одобрявам

2019-nCoV (нов коронавирус 2019[SARS-Cov-2])

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,972
  #1081

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Tommorow
  пусни си звука


  Белгия и Холандия избухнаха с над 1000 случая за един ден.
  https://bnonews.com/index.php/2020/0...navirus-cases/


  https://spisanie8.bg/%D0%B7%D0%B4%D1...XN5gOGWEd9Oz7k
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 26-03-20 в 18:24.

 2.  
 3. Moderator Аватара на Aleksandars
  Тук е от
  Jan 2008
  Живее в
  Plovdiv
  Мнения
  7,955
  #1082

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)


 4. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,756
  #1083

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Унищожението е налице.Обаче, тая надежда, че то ще ни върне собственото производство там, където сме силни - селско стопанство и лека промишленост.Не в кабели за коли за чужди заводи.

 5. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,972
  #1084

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Coronavirus: Il caso del video del Tgr Leonardo 2015 sul supervirus creato in Cina - Politica - ANSA

  За който иска утре от 19ч да гледа театър онлайн
  https://stolica.bg/kultura/parizhkat...r_Xths2H3_cDUU
  https://www.youtube.com/channel/UCMb...3lstPXVXGgyvsQ

  https://www.ndr.de/nachrichten/info/...avirus156.html
   
  КД:
  В момента се използва PCR тест, при който многократно се размножава генетичен материал от вируса и се оцветява. Този тест е много чувствителен, сравнително бърз и високо специфичен. Това означава, че тестът не засича генетичен материал от други корона вируси.
  Тестът засича наличието на вируса в тялото, но не показва имунната реакция. Ако се направи прекалено късно, тестът може да е отрицателен.
  В първата седмица след появяването на симптомите вирусът се намира в гърлото и този тест е много надеждно положителен.
  Във втората седмица е възможно вирусът да слезе в белия дроб и наличието му в гърлото да не е толкова голямо, съответно тестът не е толкова надеждно положителен.
  Знаем, че дори пациенти с много малко симптоми, които почти не забелязват разболяването си, показват наличие на вируса в доста количество в белия дроб за 2-3 седмици. През това време можем да открием вируса с PCR тест на храчка. Недостатък в тези случаи е, че много от тези хора не могат да изкашлят храчка от дълбоко. Затова най-често се взема дълбок гърлен секрет.
  Другото, което може да се направи в тези случаи, но не е установена практика, е да се изследва фецес. Там вирусът се засича дълго време, почти толкова дълго, колкото в белия дроб., т.е. може да се използва за диагностика. Засега смятаме, че от фецес вирусът не е инфекциозен, тъй като когато го поставим от там в клетъчни култури не расте.

  -Как се взима правилно гърления секрет за PCR тест?
  КД:
  Много е важно да се бръкне дълбоко до задната фарингиална стена, орофаринкса.
  Има два начина.
  Единият е през носа, но е много болезнено. Бърка се през основата на носа, докато клечката се спре в задната носна стена.
  Вторият начин е през устата. Секретът се взема НЕ от мекото небце, където виси увулата, а зад нея. Тампонът трябва да се завърти хубаво, за да обере горната част на лигавицата, тъй като там се задържат най-много вируси.
  -Това значи ли, че ако не е взет правилно, тестът може да е фалшиво отрицателен?
  КД:
  Относително невероятно е, защото се вземат по две проби на всеки пациент ( две клечки).

  -Колко се тества и смятате ли за възможно да се тестват цели извадки от населението?ю
  КД:
  Има недоволство и изказвания в общественото пространство, че не се тества, че се чака дълго за тест, че никой не вдига на горещите линии. Хората са нервирани, но всъщност в повечето случаи тестовете излизат бързо. Най-късно на следващия ден имаме резултат. В някои случаи логистиката е претоварена, тестовете се транспортират до дадена лаборатория и това отнема време.
  Имаме много висок капацитет за тестване. Мерките на изолация и много тестване дават резултат.
  Това, което не правим в момента, е тестване на части от населението с PCR. Например Не правим тестове на 1000 човека, които нямат причина да бъдат тествани, тъй като имаме много хора, които имат причини за тестване и капацитетът ни е запълнен с тях.
  На един по-късен етап обаче ще тестваме извадки от населението за антитела. Организмът започва да изгражда антитела около 10 дена след инфектирането. В началото нивото им е ниско, но след 2 или 3 седмици се покачва. С ЕЛИЗА тест антителата могат да се измерят независимост дали пациентът е прекарал болестта безсимптомно или тежко. Така ще се разбере какъв процент са изкарали болестта безсимптомно. Това ще бъде третата важна стъпка в епидемиологичното моделиране. (Първите две са изолация и тестване с PCR)
  Тези тестове обаче едва наскоро бяха разработени. Има много малко фирми, които произвеждат тези тестове и могат да ги доставят в големи количества. Това означава, че има предварителен процес на подготовка на лабораториите, за да може тестът да се прави в достатъчно големи количества на ден.
  Има и друг вариант тези тестове да се правят в лаборатория в малки количества. Това, което ние правим отдавна, е имунофлуоресцентен тест, който е много трудоемък. Инфектираме колонии клетки с вируса и преди тези клетки да умрат, спираме инфекцията. Клетките са пълни с вирусен протеин-нуклеокапсиден протеин.Това е строителен протеин на вируса и основният антиген при тези тестове.Той се слага върху стъкълца, изсушава се и после се накапва със серум от пациент. Ако в серума има антитела, те залепват към антигена. Добавя се друго вещество към тях, което свети, ако засече човешки антитела. Това е много трудоемък процес. Всеки тест трябва да се наблюдава от лаборант, който преценява дали тестът е положителен или отрицателен. Това не е подходящо за мащабно тестуване.

  При ЕЛИЗА тестуването всичко е автоматизирано с машина, но тези тестове тъкмо сега се разработват.Нужно е да бъдат валидирани. Работим с един производител, на когото помогнахме да направи оценка на ефикасността на теста.В други страни има други производители, които в момента също разработват такива тестове.

  -ЕЛИЗА тестовете са известни от тестването на алергии?
  КД:
  Да, така е.
  Имаме три аспекта при изследването на антитела- титър, активност на антителата и мястото на свързване на антителата към вирусния протеин.
  Титърът на антителата е мярка за количеството. В последователни разреждания на серум от пациента гледаме до кое разреждане все още има антитела.
  Активността е т.нар. avidity maturation. (узряване на антителата за свързване с протеина на вируса. колко жадно/активно се свързват с него).
  Този Авидитет се увеличава с времето. В началото антителата са ниско активни, след 2-3 седмици стават високо активни. Това е процес на оптимизация от страна на тялото ни. Започват да се произвеждат тези антитела, които са най-жадни за протеина на вируса.
  Антителата, освен че могат да се свързват с определен протеин, могат да се свързват и с определено място върху този вирус.
  Когато вирусът влезе в организма, той трябва да се свърже с определено място-рецептор в клетките ни. Иначе вирусът е там, но не е свързан и не може да влезе в клетката и един вид не може да ни разболее.
  Има малко на брой антитела, които се свързват с точно определеното място върху вируса, с което той иска да се свърже с рецепторите на нашите клетки. Така те блокират кукичката на вируса към нашите рецептори и са особено ефективни. Наричат се неутрализиращи антитела-неутрализират инфекцията. За да ги разграничим от другите, правим друг вид тест, наречен неутрализационен тест. Той функционира по следния начин. Вземаме вирус и го слагаме в клетъчни култури в една реакция. На друго място вземаме клетъчни култури, към които преди това добавяме серум от пациент, и след това добавяме вируса. Ако в серума от пациента има неутрализиращи антитела, ще видим, че тези клетки няма да се инфектират и да умрат за разлика от първата контролна група клетки. След това можем да направим титър на тези антитела- започваме да разреждаме серума от пациента и виждаме при какво разреждане все още неутрализиращите антитела работят. Пациент може да има висок неутрализационен титър и нисък общ титър на антителата- тоест може да има много такива високо ефективни антитела, но малък брой общи антитела. Такъв пациент е в изгодна позиция. Може да съществува и обратният вариант. Пациент с висок титър общи антитела и нисък титър неутрализиращи антитела. Защо е така, не знаем. Има големи разлики между пациентите.

  -Какво означава това за тестването, за медицинския персонал, когато се тества с автоматизирани ЕЛИЗА тестове?
  КД:
  ЕЛИЗА тестовете са практични, ако мислим за голям мащаб при естествените инфекции и искаме да видим дали хората са прекарали инфекцията. Там е все едно какъв е титърът, а искаме само да знаем дали пациентът е прекарал вируса-да или не. Защо е така? Защото при естественото заразяване (не в лабораторни условия) антителата не са тези, които убиват вируса.По-важен е клетъчния отговор, a а той е трудно да се тества. Затова мерим антителата, защото е лесно да бъдат измерени.
  Има случаи, в които трябва да се изследва много по-точно. Например при разработването на ваксини. Там трябва да се види дали чрез ваксината се изработват повече неутрализиращи антитела.
  При пасивното имунизиране чрез плазма от оздравели пациенти също се гледа дали плазмата неутрализира вируса.
  -Казахте, че до 2-3месеца е възможно да имаме такъв бърз ЕЛИЗА тест за антитела. Може ли да ида в аптеката и да си купя такъв тест и да се самоизследвам? За кого ще са предназначени тези тестове?

  КД:
  Имаме вече един автомат в института и ще се сдобием с още един в лабораторията. В другите лаборатории също ще се доставят. Тестовете могат да бъдат изпращани към лабораториите от личните лекари. При тези тестове не е толкова важно резултатът да излезе бързо, тъй като тестваме дали някой е прекарал заболяването и няма значение дали резултатът ще излезе след ден или два, или три. Такива тестове ще са необходими не само заради желанието да посетим баба си, но най-вече за хората, работещи на първа линия,
  Има тестове за антитела в момента, които човек може сам да си купи в ибей, Те не са валидирани. Идват от Азия и все още трябва да се ползват с внимание. Използват друг принцип на тестване. Проучваме няколко и до няколко седмици ще излезем с публикации колко са надеждни такива бързи тестове за антитела.
  В Италия отделни общини криели смъртни случаи, сега излизат наяве, затова се изкривяват данните.

  САЩ вече официално са на второ място
  https://bnonews.com/index.php/2020/0...isualizations/
  https://www.nytimes.com/video/nyregi...9EvOW6Ftsju_Bg

  https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopi...layn-kontserti
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 26-03-20 в 19:39.

 6. Senior Member Аватара на Tommorow
  Тук е от
  Sep 2006
  Живее в
  Пловдив, България
  Мнения
  5,894
  #1085

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Аз пък се чудя, тези стотици хиляди декларации, може би милиони вече, кой къде ги съхранява и за какво служат? Как някой би намерил определена на определен човек например за някакви контролни нужди....едва ли ги сортират по азбучен ред. Що за малоумие мамка му....пиша си декларация от фирма Тъпи Управници ЕООД и минавам...

 7.  
 8. Moderator Аватара на Aleksandars
  Тук е от
  Jan 2008
  Живее в
  Plovdiv
  Мнения
  7,955
  #1086

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Ще ги ползват за WC....

  Изпратено от моят Mi Note 10 с помощта на Tapatalk

 9. Moderator Аватара на Kasap
  Тук е от
  Oct 2008
  Живее в
  Лудница
  Мнения
  7,541
  #1087

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
  Аз пък се чудя, тези стотици хиляди декларации, може би милиони вече, кой къде ги съхранява и за какво служат?
  Събират ги за момента, в който тоалетната хартия ще се превърне в дефицит.
  Mega одобрява това.

 10. Moderator Аватара на hristoslav2
  Тук е от
  Jun 2008
  Живее в
  Варна
  Мнения
  33,972
  #1088

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Редица държави спират износа на определени храни
  https://www.bgonair.bg/a/4-world/189...redeleni-hrani

  Италия получава помощи и от други държави
  https://euractiv.bg/section/%D0%BF%D...OPEKAXa-kxyX84
  Италия - 6153 нови: 662 починали
  сега все още умират хора, заразени преди карантината.
  https://www.worldometers.info/corona...country/italy/
  http://www.salute.gov.it/portale/nuo...rus&menu=vuoto


  30.01.20 г. Уилбър Рос, министър на търговията:"Китайският вирус ще помогне работните места да се върнат обратно в САЩ"
  изберете FREE версията
  https://www.washingtonpost.com/busin...onavirus-jobs/
  26.03.20 г. "Безработицата се увеличи до 3,3 милиона. Най-високото ниво в историята."
  https://edition.cnn.com/2020/03/26/e...rus/index.html

  САЩ се върнаха на трето място - явно инфото от Италия е закъсняло.
  Този пост е редактиран от hristoslav2; 26-03-20 в 19:40.

 11. Senior Member Аватара на ivodivo
  Тук е от
  Dec 2009
  Живее в
  Варна
  Мнения
  4,951
  #1089

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Цитат Първоначално публикувано от Tommorow Виж публикацията
  Аз пък се чудя, тези стотици хиляди декларации, може би милиони вече, кой къде ги съхранява и за какво служат? Как някой би намерил определена на определен човек например за някакви контролни нужди....едва ли ги сортират по азбучен ред. Що за малоумие мамка му....пиша си декларация от фирма Тъпи Управници ЕООД и минавам...
  Освен за огнище на зараза могат след време да послужат за подвеждане на някой под отговорност ако например е имал неблагоразумието да излъже или да декларира противоречащи се факти.

 12. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2015
  Живее в
  Сев.-Изт. Б-я
  Мнения
  4,360
  #1090

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Каролев нали така го хванаха.
  Mega одобрява това.

 13. Super Moderator Аватара на FearMe
  Тук е от
  Jan 2001
  Мнения
  16,311
  #1091

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  аха, именно по декларацията го хванаха

 14. Senior Member Аватара на edi1
  Тук е от
  Jan 2007
  Живее в
  Ямбол
  Мнения
  7,756
  #1092

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Декларацията е за след време и само касателно нарушение на карантиниран.
  А Епъл се ухапаха, преместиха производства в Индия и от днес там 21 дена тотална ваканция и части няма.

 15. Member
  Тук е от
  Nov 2019
  Мнения
  321
  #1093

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Сергей Лазарев за коронавируса
  https://www.youtube.com/watch?v=RkgRJhsohuc

 16. Senior Member Аватара на Tommorow
  Тук е от
  Sep 2006
  Живее в
  Пловдив, България
  Мнения
  5,894
  #1094

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
  касателно.
  Тоест за да напълнят касата, ако правилно съм те разбрал...
  edi1 одобрява това.

 17.  
 18. Senior Member Аватара на badr
  Тук е от
  Aug 2004
  Мнения
  2,635
  #1095

  Отговор: 2019-nCoV (нов коронавирус 2019)

  Гледам днес: - Главен Тъпан ли е, Главен Прокурор ли е, но взе дейно участие в борбата с/у вируса дискутирайки го с китайския посланик.
  Току виж привлякъл вируса към наказателна отговорност или каквито там антивирусни действия предприеме на юридическия фронт.
  Mega одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Philips телевизори 2019 / 2020
  От kod във форум Philips телевизори
  Отговори: 375
  Последно: Вчера, 22:02
 2. SONY телевизори 2019
  От kod във форум Sony телевизори
  Отговори: 1118
  Последно: 17-03-20, 08:52
 3. LG телевизори 2019
  От kod във форум LG телевизори
  Отговори: 500
  Последно: 09-03-20, 11:33
 4. Samsung телевизори 2019
  От kod във форум Samsung телевизори
  Отговори: 493
  Последно: 29-01-20, 07:06
 5. Избор на климатик '2019
  От avenger във форум Всичко за климатиците
  Отговори: 3064
  Последно: 04-01-20, 10:11
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе